Blog


...

Lars Lund

24 okt 2019 16:22

Sådan beskærer du æbletræer

 

Nogle er bedst til det visuelle, andre vil gerne læse og selv danne billeder, og nogle vil gerne begge dele. Derfor får du lige det hele.

Blomster i utide
Frugttræerne og især æbletræer er blevet beskåret. I øjeblikket tror mine æbler, det er forår for blomsterknopperne springer ud, som de også gør det på nogle af mine hvide rododendron. Det er en typisk følge af meget vand i efteråret.

Er der noget folk er usikre på, er det i øvrigt beskæring af æbletræer. Enten beskæres alt for meget, så træerne skyder en million vanris, eller også undgår man beskæring, i frygt for at gøre noget forkert. For et stykke tid siden havde jeg besøg af TV2 vejret, hvor jeg på under et minut skulle fortælle om beskæring af frugttræer. Jeg kunne godt bruge en time, men et minut er god øvelse i at gøre det mere enkelt, for jo længere tid man forklarer, jo mere indviklet bliver det faktisk, og så er det folk står af og overlader skæbnen til træet selv. Jeg har før set videoer om beskæring, og det er ikke just informative. Nærmere fortæller de, at man skal holde sig fra at beskære og lade fagfolk komme til. Men hvor svært kan det dog være?

En professionel æbleavler bruger en beskæringsteknik som er perfekt til at udvikle relativ mange og store æbler. En stor del af teknikken her kaldes sporebeskæring. I den private have er det i princippet ikke nødvendigt at beskære et æbletræ, men der kan være mange gode grunde til alligevel at gøre det. Den hyppigste er, at træet bliver for stort, eller for tæt, så æblerne rådner, æblerne ikke får nok sol nok, eller slet ikke kommer.

 

Det handler om at skabe luft i kronen. Foto: Grøn Kommunikation ©

 

TV2 beskæringen.
Har du ikke lyst eller mod til den store beskæring, så brug den enkle metode, hvor alle kan være med. Sav grene af, der krydser hinanden og dermed gnaver på hinanden. Vælg den af de to grene, der vokser ind mod træet og ikke ud fra træet eller vokser lodret op. Nu har du allerede har skåret en gren af. Det giver straks lidt luft i kronen. Fjern grene der er døde eller på vej til det. 

Et tip: Når du skærer en stor gren af, så undgå at du river barken på stammen med. Tag vægten af grenen ved at skære et snit 10-15 cm under den gren, du vil have væk. Gå fem cm ud og skær nu for oven og helt igennem. Nu har du fjernet vægten. Sidste snit er inde ved grenkraven, det vil sige lige en halv centimeters penge fra stammen. Går du helt ind til stammen, tager det meget længere tid for såret at hele. Går du for langt ud, får du nye skud, der skyder fra den lille stump. Det tog 51 sekunder at læse dette afsnit og måske ti minutter at udføre.        

 

Skær først under den store gren et stykke ud og derefter et snit helt igennem lidt længere ude. Så flosser barken ikke
Foto: Grøn Kommunikation ©

Nu er tyngden taget af den store gren, og nu kan du save lige igennem ved grenkraven. Det er der, hvor der er rynker ved grenen ind mod stammen. Foto: Grøn Kommunikation ©

 

Lær din gren at kende
Sporebeskæring er den lidt mere avancerede beskæring, og giver flere frugter, men ikke mere avanceret end du sagtens kan finde ud af det. Start med at undersøge et skud, både et langt og et kort. Du skal lære at kende forskel på en bladknop og en blomsterknop. Det kræver lidt øvelse lige i starten. Blomsterknoppen er større og rundere en bladknopperne. Kunsten er nu at bevare så mange grene som muligt, der har blomsterknopper, så det ikke er blomsterknopper du fjerner. En gren kort eller lang med blomsterknopper, vedbliver at være en gren med blomsterknopper.  

Har dit træ stort set kun bladknopper, kan du få grenen til at lave blomsterknopper. Tag en gren du vil bevare. Fra spidsen af grenen og ind mod stammen er en del sidegrene. Den første sidegren du møder fra spidsen mod stammen skærer du helt af. Den forhindrer dannelse af blomsterknopper. Resten af sideskuddene ind mod stammen skæres tilbage, så der kun er to til fire knopper på hver sidegren. Hokus pokus, de små ”rester” vil forvandle sig til frugtspore. Sidst i juni skæres alle nye skud der kommer tilbage, så de kun har to blade.      

 

Vanris
Et træs krone og rod følges ad. Når du beskærer træets krone, mangler roden nærring, som bladene giver og træets gener sætter en proces i gang, der erstatter det afskårne. Derfor kommer der vanris. Et træ eller busk der er beskåret meget hårdt, og som ikke er i stand til at bryde fra sovende knopper går ud. Vanris fjernes bedst i august, også fordi der om sommeren kommer færre nye vanris året efter. Tidligere sagde man vanris skulle rives af, men ny forskning anbefaler at de klippes af for at undgå svampeangreb. Det kan ske når en rivning flosser barken.

 

Sådan! Foto: Grøn Kommunikation © 

 

 

Tips:

Æbletræer kan beskæres hele året, undtagen i blomstringstiden, men de heler bedst om sommeren.

Brug aldrig sårhelingsmidler, mens rens alt beskæringsværktøj i sprit, inden du starter.

Behold så mange vandrette grene som muligt. Lodrette grene bærer sjældent eller aldrig frugt. Derfor skal de væk, hvis ikke det går ud over træets harmoni.

Har du et nyt æbletræ så tving grenene ned mod jorden, så de tvinges til at vokse vandret. Du kan bruge en snor og en pløk.

Fjern græs under træet. Det hæmmer tykkelsesvæksten på stammen væsentligt.

Gød ikke med kvælstof (N), kun eventuelt med lidt fosfor i juni og kali i august.

Om Lars Lund

Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svære på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.

Bliv klogere på Lars Lund