Blog


...

Lars Lund

17 nov 2011 20:08

Citrus og frost

Langt de fleste af de citrus der sælges kan ikke tåle frost, men der findes nogen der kan. Det er for eksempel Poncirus trifoliata, der på mere forståeligt sprog kaldes dværgcitron. Den kan tåle ned til 20 graders frost, hvis den ikke står for udsat og ellers beskyttes godt i dens barndom. Frugterne ligner ikke citroner, men mere små appelsiner, og de er næste uspiselige.  Blandt andre sorter der kan tåle frost er Citrus glauca og kumqat, Fortunella margarita, Fortunella japonica og Citrus ichangensis, der kan tåle ned til minus 12 grader. Citrus reticulata kan tåle minus 14 grader.

Citrus skal stå køligt, frostfrit og absolut have lys om vinteren. Du skal blot vande træet ganske lidt måske højst hver 14 dag, alt efter sol og varme. Med flere lag bobleplast, kan du måske holde en temperatur over frysepunktet.   Hvis du vil læse mere om citrus kan jeg varmt anbefale bogen Eksotiske frugter, skrevet af Jens Michel Gundersen , udgivet på Jespsen og co og mon ikke, de har den på biblioteket, ellers er det jo en god julegave.

mvh

Lars Lund 

 

2 Kommentarer til dette indlæg

...

Vivian

13 dec 2011 17:44

Hej Lars !

Jeg har erhvervet mig et citrustræ i foråret. Da sommeren gik på held tog jeg træet ind i mit soveværelse ( 18 grader). Jeg vander det sparsomt og det vokser fint videre i et stort vindue som vender mod syd. Har endda sat en blomst, skyder og jeg har lige plukket den første store citron ( sikke en nydelse) . Nu bliver jeg lidt i tvivl om træet skal have en hvileperiode med lavere temperatur end de 18 grader eller om det er ligegyldigt.

Mvh Helle

...

13 dec 2011 18:19

Hej Vivian

Citrus kommer enten fra tropiske områder eller subtropiske og forklaringen på, at de her i landet skal stå køligt, skyldes først og fremmest, at de skal have masser af lys, hvis de skal stå over 5- 10 grades varme. Så hvis dine står ved 18 grader, så vil det kræve mere lys end ved 5 grader. Alligevel er der folk, der har held med citrus ved selv 22 grader, men jeg tror dette held skal ses i sammenhæng med en lys placering. Har du ikke andre muligheder, skal du nok give et skud kunstlys.

mvh

Lars  

mvh

Lars    

Om Lars Lund

Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svære på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.

Bliv klogere på Lars Lund