Blog


...

Drivhusklubben

16 jan 2019 12:08

Drivhuskalender - Januar

Havens gøremål i januar

 

Kalenderen siger endnu engang januar og haveåret er startet forfra. Januar kan være en kold og trist måned og man har måske ikke den store lyst til at trække havehandskerne på. Selvom vejret ikke indbyder til havetid, så er der stadig månedlige pligter i haven. Vi har her samlet januars havegøremål til dig.

 

Drivhuset

Hvis du ikke nåede at rydde op og rengøre drivhuset i efteråret er januar en god måned at gøre det i. Start med at fjerne de visne planter og ryd ud i de ting som du ikke længere finder nødvendige at have i drivhuset. Fej skidt og støv væk, så drivhuset fremstår pænt og ryddeligt.

Til selve afvaskningen af drivhuset skal du bruge godt varmt sæbevand – gerne pisket af en krystalsæbe. Brug en god stiv børste til at komme ind i alle hjørner og afkroge – her gemmer der sig nemlig gammelt plantemateriale som skadedyrene overvintrer i. Når du synes du har vasket drivhuset godt af - både indvendig og udvendig - skylles drivhuset rent med en vandslange. Sørg for at få spulet drivhuset godt, så du er sikker på at komme ind i alle små afkroge og hjørner.

Har du stadig planter i drivhuset under rengøringen, så dæk eventuelt disse til, så de ikke bliver overhældt med sæbevand og koldt skyllevand.

 

Drivning

 • Hvis du stadig har lidt blomstrene grene i haven, så kan du drive dem i blomst ved at stille dem et køligt og lyst sted med lidt vand.
 • Grav gerne en tot purløg op og plant purløget ind i drivhuset. Hvis du planter lidt purløg allerede nu, vil du nemlig kunne høste purløget tidligt på sæsonen 
 • Er drivhuset fyldt med kålsorter, så er det tiden til at høste dem nu 
 • Januar er også måneden hvor det er tid til at beskære buske, hvis de er blevet for store eller hvis du blot synes de trænger til lidt fornyelse

 

Frugtplanter

 • Beskær dine vinstokke og rens dem for gammel bark
 • Sorter dine æbler og fjern de dårlige så en eventuel råddenskab ikke spreder sig til andre frugter
 • Beskyt dine små og nye frugttræer mod mus, rådyr og harer med en lille indhegning eller hæng uldtotter op rundt omkring i haven.
 • Har du krukker i drivhuset eller haven, så beskyt dem mod regn og hård frost ved at pakke dem ind i en vintermåtte eller opbevar dem i drivhuset. Sørg blot for at de er løftet en smule over jorden ved at stille dem på nogle mursten.

 

Stueplanter

 • Du kan forbedre dit indeklima med nogle grønne planter
 • Sørg for at stille dine stueplanter så lyst som muligt, men vent lidt endnu med at potte dem om
 • Dine stueplanter må gerne tørre en smule ud her i vintermånederne, så hold lidt igen med vandingen. Et godt tip er, kun at vande når jordoverfladen er tørret let ud

 

Inspiration

 • Ser din have lidt trist, brun og kedelig ud så pep den op med vintergrønne bregner, buksbom eller laurbærkirsebær
 • Det er aldrig for tidligt at lægge planer for havesæsonen. Så planlæg allerede nu hvordan din havesæson skal se ud. Brug gerne en lille kalender så du kan holde styr på haven.

 

 

1 Kommentarer til dette indlæg

...

Marianne Willert

30 dec 2019 21:11

Hej, hvorfor skal man hænge uldtotter op rundt omkring i haven?

Lignende Artikler

Om Drivhusklubben

Nanna Stærmose
Freelancejournalist.
Nanna er skribenten bag de mange artikler på Drivhusklubben. Nanna besøger glade drivhusejere og fortæller deres historier om basale dyrkeinput og ikke mindst skæve vinkler ved brug af drivhuset.

Bliv klogere på Drivhusklubben
 • Aktuelle Indlæg