TEMA: Opstart i drivhuset

Vi har samlet et udvalg af artikler omhandlende opstart i drivhuset

Planlægning

Det optimale sted for dit drivhus

Skrevet af Alexandra Lehne 

Alexandra Lehne, som er havedesigner fortæller om målrettet planlægning for optimalt udbytte af drivhuset. Nu hvor havesæsonen er startet, er mange mennesker i gang med at lave en ny plan til deres have, og ønsket om et drivhus som uderum vokser. Tænk over formålet med drivhuset og placeringen af drivhuset i haven. Et andet aspekt, du også skal overveje, er hvilken slags belægning, du ønsker og om hvordan du nemt kan få adgang til el og vand til drivhuset. Alexandra Lehne forklarer overvejelserne ud fra et havedesign-perspektiv. 

Hop ind på artiklen og få inspiration til optimalt udbytte af drivhuset.

 

Planlægning af det nye haveår

Skrevet af Udkansk v/Nanna & Frederik

I denne artikel forklarer Instagram-parret Nanna og Frederik, hvordan de griber den kommende havesæson ad både i og udenfor drivhuset. Frederik og Nanna tager dig med ind i deres overvejelserne om valg af blomster, indretning af krukkehaven, højbede og drivhus. Arbejdslisten for havegøremål er dog forholdsvis kort i de mørke vintermåneder, men i stedet kan man jo med fordel gå i gang med at planlægge og søge inspiration til, hvad man ønsker sig af den kommende sæson. 

 

Læs mere her.

 

Planlægning af sommerhalvåret 2024

Skrevet af Christine Wiemann, Spirekassen

"Med en helt ny kalenderår kommer tiden også for planlægning af sommersæsonen i drivhuset. I Spirekassen gør vi altid det, at vi ser tilbage på den seneste sommersæson og herefter planlægger det nye. Her ser vi på hvad, som gik godt og hvad, der gik mindre godt. Alligevel har vi allerede tyvstartet foråret 2024."

Du kan læse mere om hvordan allerede i de første måneder kan komme godt i gang med første halvdel af året, og hvorfor både rengøring og skygge til planterne er så vigtigt.  


Læs mere om planlægning af sommerhalvåret 2024 her. 

Kom godt i gang med drivhussæsonen sammen med børnene

Skrevet af TagTomat

Drivhusdyrkningen behøver ikke kun at være for de vokse. Ved at give børnene deres eget lille stykke jord de kan dyrke i drivhuset, kan de få jord under neglene og være med hele vejen fra jord til bord. TagTomat vil med deres mange erfaringer fra vores undervisning i skolehaver, give et par gode råd til, hvordan børnene kan tage del i drivhusdyrkningen. Det kan for eksempel være at inddrage børnene i mange dele af processen, lige fra planlægning til indkøb af frø, kreering af planteskilte og ikke mindst forspiringen. 

Bliv klogere på hvilke aktiviteter du kan lave sammen med børnene i drivhussæsonen. 

10 ting du kan gøre i det tidlige forår

Skrevet af Udkansk v/Nanna & Frederik

Februar er for mange ikke den mest inspirerende måned på et dansk kalenderår. Vinden rusker, frosten afløses af regn, himlen er grålig, og imens kigger vi med længsel ud på haven og holder skarpt øje med ethvert forårstegn. Selvom vejret måske ikke skriger på havedage, så er der faktisk arbejdsopgaver, man fint kan begynde på allerede her i de kommende uger. Det er jo altid dejligt at være i god tid, og før vi har fået set os om, så banker foråret atter på døren, og arbejdsopgaverne i haven bliver flere.

Frederik fortæller om de haveopgaver, som du i løbet af det tidlige forår kan give dig i kast med, og som vil sende dig godt afsted mod den nye havesæson, vi alle går og glæder os til. Hop ind på artiklen og bliv inspireret.

Foråret banker på og en ny sæson begynder!

Skrevet af Udkansk v/Nanna & Frederik

Frederik har i denne artikel udformet nogle gøremål til foråret i drivhus og have. Forårsrengøring, forspiring, besøg på planteskole vedrørende køb af forårsblomster og frø til forspiring og deling af stauderne er nogle af de opgaver, som Frederik tager fat på. 

Hop ind og læs mere om hvad du kan gøre i haven inden foråret for alvor starter.

 

Mit første år i drivhuset

Skrevet af Alexandra Lehne

"Hjælp dig selv ved at planlægge sæsonen for at få en god opstart på drivhuslivet. Alle, der køber et drivhus, har i starten mange spørgsmål og ønsker". Havedesigner Alexandra Lehne fremhæver nogle punkter i denne artikel, der gør det nemmere at tage hul på drivhuslivet. Det kan være en fordel at starte med en liste over de ting, der er vigtigst for dig i din have og derefter starter forberedelserne. Måske du bliver udfordret på begrænsningens kunst, men tænk gerne over hvilke og hvor mange planter, du vil have - og hold dig til det.

Alexandra Lehne har listet ti tips op, så læs med her.

 

Forspiring

Kom godt i gang med forspiring af chili

Skrevet af TagTomat

"Hvis det også kribler i dig efter at komme i gang med forspiringen til sommerens drivhusdyrkning, kan du her i januar og februar allerede forspire fx chili, peberfrugt og aubergine. Og med mange af de stærke chilisorter er det godt at komme tidligt i gang med at så frøene, hvis de skal nå at give frugter samme år.

Hvis du læser med videre, guider vi dig i, hvordan vi selv forspirer chili og giver et tip eller to til at få nogle sunde højtydende chiliplanter, der kan forsyne dig med chilifrugter til sommer. Forspiringsguiden kan også bruges til at forspire peberfrugt og auberginer."

 

Læs TagTomats guide til forspiring af chili.

 

Forårets chili- og peberguide

Skrevet af Christine Wiemann

Foråret er på vej om få måneder, og allerede nu kan du begynde at forberede dig på det kommende sommerhalvår i drivhuset. Chili/peber er en rigtig forårsbebuder, fordi de stærkeste chilier allerede skal forspires i januar/februar. Peber og chili uden styrke er de sorter, som kan forspires senere i marts. Christine Wiemann fra Spirekassen kommer med gode tips til, hvordan du kan komme i gang med at dyrke chili og peberfrugter i drivhuset. Hvis du gerne vil dyrke stærke chilier, skal du i gang med at forspire allerde i januar eller februar. Milde chilier skal først forspires senere.

Læs chiliguiden her.

Dyrk auberginer - drivhusets blå rubin

Skrevet af Lars Lund

Auberginer er let at komme i gang med og kræver kun varme og sollys. Det tager ca. 80 dage, fra du sår et frø, til du kan høste den eksotiske frugt. Den er lige så nem at dyrke som både tomater og agurker. Det eneste krav den stiller, der adskiller den en smule, er varme, så den kan ikke dyrkes i det fri men skal under glas.

I artiklen fortæller Lars Lund om de vækstbetingelser auberginer kræver, så hop ind og læs hvad du skal gøre for at dyrke auberginer i år

Kom godt i gang med forspiring af tomater i marts

Skrevet af TagTomat

"Forspir frøene indendørs i små potter fra omkring midt februar til midt april. Vores erfaring er, at det betaler sig at vente med forspiring til start marts-midt marts for tomater, der udplantes i drivhus, og fra midt marts hvis de skal udplantes uden for drivhuset. Her er dagene lidt længere og lysere, og dine tomater bliver ikke så ranglede". Brug hvad du har derhjemme af toiletruller, mælkekartoner eller avispapir til at upcycle til spiringspotter. Her har TagTomat genbrugt mælkekartoner og toiletruller. 

 Læs artiklen og kom godt i gang med forspiring af tomater.

Tidlig såning af blomster 

Skrevet af Christine Wiemann, Spirekassen

Udnyt drivhuset OGSÅ i de første måneder af året. Du kan udnytte årets første forårsmåneder til at forkultivere sommerens blomster i drivhuset. Klimaforandringerne har gjort, at drivhuset kan udnyttes langt mere, end vi er vant til. Normalt forspirer de fleste sommerens blomster i vindueskarmen med tilskud af plantelys. Pladsen er begrænset i vindueskarmen og strømpriserne er så høje, at udgiften kan blive alt for stor. Det kan gøres på en anden måde.

Hop ind på artiklen og læs mere om hvilke blomster du kan så tidligt og hvilke tips du kan tage med dig.

Tid til forspiring - sådan gør du

Skrevet af Udkansk v/Nanna & Frederik

Frederik elsker at forspire planterne. Magien for ham opstår ved at plante små frø og følge udviklingen dag for dag. For nogle kan forspiring måske virke uoverskueligt og svært, men det behøver det absolut ikke være. Der er nogle forholdsregler, man bør kende, og så snart de er mestret, så kommer succesoplevelserne hurtigt. Frederik forklarer i artiklen, hvordan du kan give dine planter de bedste forspiringsbetingelser, heriblandt lysforhold, jordtype, temperatur og måske den vigtigste huskeregel for en selv: tålmodighed.

Hop ind og bliv forspiringsklar ligesom Frederik.

Få tidlige grøntsager med forkultivering

Skrevet af Lars Lund

Drivhusklubbens haveekspert Lars Lund fortæller i denne artikel om en af de mange fordele ved at forkultivere - nemlig mængden af udbyttet. Forkultivering kræver mere plads til flere potter. Din vindueskarm kan hurtigt blive fyldt op. Det er vigtigt med den korrekte planteafstand og ikke mindst det rigtige lys og varme på planterne i dagstimerne. Lars giver eksempler på hvilke planter, du med fordel kan forspire i dit hjem og senere hen sætte ud i drivhuset eller haven. 

Læs de gode råd lige her. 

 

Forårsdyrkning af spiselige svampe i kævler

Skrevet af TagTomat

"Ligesom forår betyder en masse forspiring og udplantning i drivhuset, så er foråret faktisk også det allerbedste tidspunkt at sætte gang i dyrkningen af spiselige svampe i træstammer, da svampen udvikler sig bedst ved lidt højere temperaturer, og så har du hele vækstsæsonen foran dig. Og gør du det i drivhuset, vil de lidt højere temperaturer i drivhuset både gøre, at du kan komme tidligere i gang med podningen, ligesom de lidt højere temperaturer vil give svampen en god start." 

TagTomat har lavet en udførlig guide til hvordan du kan dyrke svampe i kævler. Læs mere om hvad du skal bruge.

Upcycling

Lav din egen selvvandende plantekasse til drivhuset

Skrevet af TagTomat

Vidste du, at du nemt kan bygge en selvvandingskasse/kapilærkasse? Det er en god løsning, hvis dit drivhusgulv består af fliser eller træbelægning, eller hvis du ønsker at vande lidt mindre. TagTomat har her lavet et forslag til en selvvandingskasse, så du kan så frø eller plante din forspiring eller planter ud. 

TagTomat har lavet en liste over hvad du skal bruge og en guide til hvordan du laver selvvandingskassen. Læs mere her.

Upcycling til din forspiring

Skrevet af TagTomat

Du behøver ikke hvert år at købe nye plastikpotter til din forspiring. Der findes mange løsninger til, hvordan du kan upcycle din forspiring heriblandt med mælkekartoner, avispapir og toiletruller. TagTomat deler blandt andet også en 'opskrift' på så- og priklejord. Bliv forårsklar med TagTomat og bliv klædt på ved udformingen af de hjemmelavede forspiringspotterne.

Lav et selvvandende plantetårn til dit drivhus af to genbrugte madspande

Skrevet af TagTomat

TagTomat har lavet endnu et DIY-projekt vedrørende selvvanding til dine planter. Denne gang byder artiklen på at kunne lave et plantetårn ud af to gamle madspande. Sommetider kan pladsen i drivhuset være trang, og man kan være uheldig at misse en vanding i sommervarmen. Her vil et selvvandingssystem være en god løsning. TagTomat har samlet en guide, hvor plantetårnet er delt op i forskellige niveauer i spanden, så der er plads til at dyrke flere planter. 

Bliv klædt godt på til DIY-projektet her.