Blog


...

Bodil

09 jun 2012 22:54

Kæmpe Verbena - fascination

For nogle år tilbage faldt jeg pladask for den et par meter høje og ranke Kæmpe Verbena, der med sin syrenlilla farve blev en "aha" oplevelse, jeg ikke kunne glemme.

Jeg erhvervede mig et eksemplar, som jeg kun havde én sommer, og uvidende som jeg var om, at den ikke er flerårig og ikke kan klare vinterkulden, opgav jeg dengang at dyrke den. - Men drømmen levede videre og fik specielt ny næring, da jeg en sommer antraf en række Kæmpe Verbena i en lang plantekumme af sten så høj som en bord på en plads foran en offentlig bygning i Frederikshavn.

I år har jeg købt et par eksemplarer og sat dem i hver sin krukke. Inden de blev sat ud, tog jeg nogle stiklinger, som blev sat i så- og priklejord i et lille minidrivhus i køkkenvinduet. Ret hurtigt viste de alle beredvilligt tegn på og vilje til at gro, og første hold står nu i større potter i almindelig pottemuld, idet de samtidig blev klippet ned til lige over første bladpar - af det afklippede var der så materiale til et nyt hold stiklinger, og sørme om ikke også disse er meget godt igang med at vokse.

Er der nogen, der har erfaring med den form for formering? Jeg er især spændt på, om det mon er planter til blomstring næste år, jeg er igang med at udvikle?

 

Bodil

 

7 Kommentarer til dette indlæg

...

Anne Christiansen

22 jun 2012 09:40

Hej Bodil!

Kæmpe Verbena er en et årig plante, men den spreder sine frø hvor den står, hvis du placere en krukke med jord i nærheden af din kæmpe Verbena, så vil den smide sine frø i den og du har Kæmpe Verbena igen næste år. Du kan også selv høste frøene. stiklinger af dem kan ikke overvintre. Anne 

...

Bodil

22 jun 2012 21:52

Hej Anne

Mange tak for din kommentar. - Det anede mig nok, at stiklingerne ikke kan overvintre, for med den fart de skyder, ligner de noget, der partout skal blomstre allerede i år (jeg har vel 10-12 små viljestærke planter) så det glæder jeg mig til. - Er begyndt at forære nogen væk, så andre også kan begejstres:-))

Bodil

...

gurli

25 jun 2012 17:57

Hej Bodil

jeg er en stor havvefan af Kæmpeverbena - jeg vælger at så dem selv. - det er godt nok en lang proces - men det elsker jeg bare. Jeg tar frø af verbena om efteråret og når de er tørre, gemmer jeg dem i kaffeposer - sår dem i januar-februar og sætter dem ud i kulden - og hvis der er sne så kom en håndfuld overpå - i april mej kommer de så i drivhuset - og små spirrer vælter frem og så er det bare om at prikle - og prikle - om omplante - og det færdige resultat - er fantastisk og ubeskriveligt  - jeg føler mig som en glad" hjemme-drivhus-prikle gartner".

mvh

gurli

...

Bodil

25 jun 2012 22:06

Hej Gurli

Tak for din glade og informative kommentar. Det er da en spøjs vækst :-)) men der er jo nogle planter, der skal have en omgang kulde i startfasen. Så jeg vil bestemt høste frø til efteråret og glæder mig til allerede i januar-februar at så dem, som du beskriver. - Ja, den der følelse, at man selv har "bragt dem til verden" er ubeskrivelig - så meget, at det kan være svært at skilles fra dem, selvom det er for at glæde en anden - så er man da en havetosse!

Hilsen Bodil

...

Bodil

27 sep 2012 00:23

Opfølgning på Kæmpe Verbena fascinationen

Jeg blev bestemt ikke skuffet over mine Kæmpe Verbenaer - tvært imod!

Hele sommeren - og stadigvæk - har de blomstret i én uendelighed. De mange stiklinger groede som besatte. Nogle blev sat i krukker, andre direkte i jorden - og hvor har de været fine med deres ranke vækst og smukke lilla farve. Også dejlige i buketter først sammen med Sommerfuglebusk, som for længst er afblomstret, men siden med Floks, Stolte Kavalerer og nu med Dahlia.

Nu er tiden inde til at høste (mange) frø, jævnfør Gurlis indlæg ovenfor - det bliver så hyggeligt.

Hilsen Bodil

...

Jesper Bay

11 dec 2012 15:15

Kæmpeverbena (Verbena bonariensis) er ikke enårig, men den kan kun overvintre på friland i meget milde vintre. Jeg havde en, der overlevede i en af de meget milde vintre vi havde for nogle år siden. Men ellers kan de overvintres frostfrit, og det skulle også kunne lade sig gøre at grave dem op og overvintre dem lidt som dahliaknolde. Det forsøger jeg denne vinter.

...

Bodil

12 dec 2012 17:07

Hej Jesper Jeg er vel nok glad for din oplysning om at grave "kæmperne" op, for det er præcis, hvad jeg gjorde, da dahliaknoldene alligevel skulle op. Jeg tænkte, at så må det briste eller bære. Vi må tales ved igen til foråret og udveksle erfaringer :-) Hilsen Bodil

Lignende Artikler