Blog


...

Nanna Stærmose

22 sep 2016 16:55

Børn spiser da beder, blomster og blå kartofler

Elever i fuld sving med at høste hos Haver til Maver. Foto: Drivhusklubben


“Næste alle elever lærer nye afgrøder at kende, mens de er her hos os,” siger Jesper Bækgaard. Han er kommunikations- og presseansvarlig hos Haver til Maver på Krogerup Avlsgaard i Humlebæk og har generøst afsat formiddagen til at vise Drivhusklubben rundt i herlighederne i den nordsjællandske landidyl.

Og når børnene først har fået smag for blå kartofler, bolchebeder, og hvad der ellers dyrkes af eksotiske afgrøder hos Haver til Maver, kan det næsten ikke blive vildt nok.


“Det vækker virkelig deres nysgerrighed, og betyder at de bliver vilde efter at dyrke og spise alle mulige grøntsager,” siger Jesper Bækgaard.

Og det er lige præcis formålet med Haver til Maver. At lære skolelever en masse om haven, naturen og mad og give dem lyst til at eksperimentere og få smag for gode, sunde og alsidige råvarer.

På kortstrålejagt
I dag er det femte klasse fra Endrupskole i Fredensborg, der er på besøg hos Haver til Maver. 

Dagens første opgave er at gå på kortstrålejagt. Amalie Ørsted, kulinarisk underviser hos Haver til Maver holder en grøn plante med små hvide blomster frem for sig, mens eleverne står omkring hende og lytter.
Solen bager og skolehaven bugner af majs, porrer, gulerødder, kartofler, beder, spiselige blomster og nogle kæmpe store squash. Altsammen noget der senere skal omsættes til et måltid alt imens eleverne lærer om afgrøderne, dyrkning, naturen og kogekunst. 

Det er september og det er høsttid, men først skal der luges ukrudt.
Klar - parat - go. Lyder det og jagten er i gang.
Børnene arbejder effektivt og det er også nødvendigt, hvis man skal den lille ukrudtspreder til livs. Den spreder sine frø så hurtigt, at den ikke ryger i komposten, men i stedet bliver brændt, så snart den er flået op af jorden.

 

Amalie Ørsted viser her, hvordan kortstråle ser ud, så eleverne kan luge det rigtige ukrudt. Foto: Drivhusklubben


Kig efter modenhedstegn
Dagens næste opgave hedder høst. 

“I skal kigge efter modenhedstegn, som kan være…” siger Amalie Ørsted og lægger spørgsmålet ud til eleverne.

“Blomsten på kartoffelplanten skal være vissen,” lyder det fra en pige.

Amalie nikker anderkendende og tilføjer, at faktisk skal hele toppen være vissen, før kartoflerne er grydeklar. Majsene skal have brunt ‘hår’, bederne og gulerødderne skal de bare grave så mange op af som muligt. Porrerne skal først høstes næste gang, squash skal bare høstes i hobevis og husk nu at tage de spiselige blomster med til dekoration til maden, lyder formaningen.  


 

 

Der bliver hurtig fyldt op i de grønne kasser, der efterfølgende bæres ned til Haver til Mavers udekøkken. Foto: Drivhusklubben.

Gulerødder i hobevis, sprøde og nyopgravede. Foto: Drivhusklubben

Grøn fastfoodrestaurant
De grønne kasser bliver hurtigt fyldte, og to og to bærer eleverne dem tilbage til det store udekøkken. Her vaskes, skrælles og snittes de høstede herligheder og bliver til ingredienser i pizza, vegetardeller, pastasalat mm. Dagens tema er fastfoodrestaurant, og hver gruppe laver en ret efter en uddelt opskrift, som til sidst skal deles med alle. Det varme bliver lavet over små udekomfurer, der bliver varmet op af et bål. 

“Ja, ja, vi har gjort det mange gange før,” lyder det selvsikkert fra en dreng, da Drivhusklubbens udsendte spørger om der er styr på bålet. 

Det hele går op i en højere enhed og ender i måltid, langbord og sensommersol. Det er læring langt fra klasselokalet, men læring, der inkluderer, skaber fællesskab og mest af alt, giver skolebørn lyst til at spise og dyrke sund og sjov mad.

Alle grøntsager bliver vasket og skrubbet. Foto: Drivhusklubben

Der tændes bål. Foto: Drivhusklubben
Der snittes og skrælles. Foto: Drivhusklubben
En af de færdige retter. Pizza bagt i Stenovn. Foto: DrivhusklubbenHaver til Maver - Jodens bedste klasselokale

Haver til Maver er en landsdækkende almennyttig forening, der arbejder for at styrke primært børn og unges engagement i bæredygtighed, madkultur og sundhed.

Over 20 kommuner tilknyttet Haver til Mavers skolehaveundervisning.

Det er primært fra 4-6. klasse, der får jord under neglene i Haver til Maver

Et undervisningsforløb har otte besøg i haven - fire inden sommerferien og fire efter sommerferien.

Haver til Maver er støttet af Nordea Fonden.
Kilde: Haver til Maver

 

Find mere inspiration til at få børnene med i køkkenet hos Mit Kokkeri
http://mitkokkeri.dk/hvad-er-mit-kokkeri/

 

 

Om Nanna Stærmose

Nanna Stærmose
Freelancejournalist.
Nanna er skribenten bag de mange artikler på Drivhusklubben. Nanna besøger glade drivhusejere og fortæller deres historier om basale dyrkeinput og ikke mindst skæve vinkler ved brug af drivhuset.

Bliv klogere på Nanna Stærmose