Blog


...

Lars Lund

18 sep 2019 17:58

Lav dit eget æbletræ

 

Du kan sagtens selv lave et æbletræ og måske bliver det Danmarks mest velsmagende. Foto: Grøn Kommunikation ©

 

Lige nu, og de næste par måneder, bugner haven af æbler. Har du en saftpresse kan du lave lækker æblemost, men det er nu også sjovt at lave sit eget æbletræ. Nogle gange falder det så heldigt ud at man kan blive berømt hele livet.

Af Lars Lund

Tag nu bare skolelærer Johannesens datter. Hun bar navnet Filippa. Skolelærer Johannesen på Fyn, lavede sit eget æble i 1876 og opkaldte det det efter datter. Det kendte Ingrid Marie blev i sin tid fundet i et hindbærbed. En svensk gentest har siden vist, at det er et miks mellem Cox orange og et Guldborg æble, men siden har en dansk forsker i 2017 fundet ud af, at der er tale om Cox orange og et Cox pomona, begge engelske æbler. Godt der ikke er tale om en fadderskabssag med to forskellige resultater på en gentest.

Nogle æbler som for eksempel Guldborg, Gråsten og Pederstrup, har fået navn efter steder, de er fundet og det er nok meget lettere.

 

Krydsbestøvning
En ny æblesort kommer til verden, når en kerne i æblet bringes til spiring. Lykkes spiringen, kommer der en ny plante, og dens frugter bliver med garanti ikke som den frugt, man hentede kernen i. For æbletræer er det nøjagtig som med et menneskebarn, at resultat af en ny plante sået med en kerne er et helt unikt resultat med gener fra både moderplante og faderplante. 

Ingrid Marie har holdt sig populær i mange år og er stadig et af de bedste æbler vi kender. Foto: Grøn Kommunikation ©

 

Pil nogle kerner ud af et æble og bliv berømt
Nogle gange er man heldig med at få et velsmagende æble. Andre gange er smagen ikke værd at gemme på, men har du lidt plads, kan du jo lave eksperimentet.

Kernerne skal starte deres tilværelse på den kølige måde. Allerede nu, mens æbletræernes frugter modner, vælger du et sundt æble. Gem det køligt indtil omkring januar, hvor du så tager kernerne (frøene) ud. Læg frøene på et fugtigt stykke papir, så de kan suge vand til sig. Sæt frøene i potter med jord, der er blandet med lidt grus. Jorden skal være let fugtig og ikke drive af vand. Dæk dem med 1-2 cm jord eller sand. Husk at skrive en lille seddel med moderplantens navn. Når planterne kommer op, så gem kun de planter der strutter af sundhed.

Du kan også fremme processen ved at lægge frøene på et fugtigt stykke papir i køleskabet. Når de spirer pottes de i en potte og stilles i en kølig vindueskarm.

Nu skal du blot vente omkring 5 år, så kan du tage den første smagsprøve. Smager æblet godt og synes andre det samme, ja så er du måske på vej til berømmelse.

 

Læs mere om hvad du kan bruge æbler til for eksempel æblevin, æblesaft æblevingummi og meget mere her:

 

Virker linket ikke så kopier det ind i din browser
https://drivhusklubben.dk/blog/november-2018/lav-din-egen-aeble-champagne-til-nytaar

https://drivhusklubben.dk/blog/october-2012/vinen-er-presset-nu-gaelder-det-aeblerne

 

 

Foto: Grøn Kommunikation ©

 

1 Kommentarer til dette indlæg

...

KettyB

24 sep 2019 16:43

Lyder da mægtigt. Jeg sår bare kernerne med det samme og sætter potten udendørs. Lige for tiden har jeg ca. 120 æbletræer i mange forskellige udgaver. Problemet her er, at jeg slet ikke har plads til alle de træer. Man nænner jo ikke at sortere meget, for man kunne jo komme til at smide det træ du, som er helt unikt.

Om Lars Lund

Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svære på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.

Bliv klogere på Lars Lund