Blog


...

Lars Lund

09 apr 2019 10:38

Lus i drivhuset

Allerede nu kan roserne i drivhuset være angrebet af lus. Foto: Grøn Kommunikation ©

 

Lus er ødelæggende for dine planter. Den værste er skjoldlusen, de allerværste er spindemiderne. Det kan du gøre, hvis dine planter får lus

Skjoldlus er svære at få bugt med. Faktisk er der ikke så meget andet at gøre end at tage tandbørsten, dyppe den i sprit og så få gnubbet alle lusene væk. Bag deres skjold gemmer sig 300 æg, så det kan betale sig. Det er hunnerne der passer på dem, indtil de udklækkes, så dør hunnen. De små udklækkede larver kan være vanskelige at få øje på, men brug en lup, så kan du se dem. Der findes mange forskellige arter af skjoldlus, og i drivhuset er det typisk vin og citrus, de angriber.

Spinddoktor
Spindemider er meget vanskeligere at få bugt med. Vi opdager dem for sent. Der findes rovmider, der æder dem, men ofte kan det ikke betale sig for den ene eller to agurker, du har i drivhuset. Spindemiderne kravler op fra jorden på planten, måske allerede hvor de stod, da du købte dem. Du kan sætte en paprulle med noget fluelim, en selvklæbende lim på rullen, og på den måde måske være heldig at fange nogle af miderne på vej op ad planten. Du skal gøre det samtidig med, at du planter din agurk ud. 

 

Her hjælper bønner

Nogle har også gode erfaringer med at plante bønner eller regnfan i drivhuset. Det er noget du må prøve - måske virker det hos dig. I Drivhusklubben kan du se en video om lige det projekt.   

Bønner sået sammen med agurker, skulle mindske angreb af spindemider. Foto: Grøn Kommunikation © 

 

Prøv også med regnfan i drivhuset. Du kan se et link sidst i teksten til en video om ,hvordan du gør. Foto: Grøn Kommunikation  

 

Insektsæbe
Uanset hvilken type lus du har eller får, så er det også værd at prøve med insektsæbe. Du kan lave din egen sæbe af 4 dl vand, ½ dl flydende brun sæbe og ½ dl husholdningssprit. Især mod spindemider, skal der sprøjtes gentagende gange.

 

Honningdug fra skjoldlus er guf for myrerne. 

 

 

Skjoldlus kan børstes væk med en tandbørste og noget sprit. Foto: Grøn Kommunikation  


Læs også tidligere indlæg om de stakkels agurker:
 

  

Se også video om regnfan i drivhuset

 

 

Om Lars Lund

Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svære på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.

Bliv klogere på Lars Lund
  • Aktuelle Indlæg