Blog


...

John Jensen

06 jun 2014 13:56

Drivhusgulvs isolering

Jeg har bygget et drivhus ovenpå en træterasse som er hævet 25 cm over jord. Jeg har svært ved at på varmen i huset om morgenen kl. 7 f.eks. da jeg har en formodning om at dagsvarmen forsvinder i løbet af natten ned igennem det uisolerede trægulv med 15 mm  luftriller. Vil det hoklde på varmen måske 5 gr. hvis jeg issolerer trægulvet med ca. 20 mm flamingo ????

Mvh

John Jensen

5 Kommentarer til dette indlæg

...

Lars Lund

11 jun 2014 17:16

Alt isolering gavner om det lige bliver 5 grader kan være umådeligt vanskeligt at svare på, men den vigtigste varme i et drivhus er den varme der kommer fra bunden, så kast dig bare ud i projektet.

mvh

Lars  

...

Bent Løschenkohl

13 jun 2014 10:59

Et drivhus har så stort et varmetab, at isolering ikke hjælper. Alene udstråling om natten gør, at planter kan være 3-5 grader koldere end luften i drivhuset.

Professionelle drivhuse er isoleret med 2 lag gardiner, og det hjælper en del. 

Jeg har et drivhus med varmelager i gulvet, og det betyder noget i det tidlige forår, men med 27 grader i gulvet er temperaturen i drivhuset kun et par grader over udetemperaturen. Hovedeffekten er en højere rodtemperatur, og det kompenserer for lav lufttemperatur - se evt nærmere på sygeplanter.dk

...

Lars Lund

17 jun 2014 17:18

men John spørger efter varmen i gulvet eller ? og her vil isolering jo hjælpe på jordtemperaturen, men enig, ikke hæve temperaturen i selve huset uden at der også gøres noget her. 

...

Diana D.

30 jul 2017 07:04

Bent L. Jeg er helt ny her, men i fredags fik vi kommunens godkendelse til drivhus i haven. Ikke ordret endnu, Oase Antrasit er godkendt. Men nu skal jeg til at konstruere fundament og så læser jeg om dit varmelager i gulvet? hvordan er det lavet? sådan et vil jeg også gerne have, det lyder så smart. Vi skal have det nedgravet så trægulvet og nedgravede plantekummer støbt i beton med kapilarkasse virkning, der kan tømmes med en dykpumpe i pumpebrønd inden vinter, tagvand skal drænes direkte ned i plantekummer, alt er i plan med haven, vi skal kunne køre der ind med trillebør og kørestole og barnevogne uden trin af nogen art, menneskevenligt. Jeg skal have alt det isolering i der skal være fodkoldt er rædsomt også for planter. Ved godt det er et hestearbejde at grave, men det er kun en gang og Juliana kan først levere driverhuset i uge 36, så der er meget tid til at konstruere grave, men fundament kan vi godt få nu, så det er bare med at begynde der. 

...

Bent Løschenkohl

14 aug 2017 08:47

Undskyld forsinkelsen, jeg har i lang tid ikke kunnet logge på, og derefter ikke uploade, det skyldes vist nok noget med Google.

Du kan se detaljet om mit varmelager på sygeplanter.dk, men i korthed er det ca. 50 m sort omrør under taget og ca. det halve PEX-rør i en halv meters dybde i sand. Det styres af en mikroprocessor, Arduino og 5 temperaturfølere, programmet har jeg selv skrevet.

Jeg har vist nok opgivet anlægget, det er meget svært at holde det tæt, og der dannes luftbobler, der stopper cirkulationen. I år har jeg prøvet med at blot at blæse luft ned i varmelagerets rør, og det har fungeret rimeligt. Når man blæser fugtig varm luft ned i kolde rør sker der en kondensation, det frigiver lidt energi, men også vand, der så stopper for luften. Jeg måtte grave ned og bore et drænhul i røret.

Så det er muligt at forlænge plantesæsonen med 1-2 måneder i hver ende, men det kræver en stor indsats og kendskab til elektronik og programmering.

Jeg er gået over til at dyrke i bede, 3 terrassebrædder høje, og det giver næsten det samme resultat som med varme i gulvet. I et af bedene lagde jeg tidlig kartofler og de kom først op langs kanten, det var faktisk meget sjovt at se.

Hvis du vil lave et varmelager vil jeg anbefale blot at blæse drivhusluften ned gennem 100 mm kloakrør, der lægges med lidt fald så kondensen kan dræne ud. Brug en badventilator og styr det med en termostat fra Conrad.

Glem alt om isolering af sokkel, jord er i sig selv ret isolerende, og varmetabet i et drivhus er meget stort, så isolering af sokkel og evt. termoruder gør ingen forskel.

Mit drivhus har nærmest passet sig selv med vanding denne sommer, regn fra taget i 2 palletanke, en lille dykpumpe til campingvogne og et simpelt program i Arduinoen, der vander mere i sol end i gråvejr. 

Held og lykke med dit projekt og husk, at alle drivhuse har deres egen personlighed alt after beliggenhed og hvad man har af planter. Det kan give nogle op og nedture, og der kaldes erfaring. Jeg har arbejdet med drivhuse hele livet, sluttede i et gartneri med 200.000 kvadratmeter, og havde en del problemer med at forstå, hvad der sker i et drivhus på 14 kvadratmeret.