Blog


...

Lars Lund

16 aug 2019 16:55

Buketternes tid

En buket blomster vækker altid glæde, og har man selv plukket den, eller bundet den, så er det en særlig gave. Man har nu også lov til at plukke til sig selv og glædes over de skønne blomster fra haven eller naturen.

Buketter får en særlig lethed, når de arrangeres i en vase med fod. Her er det æblegrene, rododendron, rose, fresia og blå stjerne, der er kommet i vasen. Foto: Peter Bilde Fogh ©

 

Af Lars Lund 

Blomsterbinder Margit Engen har lavet en ny bog, man kun kan glæde sig over. Hun udfordrer i bogen den klassiske vase på forskellig vis, og nyder at det materiale, man har at lege med, kan give forskelligt udtryk. Selv nyder hun, at blomsterne i buketten får lov at bevæge sig frit, uden tanke for orden og snærende regler. Hun tilføjer dog, at man ikke skal underkende reglerne, men blot gøre sig mere fri af dem. Nogle af de mange tips hun giver i bogen handler også om, at når hun køber blomsterne hos blomsterhandleren, eller bruger de mere kultiverede af slagsen fra haven tilføjer hun altid noget fra naturen. Kan man af en eller anden grund ikke finde noget i naturen, så spiller havens blomster i sig selv godt op til blomsterhandlerens. Husk også at bruge frøstande, grene, blade og græsser, der er med til at give en dæmpet skønhed.

 

Her må man da sige, at mælkebøtterne er kommet til ære og værdighed. Foto: Peter bilde Fogh ©

 

Varmt til det hårde
Med hensyn til regler er der en vigtig regel hun klart mener, man skal følge. Godt værktøj er et must. Det er en god beskærersaks og en lille skarp kniv. Når du kommer hjem med dit køb eller dit fund, skal den nederste del af stilken rengøres for blade. Sørg for at blomsterne er godt vandmættede, før du arrangerer dem. Hver stilk gives et rent skråt snit efterhånden som den arrangeres i vasen.

 

Foto: Peter Bilde Fogh ©

 

 

En mursten med huller også kaldet cellesten er brugt for at holde blomsterne i en vertikal dekoration. Stenen sættes på et fad med vand. Foto: Peter Bilde Fogh ©

En god tommelfingerregel er, at alle træagtige stilke skal sættes i godt varmt vand fra hanen. Det er for eksempel roser og blomsterende grene. Alle urteagtige stilke skal i koldt vand. Hvis buketten består af en blanding mellem det træagtige og det urteagtige, må man lave et kompromis og sørge for at de træagtige stilke kommer godt fra start ved at sætte dem i varmt vand natten over. Hvis roserne skulle hænge dagen efter, man har købt dem, er det en god ide at skære et stykke af stilken med en skarp kniv. Skær et langt skråt snit. Pak blomsterne ind i våde aviser, og sæt dem i varmt vand, hvis det er træagtige stilke. Stil dem køligt natten over. Det vil få de fleste roser til at komme sig igen, fortæller Margit Engen. Herudover skal man altid bruge rengjorte vaser og aldrig stille sin buket i stærk sol.

 

 

Blomster i vand

Margit Engen og Peter Bilde Fogh (Foto)

184 sider, 300 kr.

Forlaget Gyldendal

Om Lars Lund

Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svære på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.

Bliv klogere på Lars Lund
  • Aktuelle Indlæg