December

Drivhuskalender December

December

 

Den sidste måned på året byder på kun 28 solskinstimer og en middeltemperatur på 2,3 grader.
Det lave antal solskinstimer er ikke rigtig lys nok til plantevækst, så det er nu, du skal lave en grundig rengøring af drivhuset.

   

Vedligeholdelse af drivhus

Har du sikret dit drivhus mod vinteren? Når kulden så småt står for døren, skal vi sikre vores drivhus mod vinteren.

 • Har du automatiske vinduesåbnere, skal du skrue cylinderen ud af cylinderophænget. Når den er skruet ud, vil cylinderen nu hænge i hårnål-splinten, og vinduet kan derfor ikke åbnes. Til slut skal du fastgøre vinduet med en strip, så vinden ikke kan slå vinduet op. Se her i videoen hvordan du vintersikrer dine automatiske vinduesåbnere. 
 • Smøring af låse, cylindere, glideskinner og bevægelige dele anbefales et par gange om året. Vi anbefaler syrefriolie som smøremiddel. Ved skydedøre holdes skidt og snavs væk fra glideskinner. Er drivhuset placeret kystnært skal du være ekstra opmærksom på smøring og renholdelse. Vær opmærksom på, at daglig brug og slitage over tid medfører behov for justeringer af bevægelige dele.
 • Vintersikring af Halls Drivhus: Har du et Halls Traditional drivhus, kan du som vinterforberedelse med fordel sørge for at tilføje ekstra flueben til dit drivhus. Flueben bruges til at holde drivhusglasset på plads med. Lim de clips, der skal holde ruderne fast med en klat silikone, eller lim alle ruder fast med silikone.
 • Efter en sæson med meget liv i drivhuset er det nu tid til den helt store vinterrengøring. Vask og spul drivhuset (gerne med en højtryksrenser), så du får fat i alle smittekim i revner og sprækker.
 • Tøm vandslangen og luk af for udendørshanen, så du undgår frostsprængning.
 • Pas på dit drivhus i stormen! Der er en storm over Danmark, og mange er nervøse for drivhuset i blæsevejret. Husk at undersøge om dit drivhus er dækket hos dit forsikringsselskab, fjern løse objekter i haven samt luk vinduer og døre i drivhuset og sikre dine vinduesåbnere 

Gøremål i drivhuset

 • Hvis december bliver hvid, så sørg for at holde øje med drivhuset. Pas på der ikke ligger for store snemængder, som kan presse taget i stykker.
 • Luft ud i drivhuset på de klare dage og kig samtidig til dine overvintrende blomster.
 • Beskær vinplanten – dette er vigtigt for næste års udbytte. Ved at beskære planten kan det helt undgås, at planten bløder.
 • Tøm de krukker, der ikke er frostsikre, og stil dem et tørt sted.
 • Hold generelt igen med vanding af potteplanterne i de mørke vintermåneder – og hold især igen med vandingen af de drivhus-overvintrende planter ud fra haven.

Havetips

 • Havens fugle har brug for både mad og vand hver dag, især hvis det er frostvejr. Sådan laver du foderkugler
 • Dæk sarte planter til eller stil dem på en beskyttet plads.
 • Ældre æble- og pæretræer samt frugtbuske kan beskæres nu. Tjek jorden efter for rådden frugt og fjern alle nedfaldne æbler.

Inspiration

Året går på hæld. For nogle kan december byde på travlhed, og al julegaveræset kan nemt fylde for meget. Her kan drivhuset være det rette flugtsted. Skab en hyggelig indretning, med eksempelvis en daybed med tæpper, plaider, puder, en god kop kaffe og planlæg nu næste års drivhussæson. Få inspiration til have- og drivhusplanlægning her.

Hvis du mangler idéer til din ønskeliste, og hvis drivhuset mangler 'det ene eller det andet' kan drivhustilbehør være med til at hjælpe næste års drivhusliv på vej. Find inspiration på dette link. 🎄🌱💚 

Relevante artikler for denne måned