Blog


...

Lars Lund

24 jul 2018 10:25

Giv citrongræs en med hammeren

 

Lotte Bjarkes citrongræs trives i hedebølgen

Foto: Lotte Bjarke ©


Citron trives formidabelt i den varme sommer

Lotte Bjarkes drivhus gemmer mange lækkerier. En af dem er citrongræs, som i år har vokset på livet løs. Citrongræs elsker nemlig hedebølger og god varme, og skal normalt derfor helst stå i et drivhus. Ud over at være en smuk og dekorativ plante, er den også er godt lækkert supplement til de krydderurter vi normalt anvender i køkkenet.

Citrongræs er som navnet antyder græs, eller rettere siv. Planten kommer fra Asien og bliver normalt op til halvanden meter høj. Det der gør den eftertragtet er den ret stærke smag af citron. Smagen skal man dog hente inde i stænglen, og derfor skal de nærmest mishandles og have tæsk for eksempel med en hammer. Det er det inderste hvide i stænglen, man skal have fat i. Skærer man stænglerne i små stykker er det en mindre brutal måde at få fat i smagen. Stykkerne koges eller steges så i maden. Stænglerne kan også tørres og pulveriseres.
Citrongræs indeholder også en del olie som bruges i kosmetik og myggespray.

Vil du selv forsøge dig med den smukke græs, så skal den stå et varmt sted og ideelt i drivhuset. Du skal være opmærksom på at planten ikke kan tåle frost, men skal opbevares ved mindst ti grader om vinteren. Jorden skal være en god havejord, og da planten trives bedst i en fugtig jord, skal den vandes godt, og er også glad for gødning i vækstsæsonen. Husk at ompotte, så planten har plads. Den kræver plads for at stænglerne ikke bliver for tykke.

Det kan du bruge citrongræs til
Bladene kan bruges som citron te
Den hvide nederste bladstilk er god til suppevisk
Knus de tykke bladskeder så bliver de som små børster man kan pensle fisk med, så de får smagen af citron.
God mod mavepine, hovedpine, svamp og diarre.

 

Lotte er også ekspert i at dyrke lækre små tomater. 

Lignende Artikler

Om Lars Lund

Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svære på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.

Bliv klogere på Lars Lund
  • Aktuelle Indlæg