Blog


...

Jm

08 aug 2013 19:43

Beskæring af vindrue..

Jeg har anskaffet mig en vindrueplante i mit nye drivhus og den er ca. 1 meter høj og skyder som bare pokker..

Mit problem er hvordan man finder ud af, hvordan den skal beskæres, så man får en god plante. Men jeg aner ikke hvad man må klippe i og hvad man skal lade gro.. Håber I kan hjælpe derude :-)

Mvh. JM

5 Kommentarer til dette indlæg

...

Lihe

09 aug 2013 09:03

Jeg så et indslag på youtube om beskæring af vin , måske kan det hjælpe dig ?

...

Jm

09 aug 2013 13:18

Jeg syntes at have været alt igennem også youtube, men kan kun finde noget på veletablerede vine og når jeg så kigger på min lille "ven" der smider skud ud fra højre og venstre, så bliver jeg helt forvirret :-) Skal lige siges jeg er helt nybegynder i denne verden, men man må vel bare prøve sig frem :-)

...

Skansen

10 aug 2013 16:22

Prøv at klikke ind på havenyt.dk (experter)

Venlig Hilsen Skansen

...

Lars Lund

12 aug 2013 14:51

Hej JM

Jeg har før erfaret, at beskæring af vin kan være meget vanskeligt at fortælle i tekst, men jeg prøver :)

Først af alt skal du ikke være bange for at beskære. Det går meget, meget sjældent helt galt, og det gælder det meste beskæring. Noget helt andet er, at der også er mange beskæringsteknikker. For vin kan det så også handle om det er vin på friland eller i et drivhus. Så til sagen:

Den første beslutning du skal tage er, hvor mange hovedstammer din vin skal have. Måske har planteskolen allerede bestemt det for dig, men det kan du ændre. Normalt vil vinen i et drivhus have to hovedstammer fra selve grundstammen. Altså en stamme der står i jorden, som så deler sig i to sådan cirka 20 cm længere oppe.

Vælger to at have to hovedstammer lader du dem vokse op ad væggen og videre op, og hen ad taget. Hvert år skærer du så 1/3 af nyvæksten væk, indtil din vin har den længde, du vil have den. (Herefter skærer du alt nyvækst væk, så den ikke lander i din stue). Det var selve hovedstammerne. Alt dette sker i december.

Nu kommer vi så til alt det andet og det er nok det du har set på you tube.

Ud fra dine stammer vokser i sommerens løb et vildnis af små tynde grene, der alle vil være stammer. Det får de ikke lov til. Du bestemmer, at der må være et sideskud for hver tyve centimeter på de to stammer. Alt andet klipper du væk. Trods din gavmildhed overfor de, der bliver tilbage, vokser de også, og skyder sideskud på sideskud. Det skal de ikke have lov til, så for hver klase der er dannet, tæller du, så der mindst er to blade gerne 4 tilbage efter klassen - og så klipper du. Når der skal være nogle blade tilbage er det for at få druerne søde. Er der plads til fire blade efter en klase er det fint, men ellers må du nøjes med to, og det går nok også.

Nu er vinen så høstet, så skærer du ind, så der er to knopper tilbage, og nu ligner din vin et forsømt forår, men den kommer sig. (Der er dog forskel på sorterne. Nogle danner frugt året efter, selv om man kun beholder en enkelt knop. Andre skal have 4- 8 knopper tilbage.)  

Håber du er med, og ellers så spørger du igen.

mvh

Lars    

      

   

...

Jm

13 aug 2013 11:44

Tak for svaret.. Jeg har nu beskåret hist og pist og venter i spænding på mine vindruer, som nok ikke kommer i år , måske man bare skulle have sat en ekstra tomatplante, de vælter jo frem :-) Jeg vender tilbage hvis den bliver ved med at drille..

Lignende Artikler