Krøllede og plettede tomatblade

Krøllede og plettede tomatblade

 

Spørgsmål: 

Hej
Det er mit første år som drivhusgartner!
Min mand har bygget et smukt drivhus, som blev tilplantet lidt hurtigt i begyndelsen af juni, selvom det først var færdigt sent, da vi måtte vente lidt på glasset!
Det er tilplantet med planter, der er indkøbt fra diverse planteskoler - alle økologiske!
Flere af mine tomater har store, krøllede blade og nu også forskellig farve på selve bladet - lys grøn og mørk grøn!
Jeg har opsat skyggegardin mod syd, da der blev meget varmt på solrige dage. Jeg har plantet to vin, der forhåbentlig giver skygge næste år!
Kan du rådgive mig omkring tomaterne? De får ikke for lidt vand! Får de for meget? Mangler de noget?
Tak om Du kan hjælpe!

Venlig hilsen
Tove

Svar: 

Kære Tove,
Jeg synes på billedet at se, at du har ganske godt styr på landbruget. Og sikke et lækkert drivhus din mand har lavet.
Tomaters blade har det med at krølle. Det går ikke ud over udbyttet. Det er ophobning af stivelse, der kan komme hvis temperaturen enten er for lav eller for høj. I dette tilfælde nok for høj. De forskellige farver på bladene kunne skyldes tobakmosaikvirus, der kan overføres fra rygere. Men der er dog ikke typiske tegn på det er tilfældet. Andre virus kan give samme billede. Jeg tror mere det skal kobles sammen med den lidt for høje varme og nogen katastrofe er det ikke. Det er meget almindeligt at tomater får forskellige småsygdomme på bladene i hobbydrivhuse. Det vigtigste er, at du lufter rigtig godt ud og gerne have både døre og vinduer åbne hele døgnet. Jorden må ikke sejle i vand og meget gerne tørre ud mellem vandingerne. Faktisk er der også nogle der aldrig vander deres tomater, selv om de står i et drivhus i et bed. (Du kan finde en video om det her i Drivhusklubben). Så du skal gå efter ikke at overvande.

Mvh
Lars Lund