Januar

Drivhuskalender Januar

Januar

Gøremål i drivhuset

  • Husk at fjerne sne fra drivhustaget. Den tunge vægt beskadiger drivhusprofilerne.
  • Hvis du ikke nåede at rydde op og rengøre drivhuset i efteråret, er januar en god måned at gøre det i. Start med at fjerne de visne planter og ryd ud i de ting, som du ikke længere finder nødvendige at have i drivhuset. Fej skidt og støv væk, så drivhuset fremstår pænt og ryddeligt.
  • Til selve afvaskningen af drivhuset skal du bruge sæbevand. Undgå basiske midler på aluminium fx bagepulver, klorin, brun sæbe og rengøringsmidler med salmiak. Brug neutrale eller rengøringsmidler med let syre; opvaskemiddel, vaskepulver evt. tilsat husholdningseddike (Fjerner kalkrester på glasset). Det er bedst at rense aluminium med klude eller bløde børster, da metallet let bliver ridset.
  • Brug en god stiv børste til at komme ind i alle hjørner og afkroge – her gemmer der sig nemt gammelt plantemateriale, som skadedyrene overvintrer i. Når du synes, du har vasket drivhuset godt af - både indvendig og udvendig - skylles drivhuset. Sørg for at få spulet drivhuset godt, så du er sikker på at komme ind i alle små afkroge og hjørner. Tip: hvis du bruger regnvand, undgår du kalkpletter.
  • Har du stadig planter i drivhuset under rengøringen, så dæk disse, så de ikke bliver overhældt med sæbevand.
  • Grav gerne en tot purløg op og plant purløget ind i drivhuset. Hvis du planter lidt purløg allerede nu, vil du nemlig kunne høste purløget tidligt på sæsonen.
  • Er drivhuset fyldt med kålsorter, så er det tiden til at høste dem nu.
  • Det er aldrig for tidligt at lægge planer for drivhussæsonen. Planlæg allerede nu, hvordan sæsonen skal se ud. Brug gerne en lille kalender, så du kan holde styr på drivhuset.

 

Uden for drivhuset

  • Frugtbuske skal beskæres. Fjern gamle grene, der har fået sort bark. Alt efter om frugtbusken sætter frugt på 1. eller 2. års skud giver du de nye og raske grene mulighed for at producere større bær, der modner mere ensartet og et lettere at plukke senere på året, hvis du har fjernet de gamle grene. 
  • Januar er også måneden, hvor det er tid til at beskære buske, hvis de er blevet for store, eller hvis du blot synes, de trænger til lidt fornyelse.

 

 

Hvis du vil rengøre dit drivhus, findes der mange muligheder at gøre dette. Brug for eksempel drivhusrens, som udover at være et godt middel til at give drivhuset en grundig rengøring, også er 100% nedbrydeligt og miljøvenligt rengøringsmiddel.

 

Begynd allerede nu at tage stilling til hvilke planter, du vil forspire. Få et overblik over de potter, du har, og tag ellers på indkøb, hvis du mangler. Vi ønsker dig en god start på sæsonen.

Relevante artikler for denne måned