Blog


...

Lars Lund

26 okt 2012 14:13

Byg dit eget plantehotel

Før blev planterne kørt på plantehotel med trailer og de hele. Det var et stort arbejde.

Foto: Grøn Kommunikation

 

Byg dit eget plantehotel. Det kan gøres ret enkelt, og det er bare en engangsinvestering.

 

Vi skal til at have stearinlysene tændt og boblefolie i drivhuset. Det bliver koldere og koldere, og os der godt kan lide drivhus, har jo også med at samle.

 

Ind imellem samler vi planter, der ikke rigtig kan lide den danske vinter. Selv har jeg mange, og hidtil har jeg været så heldig at få dem ind på et plantehotel - et gammelt gartneri - for næsten ingen penge, men nu er ejerne desværre for alvor gået på pension.

 

De holdt ellers længe ud. Nu ligger det nærmeste plantehotel et godt stykke fra mig og priserne synes jeg er lidt pebret.

 

Jeg har tidligere for klubben skrevet, hvordan man kan holde på varmen i sit drivhus, og flere af vore energiske klubmedlemmer har indsendt rigtige gode løsninger som f.eks. at beklæde hele huset med bobleplast af den gode kvalitet, og som ekstra beskyttelse gøre drivhuset mindre ved enten at sænke taget med bobleplast eller ligefrem placerer et drivhus af de helt billige inde i det store drivhus.

 

Herudover lidt ekstra varme med en lille gasvarmer eller noget der ligner, hvis der er behov.   

 

Et minihotel

Du kan også gå en helt anden vej. I stedet for at sende dine planter på plantehotel, hvor en palle planter koster mellem 600 og 700 at opbevare, ja hvorfor så ikke bygge sig et miniplantehotel, hvor der kan være mindst en palle, eller to.

 

Det er jeg gået i gang med, for selv om min egen bolig ikke er moderne, så har den ingen kælder. Mit minihotel er en lille tilbygning til min carport. Jeg har ganske enkelt lavet et skur, hvor jeg har lagt 150mmm flamingo ned i gulvet. Man behøver blot at grave 20 cm ned, så 5 cm sand og så på med flamingoen. Så er gulvet plant. Ovenpå kan man bare placerer fliser.

Miniplantehotellet bag carporte er ved at tage form.

Foto: Grøn Kommunikation

 

Du behøver nemlig ikke gå i gang med det store støbearbejde. Fliserne er jo støbt. Og ovenpå fliserne, har jeg så købt gummifliser fra Bauhaus. Fliserne er egentlig beregnet til legepladser, men ligger i skuret og giver lige lidt ekstra isolering, og gør gulvet lidt mere lækkert. De er 60 X 60 og koster 150 kr. for 6 styk, mener jeg at huske.

 

Vægge og loft har så fået 150 mm superflexisolering, der isolerer 8 procent bedre end den gammeldags isolering. Så er der kommet nogle energiruder i, jeg havde til overs. Ekstra lys klares med ledlyd. Jeg har brugt ledlys i mine spirekasser i flere år, og det har egentlig fungeret fint.

 

Som jeg skrev i forrige nyhedsbrev er ledlys i sin barndom vår, når det gælder udvikling til planter, men heldigvis sker der noget efter at de første store væksthusgartnerier nu er begyndt med ledlys. Den forskning og udvikling der sker her, skal vi nok løbene orientere om.

 

Det super, der er sat skub i forskningen, så vi ikke er afhængige af de ofte tilfældige muligheder, som findes på markedet.

 

Mit plantehotel er næsten færdigt og nu. Meteorologerne lover de også koldere dage og nætter, så det er med at få planterne ind. Selv om jeg også er en af de mange, der har fået solceller og selv producerer mit strøm, så håber jeg planterne klarer vinteren uden for meget varmetilskud, men det beretter jeg mere om, når vi når hen mod den rigtige vinter.      

 

 

 

 

 

 

 

1 Kommentarer til dette indlæg

...

Gurlil søstrøm

18 okt 2018 14:44

Hejsa hvilket led lys bruger du , hvor mange timer i døgnet. Min mand er ved at lave et rum til mig , i stedet for plantehotel. VH Girlil

Lignende Artikler

Om Lars Lund

Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svære på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.

Bliv klogere på Lars Lund
  • Aktuelle Indlæg