Blog


...

Lars Lund

19 sep 2017 10:21

Video: Få mere ud af dine tomater

 

 

Solen har svigtet i år, og især, hvis du har dyrket tomater i det fri, har du sikkert mange grønne tomater. Inde i drivhuset går det lidt hurtigere med modningen, men planterne sætter stadig nye grønne tomater, der ikke når at modne, inden kulden sætter ind.

I denne video vil du se et eksempel på, hvordan du kan få de grønne tomater til at blive rene delikatesser. Grønne tomater er giftige, men ikke når de har kogt.

Den grønne syltebog som mange har arvet fra deres forældre er fyldt med gode opskrifter og du kan sikkert finde flere på nettet. Den blev trykt i flere oplag, og jeg sidder selv med nr. 46, hvor det fremgår, at den er trykt i over 1 million eksemplarer. 

 

Her er først opskriften på de sødsyltede tomater der vises i filmen, og de smager bare godt.

 

Sødsyltede tomater er fra Den grønne syltebog udgivet af Tørsleffs husmoderservice :

 

Sødsyltede tomater

Du skal bruge

1 kg tomater ( I videoen bruger vi kun halvdelen) , 3 dl kogt vand, 3 dl Grüneberg eddike ( Vi bruge eddike fra Rema 1000) sukkerlage der består af 750 g sukker, 3 hele nelliker, 1 styk hel ingefærd 5 cm hel kanel, 1 tsk Atamon eller en tsk flydende Atamon.

Tomaterne skylles, prikkes og lægges i en lage af eddike og vand i 6-12 timer. De holdes under lagen med et let pres. Derefter hældes halvdelen af lagen væk. Tomaterne koges nu i 5 minutter i resten af lagen ved svag varme. Nu drysses sukkeret i og kryddderierne tilsættes. Kog videre i 10 – 15minutter til lagen er jævn. Tilsæt nu 1 tsk atamon. Tomaterne kommes i glasset og lagen hældes ovenpå.

 

 

 

Lenes og Sørens opskrift på Sønderjysk tomat/agurk remoulade

 1 kg grønne tomater, 1,5 kg agurker, 1 dyb tallerken pillede løg, 1 håndfuld salt. Alt dette hakkes i foodprocessoren eller kødhakkeren, hvorefter det trækkes i en halv time sammen med saltet. Væsken sies fra, hvorefter massen koges i 20 minutter med en halv liter vand og en kop eddike. Massen sies igen, og tilsættes herefter ¾ liter eddike, 2/4 kg sukker, ½ kop sennepspulver, 3 tsk. karry 1 kop mel. Dette koges i 20 minutter sammen med 1 tsk. konserveringsmiddel. Vigtigt at røre hele tiden. Hældes på glas skyllet i Atamon. 

Om Lars Lund

Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.

Bliv klogere på Lars Lund