Blog


...

Lars Lund

16 aug 2019 16:06

Undgå syge druer

Næsten alle sygdomme i drivhuset skyldes dårlig udluftning, derfor er det vigtigt at lufte godt ud

 Nu kommer druerne og selvfølgelig skal der høstes til den lækreste saft. Foto: Grøn Kommunikation ©

 

Af Lars Lund 

Når vejret veksler mellem kulde og varme, når dagene er lune og nætterne kølige, og når planterne bliver ældre, er risikoen for sygdomme markant højere, end når temperatur er nogenlunde konstant. Derfor har professionelle gartnerier forskellige styringsredskaber, der kan ændre på vejret indendørs. For os der ikke kan styre begivenhederne på helt samme måde er det vigtigste redskab i forebyggelse af sygdom, at sørge for at planterne har den næring de har brug for, det vand de behøver, hverken mere eller mindre, og måske det aller vigtigste, at der luftes godt ud i drivhuset.

Om kort tid vil mange opleve revnede tomater. Det skyldes kondensvand på tomatens hud, der lukker af for tomatens evne til at kunne ånde og så revner den. For at undgå det sker, så luft ud. Hold et vinduerne- gerne flere åben hele døgnet.

 

Druer bliver rosiner
Lige nu er det druerne, der kan drille. Hvis de rynker og bliver som rosiner så kaldes det kræntning. Blå sorter kan blive røde før de skrumper og grønne sorter gennemsigtige. Igen er årsagen for store temperaturudsving og for høj luftfugtighed. Det kan dog også skyldes vandmangel i de nedre jordlag. Det oplever man oftest, når vinen er plantet inde i drivhuset.

 

Begyndelsen til meldug. Snart revner druerne. Foto: Grøn Kommunikation ©

 

Som en smiley
Druer belagt med et gråt hvidt lag har vinmeldug. I starten er det bladene, der har et lag af en grå/hvid svampebelægning. Senere får druerne samme sygdom. De revner, krakelere og standser i vækst. Når uheldet er sket, kan man intet stille op, kun fjerne alt det syge. Forebyggelse kan ske ved et hvidløgsekstrakt. Meldug kommer oftest, når druerne står i træk og bliver meget tørre, men på den anden side, så er det alligevel vigtigt at lufte ud, ellers bliver luftfugtigheden for høj.

Gråskimmel er let at kende. Foto: Grøn Kommunikation©

Skimmel
Musegrå belægning på druerne kaldes gråskimmel. Det sker, når der har været for fugtigt omkring druerne. Tynd ud mellem druerne, så der kommer mere luft mellem dem.

Sugerne
Vinskjoldlus viser sig ved klæbrige blade og brune skjolde på stænglen. Skjoldlusen angriber også solbær, ribs og stikkelsbær. I starten suger nymferne på undersiden af bladene og før løvfald vandrer de tilbage til stænglen, hvor de overvintre. Klem dem eller brug en tandbørste med sprit og gnub dem af.

Boblende blade
Galmider kan også gå vinen. Bladene bugner opad og undersiden er belagt med et tæt lag fine, hvidlige hår, der efterhånden bliver mørke og gul brune. Skaderne er kun kosmetiske, så lad bladene sidde.

 


 Også tomater kan revne. Foto: Grøn Kommunikation

 

 

Om Lars Lund

Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svære på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.

Bliv klogere på Lars Lund
  • Aktuelle Indlæg