TEMA: Vinterdyrkning i drivhuset
Find alle vores artikler om efterårs og vinterdyrkningStart op med vinterdyrkning allerede nu
Skrevet af Christine Wiemann, Spirekassen
Selvom sommermånederne knap er på hæld i august måned, er det en god idé at overveje muligheden for vinterdyrkning allerede nu. Fordelen ved at vinterdyrke er at du henover efteråret, vinteren og det tidlige forår kan dyrke en masse lækre hårdføre grøntsager i drivhuset, så du mere eller mindre kan dyrke i det hele året rundt.
I denne artikel forklarer Christine dig, hvilke andre fordele der er ved vinterdyrkning, hvilke overvejelser du skal gøre angående vinterdyrkning, hvilke grøntsager du kan dyrke og meget mere.
Kål kan vinterdyrkes i drivhuset
Skrevet af Christine Wiemann, Spirekassen
Vinterdyrkning vinder mere og mere frem, og det er med god grund. Selvom der har været en opfattelse af, at vi kun har kunne dyrke grøntsager i drivhuset i sommer halvåret, har vores nye klimanorm gjort det muligt at dyrke i drivhuset året rundt. Det er selvfølgelig ikke de samme sorter, vi kan dyrke i vinterhalvåret, og udbyttet bliver selvfølgelig heller ikke det samme. I Drivhusklubben har vi igennem de sidste par år haft et stigende fokus på efterårs- og vinterdyrkning, fordi det giver os mulighed for forsyne os med friske grøntsager året rundt.
Det er særligt kål og spøde salater, som egner sig særligt godt til efterårs- og vinterdyrkning.
Hop ind på artiklen og få inspiration til vinterdyrkning af kål.
Det er tid til at så - for nu skal vi vinterdyrke
Skrevet af Nanna Stærmose, Drivhusklubben i samarbejde med Christine Wiemann, Spirekassen
"Din høst bliver ikke lige så stor om vinteren, men du kan sagtens få små sprøde salatblade til middagsbordet". Christine Wiemann har vinterdyrket i en del år nu og med stor glæde for at kunne dyrke året rundt. Hun fortæller om at det, at vinterdyrke er ikke svært - nærmest tvært imod. Afgrøderne passer nærmest sig selv, og du skal ikke vande ret meget, ligesom du heller ikke skal bruge gødning. Til gengæld er forarbejdet vigtigt. Der skal gøres grundigt rent, inden du går i gang, så du minimerer risikoen for utøj og bakterier, der kan gøre dine afgrøder syge.
Du kan læse mere om hvordan du kan skabe gode vækstbetingelser i drivhuset til planterne i vinterhalvåret og blive klogere på generelle ting, du skal være opmærksom på ved vinterdyrkning.
Læs mere om vinterdyrkning her.
Gødning og vanding af vinterdyrkning
Skrevet af Christine Wiemann, Spirekassen
Christine dykker i denne artikel ned i vækstbetingelserne for planterne ved vinterdyrkning. Gennem hele vinteren mangler der både lys og varme. Du skal alligevel ikke hjælpe din vinterdyrkning på vej med ekstra varme i drivhuset eller plantelys. Brug, hvad naturen giver af gratis solskin og lune i drivhuset på smukke vinterdage.
"Hvis du har omkring 10-25 kvm drivhus, er det muligt at være stort set selvforsynende med bladgrønt i 4 ud af 6 måneder af vinterhalvåret for 2 personer. Vi bruger ingen penge på hverken tilskudsvarme eller plantelys. Vi bruger regnvand til vanding og nyder de lune dage i drivhuset, når vintersolen er fremme. Det gør planterne også."
Bliv klogere på vinterdyrkning og hvilke planter, der er gode at vinterdyrke i drivhuset.
Åhh nej, jeg stresser mine planter!!!
Skrevet af Nanna Stærmose, freelancejournalist
Selvom Nanna bor i lejlighed i København og er novice inden for vinterdyrkning, holder det hende bestemt ikke tilbage for at give det et forsøg. Nanna dyrker, tomater, chilier og krydderurter i sin vestvendte vindueskarm - og med god vejledning fra Christine Wiemann fra Spirekassen er hun klædt godt på til sin første vinterdyrkningssæson.
Med kyndig hjælp fra Christines does and donts, gør Nanna sig en masse erfaringer og begynder efterhånden at forstå planternes sprog. Hop ind på artiklen og bliv klogere på 'de klassiske' begynderfejl, man kan gøre ved vinterdyrkning.
Jeg har slået min evighedsspinat ihjel - tips til vinterdyrkning
Skrevet af Nanna Stærmose, freelancejournalist
Vinterdyrkningsnovicen, Nanna Stærmose, har lavet en del 2 i vinterdyrkningsprojektet hjemme i lejligheden i København. Hun gør i artiklen status på sine planter, hvilke der har måtte lade livet, og hvilke der kræver nogle småjusteringer. Christine Wiemann fra Spirekassen er igen behjælpelig med gode råd til Nannas planter og du finder i artiklen også generelle råd om vækstforholdene, herunder lys og gødning til planterne.
Hop ind og læs novicens rejse til også at blive vinterdyrkningskyndig.
Vinterdyrkning hos Bergs Fairytale Garden
Skrevet af Janus Berg, Bergs Fairytale Garden
"I november plejer de fleste at tømme drivhuset og sig tak for i år. Det kan du stadig gøre, men med et smil på læben om, at det slet ikke er slut endnu. For når du har tømt drivhuset for de visne planter, kan du klargøre jorden igen. Vand jorden til den er let fugtig, men den må ikke være direkte våd. Gennemarbejd så jorden så den bliver let og luftig, så de små rødder har let ved at brede sig. Allerede nu er du klar til vinterdyrkningen."
Janus Berg forklarer i denne vinterdyrkningsartikel, hvordan de gør sig klar til vinterhalvåret, og hvordan de prøver at dyrke så meget som muligt hele året rundt. Der er også en god forklarende vinterdyrkningsvideo, som også hurtigt kan give inspiration hos de vinterdyrkningsinteresserede rundt om i de danske haver med drivhuse.