Blog


...

Lars Lund

05 dec 2011 13:18

Lav kælder i dit drivhus

 

Du kan lave din kælder på mange måder. Her begyndelsen på en kælder med dræn. Kælderen er lagt ud i den ene side. Der kommer låg på af træ, hvor kapilærkasser med tomater og agurker kan stå på om sommeren.

Foto: Grøn Kommunikation

Foreløbig har vi sparet en hel måneds vinter. November har mere været noget, der ligner en efterårsmåned.

Heldigt for det der ikke kan tåle frost. Men det kan blive bidende koldt og så er en kælder god til at opbevare mange af havens knolde og afgrøder. Kælder er dog ved at være et sjældent syn, men hvorfor ikke udnytte drivhusgangen med kælder. Det er ikke uoverkommeligt.    

 

Sådan gør du

1) Først graver du ud. Grav for eksempel i en dybde af 50 cm og gangens bredde, for eksempel 40 cm bred.

2) Forstærk siderne i udgravningen med 50 cm høje fliser eller vandfast plade af en eller anden art.

3) Læg nu et dræn af småsten, perlegrus eller ti centimeter sand.

4) Nu mangler du blot at lægge en fliserække ovenpå. Flisen her skal selvfølgelig lægges, så den når ud over sidekanterne, det v il sige, hviler på hele kanten af de fliser, du har ude ved siderne.

5) Du kan løfte et par fliser op og sætte en flamingokasse ned med dine kostbarheder. 

 

Ekstra isolering

Normalt vil denne konstruktion være nok til at holde kælderen frostfri. Skulle vi få isvinter, kan man altid smide et par isolerings bats oven på. Fjern dem igen når temperaturen stiger. 

Det er en god ide, at der et sted mellem fliserne i gangen er en sprække, så der kan komme luft til kælderen og du skal selvfølgelig sikre siderne, så de ikke skrider, når du går på fliserne ovenpå. Ofte vil de ti centimeter dræn holde fliserne på plads, men ellers kan du sætte nogle ”løse” træstykker i spænd mellem hver væg, som så holder din væg sig på plads.  

Du kan også lave hele konstruktionen af træ. I så fald laver du en stor kasse og sænker ned og laver flere låg på kassen, så den kan åbnes flere steder.  

 

Har du ikke et drivhus kan du også lave en lille kælder op ad dit hus sokkel.

Foto: Grøn Kommunikation

 

 

 

Om Lars Lund

Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svære på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.

Bliv klogere på Lars Lund