Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

13 mar 2024 15:23

Guide: Få succes med meloner i drivhus

De fleste med drivhus dyrker tomat, agurk og chili som de evige klassikere. Det er også bestemte kulturer alle får glæde af, lige meget hvilket drivhus man har. Fx er udvalget af tomatsorter så stort, at der findes en sort til en hver drivhusmodel. Lige fra de små dværgtomater som trives citydrivhuset på altanen.

Med melon er det lidt anderledes. Melon kræver et drivhus med plads og masser af varme. I de næste måneder kan du lære at dyrke meloner i drivhuset. Vi vil måned for måned give dig tips og tricks, så du kan få en ny favorit ind blandt tomater, agurker og chili.

 

Marts

Den første forårsmåned er begyndt, og mange er sikkert begyndt på forspring af både tomater og chili. Her får du allerede det første og måske bedste tips til melondyrkning….

VENT! Gerne 4 uger før du går i gang med plantemuld, spirebakker og frø i vindueskarmen. I marts er der andre elementer, som er vigtigt at tage stilling til. For en god begyndelse danner nemlig et godt grundlag for succes resten af sommersæsonen.


Det gode råd
 • Vent med forspring til april

 

Hvor meget plads har du?

Melondyrkning kræver plads. I modsætning til tomater som fås i dværg -og semidværgsorter, fylder alle melontyper en masse i drivhuset. Af hensyn til klimaet i løbet af sommeren vil vi ikke tilråde, at du dyrker melon i drivhuse, der er 6 m2 eller mindre. Som minimum bør du have et drivhus, der er 10 m2 eller mere, før du får rigtig glæde af melondyrkning.

Væksten af melon er meget lig agurk og til dem, som allerede kender denne vækst ved man, hvor frodig, vild og hurtig væksten er i sommermånederne.

De meloner vi kender, har naturligt en kravlende eller krybende vækst. Melon kan dyrkes både horisontalt og vertikalt. Ved horisontal dyrkning lader man planten vokse i bunden af drivhuset. Arbejdet med at holde styr på plantens vækst er ikke særligt stort ved denne dyrkningsmåde. Denne dyrkningsmåde er den mest pladskrævende, men også den dyrkningsform der kræver mindst arbejde.

Ved vertikal dyrkning kan man opbinde planten og lade planten udvikle frugter langs den opbundne hovedstamme. Dette giver bedre udnyttelse af drivhuset, men det kræver en del opbinding af både planter og frugter. Dog er det pladsbesparende og kan i teorien give dig flere frugter.

Lige meget hvad, bør du ikke have mere end én plante pr 8 til 10 m2.  Hvis du vælger at gøre det anderledes og dyrker flere planter pr m2, kan du få udfordringer med et for fugtigt klima i drivhuset hen over sommeren.

Det gode råd
 • Bedste udnyttelse af planten er med vertikal dyrkning (Se foto)
 • Horisontal dyrkning kræver mindst arbejde
 • Antal af planter og størrelse på drivhus skal følges ad
Hvilken type melon?

Begrænsningens kunst kan være svær, specielt når man har mod på at prøve alt muligt forskelligt i sit drivhus. Melonfamilien er en stor familie med mange medlemmer. Melon, Cucumis melo, tilhører familien Cucurbitaceae, også kaldet græskarfamilien. Melon er i familie med mange andre kendte grøntsager fx squash, agurk, græskar, vandmelon. I denne artikel behandler vi alle typer af meloner og vandmelon under et.

Inden du køber med hjertet, skal du tænke dig om. Oprindeligt er meloner ikke hjemmehørende i hverken Danmark, Tyskland eller England. Melon er blevet dyrket de sidste 4000 år (ca. 2000 f.Kr.) i Persien og Afrika. Her er klimaet et helt andet end i vores del af verden.

Den store udfordring i vores klimabælte er, at vi mangler ”længde på sommeren”, trods vi dyrker i drivhuset. Inden du udvælger den eller de sorter, som du vil dyrke, skal du se på udviklingstiden fra start til færdig frugt. Det står for det meste på bagsiden af frøposen. Vælg sorter med en kort udviklingstid også gerne en sort der er tilpasset dit lokalklima.

Hvis du fx forelsker dig i smagen af en melon på en ferietur til Sydeuropa og tager frø med hjem, kan du ikke forvente en succes. Melontypen er ganske givet tilpasset klimaet, hvor den dyrkes. Det kan betyde, at når sommeren er slut i dit drivhus, er frugterne langt fra modne.

Drivhusklubbens ekspert, Christine Wiemann har gjort sig den erfaring, at Charentais melon modner fint i takt med, at den danske sommer går over i efterår. Derimod kan vandmelon 'Sugar Baby' have svært ved at modnes, inden sommer går over i efterår i Danmark. Der kan være lokale forskelligheder fra land til land og mellem sort til sort.  

Det gode råd

 • Køb dine frø lokalt
 • Se efter udviklingstiden på frøposens bagside

April

April frister med sin forårssol og mange lune timer i drivhuset. Måske du tænker, at du er bagud, hvis du alligevel ikke har fået forspiret noget som helst i Påsken, men du kan nå det endnu. Når det handler om meloner, og du tror du er langt bagud, men du er faktisk lige til tiden. Melon er noget af det sidste, du skal forspire i vindueskarmen i april. En grundregel er, at man sår 3 til 4 uger før udplantning i drivhuset. Når først melonfrøet er spiret, udvikler planten sig hurtigt. Inden for uger er det planten, som bestemmer i din vindueskarm. Derfor bør du først starte med forspiringen så sent, at planten naturligt kan flyttes ud, når den bliver for stor.

Klar til forspiring – udstyr mm.

Man kan bruge mange penge på udstyr til forspiring, men det er der faktisk ikke den store grund til. Der er meget smartere at vælge det rigtige fra starten og genbruge det år efter år. Man skal vælge udstyr til forspiring ud fra få men vigtige parametre.

 • Hvilke frø typer skal jeg dyrke
 • Tid på året til forspiring
 • Er artens vækst hurtig eller langsom

Et melonfrø er et stort frø, og ved den rette såning og temperatur spirer det hurtigt og gerne inden for 7 dage.

Det er vigtigt at vælge en spirebakke med et relativt stort jordvolumen og med god afstand mellem hver plantecelle. Vælg derfor ikke små kompakte Plugboxe. De er ofte lavet til at give dig mest mulig pladsudnyttelse i vindueskarmen, men er ikke gode til melondyrkning.

Andre springer simpelthen forspiringsbakker over og starter forspiringen i en ganske almindelig 12 cm. Potte. Det er den løsning, Drivhusklubbens ekspert Christine Wiemann vælger.

Dine frø skal altid sås i en Så - og priklemuld. Så - og priklemuld” er en helt mild muld uden særlig meget gødning, og mulden er ofte fin og porøs. Mulden er er tilpasset det spirende frø og helt små spæde planter.

Gør mulden fugtig og lav et lille hul til frøet. Frøet må max dækkes med tre gange muld i forhold til frøets tykkelse. Et melonfrø er ca. 3 mm tykt og skal derfor sås i en dybde af ca. 0,5 cm. Så frøet lodret og ikke vandret. Det kan nemlig forebygge råd i frøet, hvis du har en tendens til at overvande.

Det gode råd
 • Køb en spirebakken med god plads mellem hver plante og stor jordvolumen.
 • Køb en kvalitet, som kan genbruges år efter år.
 • Brug altid ”Så -og priklemuld”
 • Vi anbefaler, du ikke bruger ”Så -og priklemuld”, som er kompostbaseret.

 

Klimaforhold under forspiring

Overdæk din spirebakke med et plastiklåg, plastikpose eller fiberdug. Det bedste er at stille spirebakken i et øst- eller vestvendt vindue. Den optimale spiretemperatur er 22 -25 grader. Når de første sæt kimblade er kommet frem, fjernes overdækket, da de spæde småplanter skal lære den virkelige verden at kende. De små kimplanter skal have mest muligt sollys.

Hvis planterne får for meget varme i kombination med for lidt lys, bliver planterne for lange og ranglede. Der vil være risiko for, at de knækker og vælter. Skru en smule ned for varmen, når planterne har fået det først sæt vokseblade. Der kan nemlig godt blive ret varme vindueskarmen april.

Mange bruger kunstigt plantelys til forspiring. Det behøver du ikke med melon, hvis du starter din forspiring i april. På det tidspunkt har lyset tiltaget så meget, at det vil være spild af penge at købe vækstlys. Om kort tid skal planterne nemlig på besøg i drivhuset.

 

Det gode råd
 • Masser af naturligt lys som muligt
 • Drop kunstigt plantelys, hvis du starter forspring i april

Maj

Den lille plante

Når din plante er mellem 3 til 4 uger gammel, er det tid til, at du begynder at tilsætte flydende gødning til vandingsvandet. Mange tror fejlagtigt, at gødning er noget, man tilsætter lige fra starten af forkultiveringen. Det er det ikke. Det spirende frø har et lille energidepot med sig i frø. Det hedder frøhviden. Frøhviden indeholder kulhydrater, proteiner og fedtstoffer. Nok til at den lille kimplante har næring i første uger af livet. Gødning tilsættes altså 3 til 4 uger efter spiringsstart, og her vil planten typisk have 1-2 sæt af ”Vokseblade” også kaldet løvblade. Tilsæt gødning 1-2 gange ugentlig i vandingsvandet.

Ompotning

Hvis du ikke har sået i store potter fra starten, men i forspiringsbakker er det også tid til en ompotning af dine små melonplanter.  Melon er en sårbar plante og fx ikke nær så robust som en lille tomatplante. Specielt rodhalsen er sårbar. Rodhalsen er det sidste stykke af stænglen, tættest mod mulden. Altså stykket inden stænglen bliver til en rod. Det er vigtigt, når du ompotter, at rodhalsen bliver over jordoverfladen, og den ikke dækkes med muld. Nogle bruger forsat ”Så og Priklemuld” ved en ompotning, andre bruger en pottemuld. En pottemuld er mere gødet end en ”så og Priklemuld”. Derfor skal du ikke tilsætte gødning i vandingsvandet i nogle uger efter ompotning.

Når planten er 3 til 4 uger gamle, skal den have støtte af en plantepind


Det gode råd
 • Tid til mere plads – tid til ompotning
 • Dæk ikke rodhalsen med muld
 • Husk støtte med plantepind

Tur i drivhuset

Det kan være fristende at udplante sine melonplanter på en lun majdag i drivhuset. Selvom du har lyst, bør du ikke gøre det endnu. Der er nemlig to elementer, der skal opfyldes:

 • Det perfekte drivhusklima
 • Planten skal af klimatiseres

 

De unge melonplanter skal langsomt lære forårssolen og drivhusklimaet at kende. Du starter med at sætte dine planter i drivhuset 2-3 par lune timer (Se foto). Sæt endelig ikke planterne i direkte sol, men det mest skyggefulde sted i drivhuset. Hvis du sætter dine planter i direkte sol i drivhuset, kan du risikere, at de bliver forbrændt, ligesom vi bliver solskoldede.

Næste dag kan planterne besøge drivhuset lidt længere osv. Efter 1,5 uges tid er planterne klar til flytning.

Dog er det vigtigt, at du har målt nattetemperaturen i drivhuset. Temperaturen bør ikke komme under 15 grader på noget tidspunkt af døgnet. Små melonplanter er meget sårbare over for kulde.

Det gode råd
 • Langsom tilvænning til drivhusklimaet
 • Minimum 15 grader døgnet rundt

Juni

Hvis du har været meget fornuftig og ventet med udplantning til i starten af juni, er du helt på den sikre side med hensyn til udplantning. Mange planter ud allerede i maj, men det sker ofte, at planterne går til. Ofte kollapser de på grund af svamp i rodhalsen. Juni er en måned, der er præget af, at planten skal etablere sit rodnet godt på det blivende voksested. Herefter begynder en nærmest eksplosiv vækst.

 

Plantning i drivhuset

Du ved sikkert, at tomater kan plantes dybt i mulden uden at tage skade. Med melon er det lige omvendt. Meloner er mere følsomme over for jordbårne svampesygdomme. Melon må ikke plantes så dybt, at den nye muld kommer ind og dækker stammen og rodhalsen på planten. Det er vigtigt, at du vælger den varmeste og den mest solbeskinnede placering til din melonplante.

Vi ønsker os jo flest mulig frugter på vores melonplante, og her er et par tricks, du bør kende. Det handler ganske simpelt om ikke at være så sød mod din melonplante. Du bør ikke dyrke din melon i selvvandingskasser af den simple grund, at planten har alt for let tilgang til en masse god næring og vand. Hvis en melonplante har det i rigelige mængder, vil planten nemlig have en tendens til kun at lave en masse blade, knap så mange blomster. Man kalder det, at planten er i det vegetativt stadie. 

Det gælder derimod om at få planten over i det, man kalder det generative stadie, hvor den sætter blomster, danner frugter og sætter frø. Planten skal stresses lidt fx med korte perioder med udtørring mellem vandingerne. En anden måde at fremprovokere det generative stadie er at holde en smule igen med gødning.

Hvis du alligevel dyrker i selvvandingskasser eller krukker, skal du ikke forvente et stort udbytte, måske kun 3-4 frugter pr plante. Det bedste er en plantning i et fast jordbed. Her kan du forvente ca. 10 frugter pr. plante.

 

Temperaturer i drivhuset

Selvom melon gror bedst ved 28-35 grader, tåler planten ikke temperatur over 40 grader særlig længe ad gangen. De fleste frugter dannes, når temperaturen er 18,3-23,9°C om dagen og ikke under 15, 6 grader om natten. Frugtsætningen er bedst i mellem 18,3-23,9°C. Her er de bestøvende bier mest aktive.

Det gode råd
 • Plant ikke for dybt – hold rodhalsen fri
 • Plant det varmeste sted i drivhuset
 • Undgå selvvandingskasser
 • Lad planten udtørre en smule mellem vandingerne

Juli

Pasning af melon i drivhuset

Det kommer lidt an på, hvordan du dyrker melon, hvordan pasningen forgår. Hvis du opbinder dine melonplanter og dyrker vertikalt, er det en god idé at fjerne sideskud. Faktisk som du vil gøre det på en tomatplante. Når frugterne dannes, er det vigtigt at få opbundet hver enkelt frugt, for de kommer til at veje en del. Hvis du dyrker horisontalt, kan det være svært at se, hvad der er sideskud. Her kan det anbefales at beskære en smule hver 14. dag gennem sæsonen. Primært med det formål at frugterne får luft og lys.

 

Vand og næring

Generelt er en melon en vandelskende kultur. Saftspændingen falder hurtigt, hvis planten ikke får vand nok. Stress alligevel dine planter indimellem ved at lade dem udtørre en smule mellem vandingerne. Dette giver flere frugter.

Hvis du dyrker i selvvandingskasser, skal du følge vejledning for gødningstilsætningen bag på dunken af gødningen. Husk at bruge postevand i selvvandingskassen og ikke regnvand.

Hvis du dyrker i faste bede, er det egentlig bedst at bruge en fast pillegødning og gøde 2-3 gange i vækstsæsonen alt efter din jord.

 

Det gode råd
 • Fjern sideskud hvis det er muligt
 • Undgå selvvandingskasser, da afkastet ofte er lavt
 • Brug fast pillegødning, hvis du dyrker i jordbede
 • Overgødning giver færre frugter

August

Bestøvning

Hos agurk har man for længst forældet sig ud af bestøvningsudfordringer. Det er lidt anderledes med meloner. På melonplanter er der både han, hun og tvekønnede blomster på samme plante. Hunblomsterne skal altså bestøves af pollen fra hanblomsten, før melonfrugten udvikles. Man kan se, om en hunblomst er bestøvet korrekt, når den danner en lille knude i blomsterbunden, som sidder under blomsten. Man kan lege bi med en lille pensel og bestøve med hånden, men vores erfaring er, at det sjældent behøves. Hold vinduerne åbent hele sommeren. Lok bestøvende bier ind i drivhuset med blomstrer. Så fx lidt honningurt, Phacelia tanacetifolia eller ærteblomst, Lathyrus odoratus i drivhuset, så klarer naturen resten. Melonblomsten indeholder ikke nektar men udelukkende pollen, som er biernes adgang til protein. Blomsten besøges gerne af humlebier, honningbier og af vilde bier, som lever alene.

Hvornår er frugten moden?

Der er ikke noget så skønt som smagen af en solmoden melon. Melonfrugtens smag dannes ud fra mange komponenter, der overordnet opdeles i tre elementer, nemlig forholdet mellem flere slags syrer, sukker og duftstoffer. En melonfrugt består af 90% vand, 9% sukker og 1% protein. Frugten er moden, når den slipper planten ved et let træk. Hvis du skal bruge en anelse kræfter, er fugten ikke moden. Et andet trick er også at dufte til frugten. Mødes du af en intens melon duft, er frugten ved at være klar. Netmeloner og Charentais melon får et gulligt skær, når de er modne.

Hos vandmelon er det en smule anderledes og lidt svære at se. På en moden vandmelon er en hvid eller gul plet i bunden af frugten. Pletten opstår, når frugten trykkes mod jorden i bunden af drivhuset. Hvis du banker på frugten, skal banket lyde hult.

For alle melontyper skal du have en fornemmelse af, at frugten virker tung, når du løfter den.

Det gode råd

 • Hold vinduer og døre åbne, så bierne kan komme ind
 • Lok bierne ind i drivhuset med bestøvervenlige blomster
 • Frugterne er modne, når de løsner sig nemt fra planten
 • Modne frugter er tunge

Modne frugter dufter sødt og aromatisk

September

September er årets første efterårsmåned, og selvom vi ikke mærker efteråret endnu, mærker planterne i drivhuset efteråret. De lyse timer er blevet færre, og om vi vil det eller ej, er vi på vej mod vinteren.

Plantens livscyklus

Meloner er en etårig plante. Det kaldes på engelsk ”Annuals”, og det ord siger det hele, melon er etårige. Melon sås, udvikler sig, sætter blomstrer, laver frugter og danner frø. Herefter er livsmissionen udført, og planten vil dø. Det sker alt sammen på det samme år. Den samme melonplante kommer ikke igen næste år, men de dannede frø kan spire og lave nye planter.

I september vil du opleve, at dine melonplanter begynder at se ud som om, de ikke trives længere. Bladene ser kedelige ud og begynder at visne. Det kan godt se ud som om, at planten mangler vand, men det er ikke tilfældet.

Alt er normalt, og du gør intet forkert. Livet er bare ved at være forbi som årets melonplante. Tilbage har du sikkert en masse fine meloner, som kan nydes i efteråret.

Vi lukker ned for i år

I slutningen af september er det hele forbi for i år. Mange tænker sikkert, det ville være smart at tage frø af egne dyrkede meloner og gemme dem til næste år for her igen at så. Det ville du nemt kunne, dog skal du sikre dig, at den sort du oprindeligt såede i det tidlige forår, ikke er en F1 sort.

Frøproducenter udvikler hele tiden nye sorter. Det kaldes forædling. Det kan fx forædle sig frem til resistens for sygdomme, nye farver, tykkere skal og bedre smag. Vi griber ind i naturens gang ved at danne F1-hybrider med helt unikke egenskaber. Når F1 sorter skabes, selvbestøves to sorter i mange generationer, så de degenererer. Det vi også populært kalder indavl. Når man krydser to indavlede planter, får man på ny helt unikke gode egenskaber. Dette dog KUN i første generation, F1 generationen. Betegnelsen ”F1” ser du sikkert ofte på frøposer. Hvis man igen tager frø af sine F1 planter, ender man igen ud i betydeligt dårligere egenskaber fra den tidligere indavlede forældregeneration.

Derfor skal du kun tage frø og gemme fra de meloner, som du har dyrket, der ikke er F1 sorter.

De gode råd

 • Gem gamle frøposer – der står vigtig information om fx F1 sorter
 • Opbevare frø tørt, køligt og ved en stabil temperatur
 • Glæd dig til dit nye drivhusår

 

(*) Rodhalsen er det sted på en plante som danner overgangen mellem stammen og rødderne. Rodhalsen er i en udsat position, fordi fugtigheden hele tiden svinger omkring den, som gør svampeangreb muligt.