Blog


...

Lars Lund

23 maj 2019 12:09

S(p)å i kaffegrums og få din egen svampefarm

Af Lars Lund

Vi drikker meget kaffe i min familie så foruden mange liters filtreret udtræk med sort varmt vand, ender det også med en del kaffegrums. De fleste af os smider sikker grummest i affaldsspanden og i bedste fald i komposten. Hvis vi nu skal gøre kaffe lidt mere bæredygtigt, så giver det god mening ikke at smide grumset væk.

Kaffegrums indeholder som mange andre plantedele , kvælstof, fosfor, mineraler og kalium. Faktisk er indholdet af kvælstof højere end hønsegødning. Ifølge det amerikanske plante laboratorium Sunset, indeholder økologisk kaffegrums 2,28 procent kvælstof mod hønsegødnings 1,5 %. Fosforindholdet er 0.06 procent og kalium 0,6 procent. Ph værdien 6.2. Lidt i en milde sure ende.

Kaffegrums holder både myre og lus væk. Derfor ynder mange især at strø det mellem roserne. Kaffegrums kan også bruges som rensemiddel til hænderne og som et slags skuremiddel til gryder og køkkenvask eller til generelt at gøre huden blødere, når den vaskes i kaffegrums.

Men du kan også bruge kaffegrums til at dyrke dine egne svampe. Det fortæller jeg mere om i månedens video. 

 

Om Lars Lund

Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.

Bliv klogere på Lars Lund