Blog


...

Lars Lund

08 maj 2012 13:33

Nattefrost i maj

Pak ikke dit bobleplast for langt væk.

 

Nattefrost i starten af maj, uha. Det er ikke lige det, de nye tomatplanter som netop er havnet i drivhuset, er gladest for.

Tværtimod, vil de dø af det.

Heldigvis er bobleplasten ikke lagt for langt væk, så den kommer lige en tur omkring tomaterne. En lille petroleumsovn eller nogle gode stearinlys kan nok også gøre det. 

Det er også midt i maj, det ideelle tidspunkt for udplantning af tomater er, men hvem kan vente med det, når de små nu et stykke tid har stået i vindueskarmen, ja så vil man jo gerne hurtigst muligt give dem bedre betingelser, især i form af mere lys og en mere naturlig luftfugtighed.  

 

Min thailandske nabo der konstant udfordrer mig med at gøre alt det man ikke gør, og stadig tror hun bor i Thailand, og tilmed får det til at lykkes, planter allerede agurker ud sidst i april. Det er de små skoleagurker.

Normalt planter man først agurker ud 1. juni, men hun gør det sidst i april. Den bedste forklaring jeg kan komme på er, at hendes hus står direkte op ad en sydvendt mur. Muren varmes op, når solen skinner og giver drivhuset ekstra varme om natten. Hvert år kommer hun med sit store tandpastasmil og forærer mig et par af hendes første hjemmedyrkede agurker. De er næsten klar, før jeg selv får mine egne plantet ud.

Uha de kom tidligt ud og nu venter der nattefrost

 

Risikoen ved at plante sine tomater alt for tidligt ud kan være et ringere udbytte. En tomatplante giver flest tomater, hvis temperaturen når blomsterne dannes er mellem 14 og 18 grader. Så hvis maj er kold og hvis du planter tidligt ud, så kræver det sikkert, at du giver lidt tilskudsvarme.

 

Har du købt tomatplanter med blomster, så er risikoen for et ringere udbytte selvfølgelig mindre, men sørg alligevel for, at tomater der kommer fra den lune planteskole, ikke starter med et kuldechok.   

        

Om Lars Lund

Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.

Bliv klogere på Lars Lund