Blog


...

Lars Lund

14 sep 2020 12:36

Undgå syge druer og revner i tomaterne

 

Her spørger man ikke i øst og får svar i vest

Se videoeksempler på sygdomme i haven lige nu.

 

Af Lars Lund

 

Det er ved at være sæsonafslutning i drivhuset. Ganske vist er der stadig gang i tomaterne, men sygdomme begynder at hærge. Temperaturen skifter mellem varme og kulde, ikke mindst i drivhuset. Det giver en mængde kondensvand, og svampe elsker kondensvand.

Derfor er det ikke ualmindeligt, at der lige nu kommer gråskimmel i planterne.

 

Tidligere på året var det kartoffelskimmel, der satte ind. Det begynder som regel i juli, men optræder sjældent i drivhuset. Mere udsat er tomater i det fri, og ikke mindst, når der er kartofler i nærheden. Det kan gå ret hårdt ud over udbyttet for både kartofler og tomater.

 

Mine egne kartofler stod rigtig flot, lige inden jeg tog en længere tur i sommerhuset. Da jeg kom hjem lignede kartoffelbedet en ødemark. Alle kartoffelplanter var angrebet. Ikke nok med det. Jeg har ret mange tomatplanter i det fri. Også de blev smittet, og mange tomater der stod ude i det fri - ikke langt fra kartoflerne - har de seneste uger måtte kasseres. Det er lidt øv.

 

Heldigvis har peberen det rigtig godt. Også de står ude, dog  i et af de små drivhuse, der nærmere er en mistbænk. Der er ikke tag på, nu hvor de er store. 

 

I denne video præsenterer jeg dig for en ny brevkasse, som jeg håber, du vil gøre brug af. Du får et par eksempler på sygdomme, der hærger planterne, og et par tips til, hvordan du kommer sygdommene til livs.

 

Ugentlig får jeg mindst 5 – 10 spørgsmål om planter i haven, om dyrkning, om sygdomme, gødning  og mange andre spørgsmål. Jeg er en del af Haveselskabets ekspertpanel og besvarer især spørgsmål om drivhuset, men også om andre planter i haven. Det samme gør jeg for en række aviser, og nu også for dig, hvis du skriver til Drivhusklubben.dk, og sender dit spørgsmål ind. Meget gerne med billeder.

Jeg lover dig, at du får svar. Kan jeg ikke selv svare på spørgsmålet, har jeg gennem 40 år opbygget et stort netværk, så du går ikke forgæves. Også Julianas folk sidder klar, og kan hjælpe dig, hvis du har spørgsmål til deres produkter. Det er ganske enkelt en enestående service, som tak til dig, fordi du er medlem af Drivhusklubben.dk

Her kan du se brevkassen og stille dit eget spørgsmål

Om Lars Lund

Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svære på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.

Bliv klogere på Lars Lund
  • Aktuelle Indlæg