Blog


...

Robert Smith

04 mar 2024 11:52

Peberfrugter i drivhus

Når det kommer til en grøntsag, der virkelig er bedre, når den er hjemmedyrket, bør peberfrugter være højt på din liste! Hvis du dyrker fra frø, har du ikke kun et bredt udvalg af farver at vælge imellem, herunder de sædvanlige røde, gule og orange; men du kan også dyrke lilla, sorte og endda brune frugter. Uanset om du ønsker store planter til at dyrke i en drivhusgrænse, eller et par planter til hængekurve, er der sorter, der passer til alle rum og alle smage.

 

Kom i gang

Peberfrugter trives i varmen og beskyttelsen af et drivhus. Det er bedst at starte med at så frø i en opvarmet spireboks så hurtigt som muligt, med en temperatur omkring 18-21°C for at sikre optimal spiring. Ved at starte dine frø i marts forhindrer du problemet med frø, der strækker sig efter lyset, som de kan i tidligere måneder; ellers skulle du bruge en vækstlampe for at holde dem pæne og kompakte. Så frøene i individuelle potter eller cellebakker fyldt med torvfri kompost; Jeg kan altid lide at så et par frø mere end hvad jeg har brug for. Ved at gøre dette sikrer du, at du har planter, selvom et frø ikke spire, eller hvis du taber eller beskadiger en plante, mens du flytter og ompotter dem.

Så vejledning

Plant to frø pr. celle eller potte og tynd ud i den svageste frøplante for at tillade den stærkere at vokse. Hvis du ønsker det, kan du transplantere den frøplante, du fjernede, bare vær forsigtig med at løfte den ved bladene og ikke knuse den delikate stilk, ellers vil den dø. Hold komposten fugtig, men ikke vandlidende, og sørg for masser af lys for at forhindre frøplanter i at blive lange og ranglede. Hvis du bemærker, at overfladen af din kompost bliver lidt grøn, betyder det, at du vander lidt for meget, og den er for våd. Reducer din vanding og fjern kompostens overflade, erstat den med frisk for at tillade dig at kontrollere fugtighedsniveauerne fremadrettet.

Videre dyrkning

Når frøplanterne har udviklet deres første ægte blade, er det tid til at plante dem om i større potter. Flyt dem først til 7,5-10 cm potter. Som de vokser, har de brug for en endelig flytning til 30 cm potte eller direkte i drivhusjord eller større containere til sorter som 'Nardello', som kan blive ret store. Der er dog et simpelt trick til at få flere peberfrugter fra dine planter, knib dem! Ved at nippe toppen (fjerne vækstpunken), når planten er cirka 15 cm høj, får du den til at danne flere sideskud og buske mere ud, hvilket i sidste ende resulterer i en mere busket plante med flere blomster og flere frugter.

 

Vidste du, at peberfrugter faktisk er frugter, ikke grøntsager? Botanisk set klassificeres de som bær, da de indeholder frø og stammer fra planternes blomsterdel.

Hvad betyder navnet?

For dem med begrænset plads er 'Redskin' en kompakt sort perfekt til mindre potter. Den producerer masser af mindre, røde frugter, som har en fantastisk smag og kan dyrkes med lethed i en 20-25 cm potte på en hylde i dit drivhus, perfekt når du ikke har meget plads, men elsker peberfrugter. Hvis du leder efter et væld af gule, orange og røde peberfrugter, er 'Peppers from Heaven' et fremragende valg til hængekurve, der ikke kun tilføjer smag, men også en dekorativ touch til dit drivhus. De fungerer godt i en hængekurv i drivhuset, der ikke optager noget plads overhovedet, men giver dig mulighed for at dyrke 3 planter i en 30 cm kurv med lethed; perfekt når pladsen er trang. Til større containere eller direkte jordplantning tilbyder 'Nardello' en traditionel, sød smag ideel til en række kulinariske formål. Den lange, slanke form kan forveksles med en chili, men den har en lækker sød smag og er fantastisk, når den grilles eller tilsættes til salater eller som pizza toppings.

Pasning og vedligeholdelse

Peberfrugter kræver konstant vanding, især når frugterne begynder at danne sig. Undgå dog vandlogging af jorden, da disse varmekrævende grøntsager virkelig ikke kan lide våde rødder. Regelmæssig gødning med en højpotent kaliumgødning vil fremme vækst og produktion af flere frugter; du kan bruge almindelig organisk tomatgødning eller vælge at lave din egen, hvis du har komfry voksende i haven. Støt større planter med stokke eller bure for at håndtere deres vægt, når de vokser og producerer frugt, og hold øje med små huller i dine peberfrugter, det kan skyldes ørentviste eller snegle, så vær forberedt på at håndtere dem, som du finder passende.

Vidste du, at peberfrugter kommer i en række farver, herunder grøn, gul, orange, rød og endda lilla, hver med sin egen unikke smag og ernæringsprofil? Farven på peberfrugten kan ændre sig, når den modnes, og mange starter grønne og skifter til en anden farve, når de modnes. Der er endda sorter, der starter sort som 'Sweet Mamba' og skifter til rød, når de modnes.

Hvordan får man den bedste frugt?

I et drivhus kan manuel bestøvning være nødvendig for at sikre et godt udbytte. At ryste planterne forsigtigt eller bruge en lille pensel til at overføre pollen kan efterligne biernes handlinger og hjælpe med frugtsætningen, dog finder jeg det lettere at lade drivhusets døre og vinduer stå åbne i løbet af dagen om sommeren for at give bier adgang til at hjælpe med bestøvningen. Hvis vejret er varslet til at være blæsende eller køligere om natten, skal du lukke dørene for at holde dine planter varme og glade.

Hvordan høster man?

Høst dine peberfrugter, når de når den ønskede størrelse og farve, men før de begynder at blive bløde. Peberfrugter er spiselige i enhver farve, men de kan smage lidt mere bitter, når de er unge og grønne, og husk, at lilla/sorte peberfrugter vil smage det samme som grønne, så lad dem modne og skifte farve, hvis du vil have sødere smagende peberfrugter. At skære frugten fra planten med en skarp kniv eller saks reducerer skader på planten og fremmer yderligere frugtsætning, så træk dem aldrig af planten, da du vil skade den.

Vidste du, at capsaicin, forbindelsen der giver stærke peberfrugter deres varme, er fraværende i peberfrugter, hvilket gør dem perfekte til dem, der foretrækker smag uden ild.

Skadedyr og sygdomme

Hold øje med almindelige drivhus-skadedyr som bladlus og spindemider. Et sundt, godt ventileret miljø og regelmæssige inspektioner kan forhindre de fleste problemer. Skulle skadedyr dukke op, kan naturlige rovdyr som marihøner eller økologiske sprays tilbyde effektiv kontrol, ligesom at tørre dem væk med en fugtig klud, der er blevet gennemvædet i en vand/havebrugs sæbeopløsning.

Endelig

At dyrke peberfrugter i et drivhus er ikke kun en måde at fylde dit køkken med friskhed på, det bringer både farve og smag til dit køkken og grill hele sommeren. Ved at vælge de rigtige sorter, give ordentlig pleje og regelmæssigt høste dine egne frugter, kan du nyde et stort udbytte hele sommeren og ind i efteråret.

 

Om Robert Smith

Rob er en erfaren gartner, der specialiserer sig i at dyrke spiselige planter. Han skriver ikke kun for flere britiske haveblade, men optræder også nu og da på tv og radio, deler sin passion for "Dyrk selv"-livsstilen på sociale medier (@robsallotment). Ud over sin offentlige person arbejder Rob også med flere af Englands mest kendte havefirmaer, herunder Suttons, Thompson & Morgan, Dobies og The Organic Gardening Catalogue, for at finde nye og spændende typer frugt, grøntsager og blomster, der skal lanceres i havecentre i hele Storbritannien og Europa. Hjemme finder du ham i sin køkkenhave, uanset om det regner eller skinner, ledsaget af hans trofaste ledsagere, Nipper og Reggie.

Bliv klogere på Robert Smith