Blog


...

Bent Løschenkohl

09 nov 2015 21:38

Varme i drivhuset

Så er det snart den tid, hvor nattefrosten kommer. Kan man varme lidt i drivhuset, hvad skal man vælge og hvad koster det?

Jeg har regnet lidt på mit eget drivhus, et Euro Serre 4 på 14,1 kvadratmeter, energibehovet i tabellen er et absolut minimum, der er ikke regnet med vind eller udstråling. Isoleres der med boblefolie reduceres tallene i tabellen til en trediedel, men lyset reduceres også væsentligt.

14,1 m2 drivhus, -5 grader ude og +5 grader inde, energibehov i 24 timer, 60 kWh

Varmekilde

Mængde

Dannet vand

Pris

Stearinlys

4,8 kg

0,6 liter

303 kr

Flaskegas

4,34 kg

6,9 liter

83 kr

Strøm

60 kWh

0

132 kr

 

Stearinlys

Et enkelt stearinlys eller to giver ingen varme, i eksemplet ovenfor skal der mindst 20 store bloklys til for at holde varmen. Et stearinlys danner lige så mange partikler som en lastbils udstødning, så det vil ikke være sundt at gå ind i drivhuset. Dertil kommer, at det er dyrt.

Flaskegas

Det billigste valg, og ren forbrænding, men der dannes en frygtelig masse vand under forbrændingen, og det giver en masse kondens og måske is på glasset i krogene.

Strøm

Det er let at have med at gøre, det kan automatiseres, og derved bliver det nok det billigste i det lange løb. En kombination af varmeblæser og tilskudslys giver en ekstra dimension.

Konklusion

Et almindeligt havedrivhus er alt for dyrt at holde frostfrit om vinteren, men starter man (for) tidligt med tomater er en varmeblæser det fornuftige valg, de findes i flere størrelser og med termostat, så det passer sig selv. Brug noget at strømmen på tilskudslys – det hele ender jo som varme alligevel.

Beregningerne bag tallene kan findes på sygeplanter.dk men hold debatten her på stedet.

3 Kommentarer til dette indlæg

...

Lars Lund

19 nov 2015 14:43

Hej Bent

Teoretisk  er dine tal givet korrekte og rigtig godt indlæg. De to sidste år har jeg gjort arealet af mit drivhus mindre, og lavet et afgrænset område på ca 4 -5 kvm. Det er, hvad jeg har haft behov for, til de planter, der ikke har kunnet være i mit lille hjemmebyggede plantehotel. Jeg har ud fra forskellige forsøg valgt en gasvarmer fra Kosan, med termostat.Den har sammen med bobleplastisoleringen holdt arealet frostfrit. Omkostningerne har for mig været under to 11 kg gasflasker. ( nærmere 1 1/2.) Selv om det er helt korrekt, at gas afgiver vand, så har det på ingen måde været et problem, og det har heller ikke resulteret i frost på ruden. Forudsætningen er at der luftes ud. Når der er frost, er der som regel sol om dagen, og så opvarmes huset. Her bliver der så luftet ud, ligesom der luftes ud på frostfrie dage, hvor gassen ikke brænder. I mit plantehotel får planterne kun lidt lys fra et vindue. Her står mine agapanthus plus et par citrus. Heller ikke her har jeg oplevet problem med frost eller lys. Her er varmekilden en radiator der tænder, når temperaturen er under 5 grader. Jeg har en måler på, der viser, hvor meget strøm der er kommet ud fra kontakten og der er ikke kommet noget, sikkert fordi plantehotellet er godt isoleret. Planterne er i en art dvaletilstand, uden egentlig vækst, hvor lysmængden ikke spiller den store rolle. Til gengæld stod mine planter det første år for tæt, hvilket resulterede i råd. Nu er der lidt afstand i mellem og når der ikke er frost er døren altid åben. Tillige har jeg nu suppleret med et solarventipanel. 

I øvrigt kan jeg også henvise til nogle ret spændende beregninger på siden planterogteknik.dk 

http://planterogteknik.dk/uf/100000_109999/104519/948d2a85497dae1e5d7670e7e46a8c71.pdf 

...

Bent Løschenkohl

21 nov 2015 11:05

Hej Lars

Vi er helt enige, det var mest stearinlysene, jeg var ude efter.

Om foråret, når jeg har været for tidligt ude med tomaterne, så får de et stykke plast over sig om aftenen, og det hjælper meget - samme princip som du bruger.

Jeg har kun de løvfældende, smalbladede Agapanthus, og de bliver stående ude, de har haft flere vintre med ned mod 20 graders frost uden problemer.

...

Anja Egeriis

28 nov 2015 16:43

Det er ikke min erfaring, at det betyder noget som helst med den reducerede lysmængde i vinterhalvåret, hvor planterne alligevel er mere eller mindre i dvale, så jeg har aldrig givet ekstra lys om vinteren i drivhuset. Jeg overvintrer dog ikke der længere, men i et udhus af gasbeton, så der får de lidt ekstra lys om dagen.

Jeg bruger en gasovn til at starte sæsonen tidligt med og har ikke de store fugtproblemer - som Lars skriver, skal der bare luftes lidt ud.

Lignende Artikler