Blog


...

flemming murer

28 apr 2013 21:14

spindemider i agurker

Og jeg der var så stolt at mine agurker<, nu er  de ved at være ødelagt af spindemider...SÅ, spørgsmålet er;;;;; Hvor kommer skidtet fra? overvintrer de i jorden?  kommer de fra nærmiljøet, eller flyver de bare ind af åbne vinduer????

Jeg opdagede (for sent) angrebet; fik fremskaffet rovmider i en fart; men da de iflg firmaet ca 500 rovmider pr cylinder, skulle tage kampen op mod ca 1 million spindemider; kan jeg godt se at kampen er tabt......

Hvad! kan man gøre for at undgå spindemider?? (  "insektsæbe" er et absolut flop overfor spindemider; de er ligeglade; men det er agurkeplanten ikke!! 

Kvalificerede råd søges! mvh flemming murer

4 Kommentarer til dette indlæg

...

Lars Lund

29 apr 2013 09:17

Væksthus-spindemider (Tetranychus urticae) er små grønne eller røde mider, der er ca. 0,5 mm. lange. På ryggen ses med en god lup to mørke felter. Om vinteren og tidlig forår/ sen efterår kan spindemiderne være rød-orange. Dette er vinterformern af spindemiderne, om sommeren er de oftest grønlige. Rovmider kan anvendes til bekæmpelse, men tager kun de grønne spindemider og angriber altså ikke de røde former. På hver side af kroppen har de en mørk plet, og de har otte ben ligesom edderkopper. De lever af den plantesaft, de suger af bladene. Hver enkelt mide kan lægge 200 æg, og fra æg til voksen mide går der 8-10 dage. Jo varmere vejr, des hurtigere går det. Om vinteren finder de deres gemmesteder på visne plantedele, bag sprosser og sprækker i drivhuset og er klar til næste forår igen.

Spindemider kommer kravlende eller er allerede med planten ved køb. Blade må ikke rører jorden eller siderne på huset. Hvis dine planter er bundet op, så er der en vej for spindemiderne. Du kan købe noget gul klæber fra apoteket. Omkring stammen for neden kan du også sætte gult klæb på et paprør.  

 

Kristelig Dagblad giver dette fif:

” Lige siden 1998 har Anna Birthe Bach fulgt det råd. Hun dyrker agurkerne i en kapillærsæk i drivhuset. Omkring gundlovsdag plantes to agurkplanter i sækken. Rundt om hver agurk sås på samme tid fire bønnefrø, bare almindelige grønne bønner. I sækkens midterfelt sås seks bønner. Efter at denne samplantning er indført, har der ikke været spindemider i Anna Birthes agurker! Til gengæld har hun haft ekstra tidlige, aldeles dejlige bønner i drivhuset.

Hvorfor bønner holder agurker fri af spindemider, har Anna Birthe Bach ikke nogen forklaring på, men at det fungerer, er fakta.

Hos professionelle gartnere er spindemider i agurker også et velkendt problem. Løsningen hos professionelle er biologisk bekæmpelse. Gartnerne udsætter rovmider i væksthusene, straks de første spindemider er opdaget. Rovmider er små som spindemider og lever udelukkende af spindemider. Biologisk bekæmpelse er også en mulighed i hobbydrivhuse og virker perfekt, blot man er opmærksom på de første angreb og straks derefter sætter rovmiderne ind.

I Sunds hos Ingrid og Jens Brahms har de gennem mange år haft held med en særlig fangstmetode for at undgå spindemider i agurkerne. De sætter dobbeltklæbende tape, af den slags man får hos tæppehandleren, omkring plantens stamme lige over jordoverfladen, straks agurken er plantet i drivhuset. Når spindemiderne kommer spadserende for at kravle op til agurkbladene, går de i limfælden. Flyve kan de ikke! Men desværre, fortæller Jens, virkede metoden ikke særlig godt i år!

Spindemider benytter flere metoder for at komme frem. De kan for eksempel hægte sig på trøjeærmer, menneskehår og dyrepels. Når spindemider bliver utallige, danner de et rødt spind, deraf navnet spindemide. Spindet giver miderne nye muligheder for at slippe væk. Når spindet fanger et eller andet, der kommer forbi, kan miderne få et lift ”

.

...

flemming murer

29 apr 2013 21:17

Tak for forklaringen;jeg er virkelig blevet klogere;  men vil det sige, at jeg kan forebygge angreb, ved at udsætte rovmider inden agurkeplanten dårlig nok har spiret?? Har de så nok at leve af? Rovmider æder jo hinanden, hvis de er sultne nok??  Hvordan fremavler man overhovedet rovmider? Kan man fremavle en bestand selv?? OG, endelig; Borregård Bioplant, påstår, at der er ca 500 rovmider pr cylinder,de sælger... Jeg har ikke talt dem, og ærlig talt; hvordan kan man sige, at der er 500??? De er altså ikke ret store!!  mvh "spørge jørgen" alias flemming murer

...

Lars Lund

30 apr 2013 11:22

 

hej Flemming

Af spørgsmål bliver man klog, både den der spørger, og den der svarer.

Hvordan kan man vide der er 500? Jeg vil tro man vejer dem, men tro er ikke nok, så jeg ringede til Steen Borregård. Man fylder dem i glas, og når glasset er fyldt ved man, der er 500 i. Så det er efter volumen.

 

Når du får rovmiderne, så er du allerede i gang med at lave flere. De formerer sig hurtigt ved en luftfugtighed ved 60 og en temperatur over 20. Når de ikke har noget at æde, ja så har du ret i at så æder de hinanden, og er der ikke nok at æde, så søger de andre græsgange, og håber på at heldet er med dem.

Så jeg kan godt se din pointe med hensyn til, hvornår man skal sætte dem ud.

Her siger Steen Borregård, at når man skriver forebyggende, så er det fordi de første angreb ikke kan ses. Har man så rovmider i drivhuset, så vil de snuppe spidemiderne, men har man ingen, ja så dør de, når de har ædt hinanden.  Så fidusen er lidt af et lykketræf, eller måske mere noget for gartnerier.

Kan man selv dyrke rovmider? Ja, som sagt, så er man i gang, så snart man har nogle i drivhuset og luftfugtigheden er over 60 og temperaturen over 20. Så fødes der fra hver huns æg pr. uge 50 nye rovmider. Borregår køber spindemiderne fra farme i USA. Her dyrker man bønner, så man så sætter spindemider på og på den måde kan man så avle dem. Med andre ord, så længe du kan holde en tilpas luftfugtighed og temperatur og har føde nok til rovmiderne, så kan du selv avle dem.

mvh

Lars    

 

Læs også :

http://www.bioproduction.dk/spinderovmide%20-%20phytoseiuslus%20persimilis.html

http://www.kerneliv.dk/da/biologisk-bekaempelse/721-spindrovmider.html

...

flemming murer

30 apr 2013 20:02

Tak for kvalificerede svar,mvh flemming

Lignende Artikler