Blog


...

Bent Løschenkohl

18 feb 2017 08:45

Varme i drivhuset

Vi har tidligere diskuteret varme i drivhus, her er mine erfaringer fra den vinterperiode, vi lige har været igennem med 6-7 graders frost her på stedet.

Jeg overvintrer nogle sommerblomster i en plantekuvøse i drivhuset, dækket med et løst stykke plast, som tages af i milde perioder, så planterne får mere lys. Varmen består af kølingen fra en bærbar computer, med blæser og monteret med 2 effektmodstande hver på 25 Watt. De styres af en mikroprocessor, Arduino, der er programmeret i C+ til at tænde det første varmelegeme når temperaturen i kuvøsen går under 5,00 grader, det andet når temperaturen går under 3,00 og hvis temperaturen går under 1,00 grad tændes en varmeblæser på 200 Watt. Temperaturen måles 4 steder med sensorer, DS18B20, der har en følsomhed på 0,06 grader – langt over hvad der er nødvendigt, men de er lette at arbejde med. Temperaturerne aflæses på et lille display.

I lange perioder af vinteren lå temperaturen udenfor på 1-4 grader, med enkelte frostnætter. Om dagen var temperaturen i drivhuset ca. 2 grader højere, og i plantekuvøsen yderligere 2 grader, så der ikke var varme på. Om natten tændte det første varmetrin i korte perioder, og temperaturen i plantekuvøsen svingede mellem 4,94 og 5,06 grader – en nøjagtighed langt over målet.

På dage med frost i drivhuset kunne første varmetrin holde ca. 5 grader højere temperatur i plantekuvøsen, og andet trin har kun været tændt meget lidt.

Udgiften til strøm er omkring 50 øre i døgnet, når nattemperaturen ligger omkring frysepunktet, og 1-1,5 kroner ved 4-6 graders frost døgnet rundt. Elektronikken står i ca. 600 kr plus en del nørderi, og når frosten er forbi skal den styre jordvarme til tidlige gulerødder og kartofler og senere måler den jordfugt og styrer vandingen.

2 Kommentarer til dette indlæg

...

Lars Lund

22 feb 2017 10:14

Hej Bent. Spændende læsning. Du skal bare have gang i en iværksættervirksomhed og så producere et tilsvarende anlæg, som lige er til at gå til. Man siger, at det der driver mange mænd til mere at interesserer sig for drivhus end have er, at her kan man virkelig lege med teknikken. :) Spændende forsøg.  

...

Bent Løschenkohl

24 feb 2017 21:50

Tak for de pæne ord, men jeg tror nu ikke at der er den store interesse for det.

Lignende Artikler