Blog


...

bimme

18 dec 2011 09:11

In spe-drivhusejer.

Jeg er endnu ikke den lykkelige ejer af et drivhus, men drømmen lever!

Meldinger fra andre drivhusejere går fra: "det er et alt for stort arbejde og tomaterne bliver bedre på friland" til "det er GULD med et drivhus, men du skal forsænke gulvet, så der bliver en bedre frihøjde"

Nå, heldigvis er det ikke årstiden til at gå i gang med det nu, så jeg har god tid til at overveje.. Bl.a. hvad det egentlig ER, jeg vil bruge et drivhus til. Lige nu er det nok mest den elendige sommer som efterlader et uopfyldt behov for at sidde ude og gasse mig med en kop kaffe.

Så er der masser af inspiration at hente til indretningen, faktisk er mit problem nok at begrænse mig. Vin... roser... kamelia? Måske man kunne få rosmarinen til at overleve derinde? Og hvad med de der slyngende jasminer, jeg så (og duftede) på ferien i Toscana? Mulighederne er mange - næsten for mange.

Er der nogen derude, der har erfaring med at forsænke gulvet?

Giver det en varmemæssig fordel, eller er det kun mere loftshøjde, men får ud af det? Og hvad stiller man op med siderne? Er det bedst at mure eller støbe? Og den udvendige side, som jo kommer i kontakt med jorden, er det bedst med fundamentblokke  - og skal man ned i frostfri dybde med hele soklen, eller kan man nøjes med hjørnerne?

Hvis man gerne vil have murstensgulv, skal det så være hårdtbrændt tegl, eller kan almindelige mursten bruges?

Hvis man forsænker noget af gulvet, men beholder er par bede i niveau, så eks. vinen kan sende rødderne udenfor for at hente vand og næring, vil disse bede så lave en kuldbro?

I kan godt høre at jeg ikke ligefrem brænder efter at flytte 10 kubikmeter jord med skovl og trillebør... og hvorhen i øvrigt. Hver kvadratmeter i min lille parcelhushave er i forvejen udnyttet til helt uundværlige planter   :)

Glæder mig til foråret!  :)

3 Kommentarer til dette indlæg

...

Anja Egeriis

19 dec 2011 23:27

Hej,

jeg kan jo ikke svare på det hele - men et par ting har jeg erfaring med.

Mit drivhus er sænket, så jeg har 35 cm ekstra højde, og det er jeg rigtig godt tilfreds med. Mit fundament er støbt i frostfri dybde hele vejen rundt og er isoleret med 50 mm plader på ydersiden af fundamentet, og selv sidste vinter frøs min jord ikke inde i drivhuset.

Mit drivhus har termoglas, så det betyder selvfølgelig også noget, men det vil også gøre en forskel i et drivhus med almindeligt glas.

En anden god ting er, at det giver ekstra luftvolumen og dermed et mere stabilt klima for planterne - og de kan få lov til at blive lidt højere!

Hvis du har et problem med at begrænse dig (som de fleste af os andre havefolk), skal du endelig sørge for at købe et så stort drivhus, som du har mulighed for! De kan simpelthen ikke blive for store :)

Og lige en sidebemærkning: Frilandstomater smager måske en smule bedre end drivhustomater - men med den danske sommer skal man være meget heldig for at få en ordentlig høst. Jeg har helt droppet tomater på friland efter forrige og sidste sommer, hvor de fleste gik til i skimmel på grund af al fugten, så for mig bliver det kun drivhustomater fremover!

...

Torben

30 dec 2011 20:16

hej

det med højden kommer jo af at alm. drivhuse er lavet med alt for lille trempel, så hvis du kan få fat i et drivhus med en større højde end normalt behøver du slet ikke at grave ud. trempel højden i mit drivhus er på 1,75 m, men det er så heller ikke et helt lille drivhus det er på 50 m2.

det er stadig ikke for stort nærmere for lille.

Med hensyn til mursten, hvis de er hårdt brændte kan de tåle frost uden at skalle.

Hvis du nøjes med at støbe din sokkel til frostfri i hjørnerne, er der mulighed for at frosten løfter området imellem hjørnerne op, det bliver opdaget for det kan dine ruder nok ikke klare.

...

bimme

17 jan 2012 10:03

Tak for jeres svar. Jeg er stadig i syv sind, men behøver heldigvis ikke at tage beslutningen lige nu. Min baghave havde på et tidspunkt her i december en lille "indsø" ca. 20 cm dyb.... Måske jeg ville udfordre skæbnen ved at grave ud? Måske det blev til en overdækket pool i stedet  :)

Uanset hvad jeg beslutter mig for, kan jeg ikke få plads til et drivhus der er større end 14 - 15 kvm, og så skal jeg fjerne en gammel buksbomhæk hvori der osse er 3 mindre træstubbe. Så jeg skal have overvejet grundigt, præcis hvor jeg skal ende med projektet...

Men det blir dejligt at komme i gang.