Blog


...

Lars Lund

19 jun 2012 08:56

Hold øje med sygdomme og varme!

 

Ofte overgødes der i varme perioder

Nu gror det for alvor i drivhuset og det betyder du skal holde øje med sygdomme, men du skal også holde øje med varmen. Det gælder ikke mindst, når du dyrker i potter og kapillærkasser.

 

Problemet med varme er, at der sker en stor fordampning fra bladene. Det kræver masser af vand samtidig med at gødningsmængden ikke kan følge med, men ophobes i kasserne og senere gør skade eller planten får for meget gødning her og nu.

 

Griffelråd viser sig som brune pletter i toppen af tomaten, oftest først når den er rød.

Foto: Lars Lund, Grøn Kommunikation    

 

For meget gødning giver let griffelråd og sandsynligvis er det forklaringen på, at nogle (ikke alle) der bruger kapilærkasser også er uheldige at få tomater med brune, rådne pletter i toppen. Løsningen er at gøde med halv dosis eller helt springe gødningen over i perioder med stærk varme. Her er nogle gode tips mod andre (u)herligheder du kan opleve i netop denne tid i drivhuset:

 

Luft ud mod svampe

Udluftning nedsætter også varme og fugtproblemer. Derfor er det især nu ved skiftet til juli, at du skal sørge for at lufte godt ud.

 

Automatiske vinduesåbner hjælper et langt stykke ad vejen. Udluftning mindsker de fleste svampesygdomme som kartoffelskimmel og gråskimmel. Her skal du fjerne de angrebne blade, da svampesygdomme er ret smitsomme.

 

Meldug har det med at komme i tørre perioder, så søger sporen hen, hvor der er blade med meget vand, og det er der ofte i agurkeblade. Derfor angribes de let af meldug.  Når først sygdommen er der, er den vanskelig at bekæmpe, men skummetmælk har en vis virkning og nogle har held med Atamon.

 

Røde og gule djævle

Spindemider er rene djævle. Er der tale om nye angreb kan man bekæmpe med rovmider. Insektsæbe slår miderne ihjel, men ikke deres æg, så man skal i gang flere gange.

 

Spindemiderne er ved at få fat, så nu skal de have sæbe eller hære af rovmider skal til angreb.

Foto: Lars Lund, Grøn Kommunikation

 

Lyse blade

Lyse bladkanter er ofte tegn på vandmangel.

 

Sprækkede maver

Revnede tomater kommer når temperaturforskellen ude og inde er for stor og sker ofte for cherrytomater og bøftomater. Grønnakkede tomater, det vil sige tomater med en grøn plet der ikke modner, skyldes for direkte og kraftig solindstråling på den enkelte tomat. Cellerne omkring punktet ødelægges og kan ikke modne.

 

Det er ofte de store bøftomater der revner, men de små følger nu også godt med.

Foto: Lars Lund, Grøn Kommunikation

 

 

Drilske snegle

Huller i frugter eller blade er ofte sneglenes værk. Lav nogle fugtige skjulesteder, hvor de gemmer sig og saml dem op, eller brug ferramol, men pas på ferramolen ikke bliver våd, så dur den ikke længere.

 

 

 

 

 

Om Lars Lund

Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svære på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.

Bliv klogere på Lars Lund