Blog


...

Lars Lund

30 jun 2020 09:02

Ny virus angriber have og drivhus

Planter får også virus og nu rammer en ny virus vores tomater og peber

 

Af Lars Lund

l@rslund.dk

Måske har du de seneste uger læst det i pressen, men Drivhusklubben vil gerne bidrage med at sprede budskabet. Verden er ramt af virus. Det er ikke nyt, at planter også kan få virus, men nu rammer en ny virus tomater over hele verden. Virussen hedder tomatskrumpevirus, og er enormt smitsom mellem planterne. Kommer sygdommen for alvor til Danmark vil det få katastrofale følger for danske gartnerier. Derfor skal du holde øje med den og derfor opfordres private kraftigt til at kontakte Landbrugsstyrelsen på telefonnummer: 33 95 80 00, hvis du har mistanke om at dine tomater er ramt.

Smitten er første gang i 2014 opdaget i Israel og siden opdaget i Storbritannien, hvor den har bredt sig til øvrige Europæiske lande. De seneste smittede planter kommer fra hollandske frø. Hvis planten angribes mister den alle sine smagskvaliteter og bliver uspiselig, selv om det er ufarligt at spise den. Virusset kan ud over tomater også angribe peber og chili.

Du kan se flere billeder og læse mere her : https://lbst.dk/fileadmin/user_upload/NaturErhverv/Filer/Virksomheder/Gartneri/Faktaark/Tomato_brown_rugose_fruit_virus__november_2019.pdf

 

Og her kan du anmelde sygdommen

https://lbst.dk/virksomheder/gartneri/plantesundhed/anmeldepligt-for-karantaeneskadegoerere/

Her er symptomerne, som ud skal holde øje med:

  • Bladene ændrer farve, får pletter, mærker og bliver rynkede
  • Der ses små, sorte pletter på bladstiklen og på dækbladene 
  • Frugterne bliver typisk gule, får brune pletter eller grønne striber 
  • Frugterne kan blive deforme, rynkede og have uens modning

 

 

 

Billedet viser angreb på blade, frugt og stængler. Prøv at Google TOBRFV virus for at se flere billeder.

Foto Creativecommons.com

Om Lars Lund

Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svære på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.

Bliv klogere på Lars Lund
  • Aktuelle Indlæg