Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

13 mar 2024 09:20

Guide: Få succes med agurker i drivhus

Hvis du er drivhusejer, har du sikket allerede givet dig i kast med at dyrke agurker. For nogle er det succes ved første dyrkning. For andre går det galt, og man mister modet til at dyrker agurker. Du er IKKE alene. Det er ikke nødvendigvis nemt at dyrke agurker.

I modsætningen til dyrkning af tomat, er agurk en mere sart kultur, som stiller større krav til dig som hovedansvarlig for plantens trivsel. Ret overordnet kan man sige, at agurk både stiller større krav til klimaet, forkultivering og livet i drivhuset. Yderligere har agurken et behov for en god kvalitet muld med massere luft i.

At dyrke agurker i hobbydrivhuset lærer vi dig alt om i de næste måneder. Følg med og du vil kunne dyrke agurker uden det store vanskeligheder. Faktisk skal du bare vide ganske få ting.  Med den viden kan du nemt styre uden om de ”klassiske udfordringer” i agurkedyrkning.

 

Marts måned

Det er nu officielt forår. De lyse timer er på vej tilbage og det kan mærkes. I Danmark siden solhverv i december er dagslængden tiltaget med hele 5 timer, når vi runder den 21. marts. Før i tiden var marts normalt den måned, hvor sneen smeltede, ellers skete der ikke så meget. Med klimaforandringerne opleves marts lun og tør, og man fristes til at begynde sin forspiring tidligere og tidligere. Alligevel er vores bedste råd tid dig at vente med at putte agurkefrø i jorden. Sæt dig i stedet for ind i, hvilken type af agurk du vil dyrke, for agurk er ikke bare agurk.

Forskellige typer af agurker

Agurk (Cucumis) er en slægt med ca. 50 arter. Agurk Cucumis sativus, som vi kender den, er én arterne. Agurk er beslægtet med fx melon, og det kan man blandt andet se ved, at agurk og melon har meget de samme krav til dyrkning. Begge elsker de den varmeste plads i drivhuset.

Agurk har været dyrket i over 3.000 år. Den stammer oprindeligt fra Indien. Det er netop den varme hjemmehørende oprindelse, som gør agurk varmeelskende. Man mener, at agurk sandsynligvis blev introduceret til Europa af grækerne eller romerne i sin tid.

Det er vigtigt for dig, som agurkedyrker at vide nogen op den oprindelige vildagurk. Vildagurken har betydning for vores dyrkning den dag i dag. Den oprindelig vildagurk er markant anderledes end dem, vi kender. 

 

Vildagurken er nærmest rundt og har oprindeligt store pigge uden på frugten. Smagen var bitter og ikke særlig behagelig at spise. Pigge og bitterhed er i dag næsten forædlet væk i de moderne F1 sorter. Dog vil man på flere sorter forsat kunne se en antydning af pigge. Nogle sorter kan også blive en smule bitre specielt, hvis de får lov at sidde for længe på planten. Bitter smag og mystisk udseende frugter undgår man stort set, hvis man køber F1 frø.

Her i marts er det vigtigt, at du gør dig klart, hvilken typer af agurk du ønsker at dyrke. Det er også vigtigt at have sig for øje, hvad agurkerne skal bruges til.

 

Overordnet opdeling af agurk

 • Drueagurk
 • Asie agurker
 • Jungleagurk
 • Citronagurker
 • Slangeagurk
 • Skoleagurk

 

Forskellig anvendelse

Det kan være svært at se forskel på agurketyperne. Derfor ender nogle med at have dyrket en forkert agurketype til et forkert formål. Her får du den nemme og gode forklaring på, hvilke agurketyper, der skal bruges til hvad.


Drueagurk og asieagurker 

Er to agurketyper, som ikke er særlig varmekrævende. Drueagurk og asie agurker har en krybende vækst og dyrkes ikke i drivhuset. Derimod dyrkes den i køkkenhaven. Bladene er lidt mere grove i teksturen, og de kan stikke en smule. Frugten har også en lidt grovere overflade, og flere sorter har forsat en antydning af pigge som på vildagurken. Hvis frugterne bliver for store på planten, får de en bitter smag. Denne bitre smag har ikke den store betydning, da begge agurketyper bruges til syltning.  

Citronagurk 

Dette er en rund og gul agurk. Den har en syrlig smag. Citronagurker kan lidt af det hele. Nogle spiser dem friske uden tilberedning. Den kan også syltes og fermenteres. Angiveligt skulle de både kunne dyrkes på friland og i drivhuset. Dette har vi hos Spirekassen ikke afprøvet, og om det er korrekt vides ikke.

 

Jungleagurk

Jungleagurkeren er mest et kælenavn, for det er slet ikke en agurk. Det latinske navn Melothria scabra røber også, at den ikke tilhører Cucumis slægten. På engelsk findes den under mange navne ”Mexican miniature watermelon”, ”Mexican sour cucumber” og ” Mexican sour gherkin”

Jungleagurk er sjov, for den ligner en mini fladtrykt vandmelon og smager lidt hen ad en agurk. Jungleagurk bruges primært til syltning, men nogen spiser den også frisk i salater. Man bliver dog overrasket, når man tygger i en frisk jungleagurk. Skallen er tyk og en smule sej. Jungleagurken holder af drivhusets lune, hvor den har en klatrende og har en hurtig vækst.

 

Slangeagurker og skoleagurker 

Under et, kaldes de begge “Salatagurker”. Det vil sige, at begge typer kan bruges direkte i salater uden tilberedning. Den bitre smag er forædlet ud af de moderne sorter, som bruges i dag. Skoleagurken passer til madpakken, da det er en relativ lille og buttet frugt. Slangeagurken er den klassiske, vi kender fra køledisken. Den bliver 25 til 30 cm lang. Salatagurker er varmekrævende og har brug for drivhusets lune for at trives optimalt. Væksten er klatrende, og planterne kræver derfor opbinding i drivhuset.

NB! I denne artikel vil vi gå i dybden med agurker, som er egnet til at dyrke i drivhuset.


De bedste råd i marts måned
 • Få valgt den korrekte type agurk
 • Sæt dig ind i klimaforhold
 • Vent med at så til i april måned

April måned

April måned er én af de travleste måneder i haveåret. I april kan vi mærke foråret, solen har magt. Ældre dansk navn for april er ”Græsmåned”. Egentlig en meget logisk betegnelse for i april begynder græsset sin vækst igen efter et vinterhalvår i dvale.

Man siger fra gammel tid, at april er lunefuld. Der kan være dage, som føles som sommer, og man er fristet til at så eller sætte småplanter ud i drivhuset. Lad endelig være med det!

I april kan vi forsat forvente frostnætter og endda mere sne. En udplantning af forspirede planter kan gå godt, men væksten er ikke nødvendigvis hurtigere, fordi man har udplantet tidligere. En hård start på udelivet i drivhuset kan præge en plante resten af vækstsæsonen.

 

Klar til forspiring: udstyr

Du er ved at være klar til forspiring af agurk til drivhuset. Du har nu valgt de korrekte frø til din dyrkning. Det kunne f.eks. være én sort af skoleagurk og én sort af slangeagurk. Normalt vil vi anbefale, at du anskaffer dig en stor spirebakke med godt jordvolumen, men det behøver du ikke til agurk.

Agurk er en sart plante, med et sart rodnet og en rodhals, der er sårbar over for infektioner. Hvis du kan undgå omplantning af de små planter, er det værd at fortrække. Forspir derfor i en 12 cm potte fra starten. Et agurkefrø er et stort frø, og ved den rette såning og temperatur spirer det hurtigt og gerne inden for 7 dage. 

Dine frø skal altid sås i en Så- og priklemuld. ”Så- og priklemuld” er en helt mild muld uden særlig meget gødning, og mulden er ofte fin og porøs. Mulden er tilpasset det spirende frø og helt små spæde planter. Agurk er kendt for at fortrække en meget let og luft muld. Derfor er det en god idé at tilsætte en smule perlite i mulden. Perlite er et lavamateriale, som ved opvarmning popper ligesom popcorn. Når dette blandes i mulden, gøres den ekstra let og luftig. Agurkeplantens rødder elsker det! Der findes så- og priklemuld, hvor perlite allerede er iblandet.

Såning og placering

Du er i helt rette tid, hvis du er sent ude med forspring. Midt i april er lige netop tiden for forspring af agurk.

Gør mulden fugtig og lav et lille hul til frøet. Frøet må max dækkes med tre gange muld i forhold til frøets tykkelse. Et melonfrø er ca. 3 mm tykt og skal derfor sås i en dybde af ca. 0,5 cm. Så frøet lodret og ikke vandret. Det kan nemlig forebygge råd i frøet, hvis du har en tendens til at overvande.

En grundregel er, at man sår 3 til 4 uger før udplantning. Når først agurkefrøet er spiret, udvikler planten sig hurtigt. Inden for uger er planten verdenshersker i vindueskarmen. Temperaturen under spiring skal være omkring 22 til 24 grader. Efter fremspiring skal planten have så meget lys som muligt.

Placer dine potter med de spæde planter i den vindueskarm du har, som er lysest. Potterne skal stå så tæt på vinduesglasset som muligt. Man kan ofte tro, det er ’ok’ med en placering af forspirede planter 30 til 40 cm væk fra vinduesglasset. Det er en alt for mørk placering. Planterne bliver hurtigt for spinkle og ranglede. Ofte vil de knække.

Bedste råd i april måned
 • Vær i korrekt tid og start forspring i midt april
 • Drop spirebakken og så direkte i en 12 cm potte.
 • Brug altid ”Så -og priklemuld” og tilsæt perlite
 • Vi anbefaler, du ikke bruger ”Så -og priklemuld”, som er kompostbaseret
 • Placer dine plantet tæt på vinduesglasset i stuen

Maj måned

”Kom maj du søde milde”

I de seneste år har vi erfaret, at maj ikke nødvendigvis viser sig fra sin bedste side. Maj kan være kold og regnfuld men også vise sig fra sin rare side med fuld sol og 20 grader. Én af de største fejl man kan gøre netop nu, er at stole på, at maj er mild. Det er fornuftigt at følge med i vejrudsigten. Nætterne kan forsat være kolde. Specielt omkring fuldmånen her kan natten bliver ekstra kold.

Klare nætter giver generelt en høj udstråling af varme til himmelrummet. En høj udstråling giver kolde nætter i drivhuset. Hvis du allerede har udplantet planter i drivhuset, bør de dækkes med et lag fiberdug, hvis natten bliver kold og klar.


Klima i drivhuset

Det er nemt at blive snydt. Byggemarkeder og dagligvarehandlen frister med små færdige agurkeplanter. Faktisk har du sikkert set færdige planter klar til salg i butikkerne allerede fra april måned. Køb dem ikke! Agurkeplanter er ikke glad for temperaturer under 15 grader på noget som helst tidspunkt Specielt ikke når planterne er små.

Planter, som står i supermarkedsindgangen, er klimastressede og ikke en krone værd. Køb dem ikke.  

Hvis du køber færdige planter, eller du bliver fristet til at udplante dine agurker, når nætterne forsat er meget kolde, vil dine planter ofte gå i stå i væksten eller dø. Hvis du vil være på den sikre side, bør du faktisk ikke udplante dine agurker før Grundlovsdag den 5. juni. Klimaforandringerne har dog gjort sit, så måske du kan udplante agurk i drivhuset en smule tidligere end det. Dog er det vigtigt, at du sikrer dig, at vejrudsigten lover lunt vejr mindst en uge frem eller længere. Du bør specielt have fokus på nattetemperaturen. Køb evt. et termometer, som kan måle minimum og maksimum temperaturer. Her vil du over nogle dage kunne fornemme temperatursvingerne netop i dit drivhus dag og nat.

 

Temperatur og placering i drivhuset

Agurker gror hurtigst ved en temperatur på 28-30 grader. Dog får man flest agurker, hvis temperaturen om dagen er 20-22 grader og 18-19 grader om natten. Det kommer af sig selv i løbet af slutningen af maj og i juni. Jordtemperaturen må forsat helst ikke komme under 15 grader, så går plantevæksten for agurk helt i stå.

Agurker er en varmeelskende kultur, og derfor kan du placere din agurk, der hvor dine tomatplante ikke trives. Nemlig det varmeste og mest solrige sted i drivhuset.

 

Rodhalsråd

Agurk er meget følsom over for rodhalsråd, et svampeangreb i den nederste del af stænglen, lige over rødderne. Det er svampen Fusarium oxysporum, der forårsager angrebet, svampen overvintrer i jorden.

For tidlig udplantning er den største årsag til rodhalsråd, da rodhalsen bliver for kold og for fugtig. Der er flere elementer i april og maj måned, som kan gøre, at planten er ekstra udsat for rodhalsråd. Store temperatursvingninger, en lav pH værdi, som kan opstå ved udelukkende at vande med regnvand. For meget og for høj koncentration af gødning. Ikke mindst, den alle vigtigste årsag, handler om for dyb plantning på voksestedet.

Vi er ofte vandt til, at tomater kan plantes dybt, hvis de er blevet for lange under forkultiveringen. Det må man ikke med agurk. Rodhalsen skal være fri og må ALDRIG dækkes med muld. Rodhalsen skal holdes så tør, luftig og fri for muld som mulig. En tør rodhals kan forebygges ved at købe muld eller plantesække af en god kvalitet. God kvalitet er ofte præget af en muld med et højt indhold af lufthuller. Lufthuller giver en god og hurtig dræning af vand, når du vander dine planter. Det er med til at undgå, at plantens rodhals bliver fugtig. Hvis du vander med drypvanding, skal du undgå at sætte dryppinden tæt ved rodhalsen, så du hele tiden tænker på at holde rodhalsen tør.

 

De bedste år til maj måned 
 • Køb et min/max termometer
 • Køb aldrig planter fra supermarked
 • Udplant sent i slut maj/start juni
 • Udplant altid i en lun periode
 • Agurk skal have den luneste plads i drivhuset
 • Overdæk planterne med fiberdug hvis natten er kold og klar
 • Plant aldrig agurk dybt i mulden
 • Hold altid rodhalsen fri, lun og tør

Juni måned

Sommeren begynder officielt i juni. Lune dage på terrassen og lange sommeraftner i drivhuset. Tiden til udplantning af agurk er netop nu her i starten af juni. Middeltemperatur for juni i Danmark er nemlig: 14,5°C. Drivhuset er i juni præget af stor vækst. Både tomat, peber, chili og agurk vokser med lynets hast. Lige så nemt det er at dyrke tomater, lige så svært kan det ind i mellem være at dyrke agurk, for agurk er generelt bare mere udsat for diverse sygdomme og skadedyr.

Sygdomme og skadedyr

Den vigtigste sygdom hos agurk er meldug, som er en svampesygdom. Plantens blade ser ud som om, de er blevet pudret med mel. Bladene gulner og visner til sidst. Meldugsvampen kan kun leve på en levende plante. Man kalder svampen en ”tvangssnylter”.

Du kan forebygge og nedsætte svampens vækst ved at holde luftfugtigheden høj. Det er også muligt at få meldugresistente agurkesorter. Det hjælper meget, men udrydder ikke problemet helt.

Det primære skadedyr, som angriber agurk, er spindemider. Spindemider kan angribe flere typer af planter, men spindemider elsker agurk allerhøjst. Den lille spindemide udsuger bladceller og kan opformere sig meget hurtigt. Du ser de skader, spindemiden forsager, som gulbrune misfarvninger på blade og skud. Bladene bliver med tiden helt lyse. Spindemiden opholder sig altid på bladenes underside. Navnet kommer af det spind, spindemiden danner, der hjælper spindemiden med at bevæge sig fra blad til blad og videre til næste plante.

Nogle af de sidste generationer af mider i efteråret kan gå i dvale i drivhuset, og problemet genstarter sig året efter. Det er en lille genstridig bandit. Mange års løsning af ”spindemide-problemet” med sprøjtegift har gjort spindemiden resistent for rigtig mange kemiske stoffer.

Alle insekter elsker tørre forhold, så løsningen er at gøre det modsatte. Bekæmp spindemiden med postevand! Tag en forstøver og giver bladene et godt bad på undersiden, hvor spindemiderne sidder. Brug rent vand og giv agurkeplanten et vandstøvbad hver gang, du alligevel er forbi drivhuset.

Det er også muligt at købe nyttedyr mod spindemider flere steder online. Hvis man køber planter fra økologiske gartnerier, kan man være heldig at få nyttedyr med, da de bruges som bekæmpelse i økologiske gartnerier.

Beskæring af agurk

Hvis det er første gang, du dyrker agurk i drivhuset, får du sikkert en overraskelse over den massive klatrende vækst. Når dine agurkeplanter har fundet sig til rette i drivhuset, kvitterer planten nemlig med voldsom vækst. Plantens frodighed eksploderer i dit drivhus. Det er nu vigtigt, at du finder en balance mellem vækst af skud og frugtsætning. Hvis planter får lov til at sætte masser af agurker, vil frugtdannelsen tage al kraften, og den videre vækst vil gå i stå.

Nogle agurkesorter danner han- og hunblomster. Hanblomsterne fjernes med det samme, hunblomsterne kendes ved, at der allerede er dannet en lille agurk under blomsten. Hunblomster skal blive på planten, og hanblomsterne skal væk. Mange moderne F1-hybrider danner kun hunblomster, og det er langt nemmere for dig. Her er der ingen blomster, der skal fjernes.

De første frugter og beskæring

De første agurker dannes på hovedstammen, og det er fristende at lade dem sidde, men de skal fjernes. Det mest brugte system er at fjerne alle blomster på hovedstammen og lade hvert andet sideskud sidde men beskære det over andet bladpar. Fjern topskuddet på hovedstammen når planten en højde på omkring 2 meter høj. Når topskuddet fjernes, danner planten en del nye sideskud. Sideskuddene danner også nye sideskud, og det hele ender i en rodet affære, men beskæringsmåden giver mange agurker.

Husk at agurker, ligesom tomater, skal opbindes i drivhuset. Når sommeren er godt i gang, er det tid til at fjerne alle blade og skud på den nederste halve meter (Tættest mod jorden) af hovedstammen. Dette gøres blandet andet for at skabe bedre luftcirkulation i hele drivhuset.


Juli måned

Det er sommer og den traditionelle sommerferiemåned i Danmark. I juli måned byder på ”Hundedagene” Det er dagene fra 23. juli til 23. august, som traditionelt er de varmeste dage på året, her på den nordlige halvkugle. Hundedagene varsler også høstens kommen, for det er netop i hundedagene, vi høster allermest af drivhusets gaver - specielt agurker.

Pasning af agurk

Når agurkeplantens rodnet er solidt på voksestedet, starter væksten for alvor. Vi har tidligere været inde over beskæring af agurk. Beskæring skal du forsætte med hele juli måned. Det er også vigtigt med opbindingen af agurkeplante. Brug Jutegarn eller hampegarn til at opbinde dine planter med i drivhuset. Hvis din tråd er tynd, skal den lægges dobbelt eller tredobbelt.

Opbinding DIY

 • Slå en løs løkke om plantens primære hovedstængel.
 • Dette gøres 2 bladpar oppe ad stænglen, så man ikke risikerer at såre halsroden.
 • Løkken skal være løs, da stænglen vokser i diameter i løbet af sommeren.
 • Snor herefter garnet om planten i løse snoninger med uret.
 • Fastgør nu snorens ende til drivhusets tag.

 

Det er vigtigt, når du opbinder at huske på, at stænglen tiltager i omfang, når planten vokser. Du må altså ikke binde den for stramt om stænglen. Alt opbinding, hvor du snor planten om en snor i højden, skal være med uret. Det er fordi, vi befinder os på den nordlige halvkugle, og planten naturligt snor sig denne vej. På den Sydlige halvkugle er det omvendt. Husk at opbinde solidt. Færdigudviklede agurker vejer en del!

Selvom agurk elsker varme, er det vigtigt med udluftning hele døgnet rundt i juli måned. Dette skaber et drivhusklima uden for meget fugt. Udluftning har specielt agurkens halsrod godt af. Åbne vinduer er også med til at holde temperaturen ned på hede sommerdage. De bestøvende insekter er også glade for de åbne vinduer.

Vanding og Gødning

Agurkeplanten har er en kæmpe bladmasse, og fordampningen er høj. Derfor har agurk et stort vandbehov. Agurk skal vandes dagligt i drivhuset, hvis du ikke dyrker i selvvandingskasser.

I juli er væksten i fuld gang, og der er behov for gødning. Det er lidt en smagssag, hvilken type gødning man foretrækker. Vi synes, en fast pillegødning er nemmest at bruge, hvis der dyrkes i faste jordbede. Der findes både organiske og uorganiske på marked. Rent overordnet er uorganiske gødninger mest koncentrerede.

Bruger du selvvandingskasser, er det vigtigt, du udelukkende fylder dem med postevand. Hvis du ønsker at bruge regnvand, så bland det med postevand 1:1.

Følg altid dosering af flydende gødning, som står bag på produktet. Det er vigtigt ikke at overdosere flydende gødning i en selvvandingskasse.

NB: Plantenæring og plantegødning er IKKE det samme. Når ordet ”næring” står på et produkt, er produktet ikke særlig koncentreret. Når ordet ”Gødning” står på produktet, er produktet koncentreret og rækker derfor langt.


Bedste råd i juli måned
 • Opbind altid med uret
 • Udluft døgnet rundt
 • Brug postevand i selvvandingskasser
 • Kend din gødningstype godt

August måned

August er den sidste sommermåned. August betyder ”høstmåned”. Normalt modnes korn i august, men i de senere år høstes det allerede i juli. I Danmark kan vi se frem til en gennemsnitstemperatur på 16,8 grader og gennemsnitsnedbør på 86,1 mm. Forhåbentlig kan vi også nyde omkring 199,5 solskinstimer. Vi kan forvente 12,5 nedbørsdøgn i august. Der er forsat en masse varme og lys til agurkedyrkning.

Agurketid- hvordan bruger jeg alle de agurker?

Du er nu sikkert så heldig, at du høster agurker næsten hver dag. Måske du endda har svært at følge med. For en agurkeplante producerer en del agurker. En del af os har ikke den store viden om, hvordan man opbevarer høstede agurker bedst. Husk at høste frugterne i tide, da for store frugter godt kan få en bitterhed i smagen.

Mange opbevarer deres friske agurker for koldt. Agurk tåler ikke under 7 grader. Hvis de alligevel anbringes ved temperaturer under dette, bliver de glasagtige mister smagen. Den glasagtige konsistens ødelægger agurken, og den skal kasseres. Af selv samme grund kan agurk ikke langtidsopbevares på frys, da teksturen ødelægges.

Placer gerne din friske agurker i en pose for at undgå fordampning. Ved høj fordampning bliver agurken nemlig slatten. I køleskabet skal du sikre dig, at din grøntsagsskuffe ikke bliver koldere end 7 grader. Hvis den gør det, er en placering et køligt sted i køkkenet bedre.

Et andet godt trick til friske agurker omhandler ”Naboerne” i grøntsagsskuffen eller på køkkenbordet.

Agurk holder længst, hvis du fjerner tomater, æbler, pære og bananer som naboer. Tomater, æbler, pære og bananer udskiller nemlig store mængder af modningshormonet ethylen, som er en gasart. Friske agurker er meget følsomme overfor ethylen. Hvis dine nyhøstede agurker udsættes for ethylen, vil de overmodne med lynets hast.


Ideer til brug af agurk
 • Lav remoulade med friske agurker, løg og grønne tomater
 • Syltede agurker
 • Brug agurk i slow juice

September måned

Efteråret er nu begyndt, og det er ved at være farvel til agurkedyrkningen for denne sæson.

Klimaforandringerne har generelt gjort klimaet mildere, vådere og mere solrigt i september. I denne måned kan du i Danmark se frem til en middeltemperatur på 13,6 grader og gennemsnitlig 147,5 timer solskin.  Dagslængden vil i løbet af september være aftaget med fem timer siden Solhverv i juni. Vi vil gennemsnitligt få 12, 1 døgn med nedbør. Tiden for agurkens vækst er er snart slut.

Høste frø

Mange har lyst til at høste frø og gemme til næste år. Specielt fordi agurkefrø ofte er temmelig dyre. Agurk er gennem tiden stærkt forældet. Hanblomsterne er med forældingen forsvundet på de fleste sorter. Piggene på frugterne er væk, det samme er bitterheden i smagen. Nogle sorter er resistente mod svampen meldug.

Bag alt dette ligger mange års forædlingsarbejde. I dag er de fleste moderne sorter af agurk det, man kalder F1 sorter. Med F1 sorter har vi grebet ind i naturens gang og skabt helt unikke egenskaber. Når man skaber en F1 sort, starter man med at selvbestøve to sorter fx agurk i mange generationer, så de degenererer. Det vi også populært kalder indavl.

Herefter krydser man to indavlede planter. Nu får man på ny helt unikke gode egenskaber. Dette dog KUN i første generation, F1 generationen. Betegnelsen ”F1” ser du sikker ofte på frøposer og specielt på agurkefrø. Hvis man igen tager frø af sine F1 planter, ender man igen ud i betydeligt dårligere egenskaber fra den tidligere indavlede forældregeneration.

Derfor kan du ikke tage frø fra de fleste moderne agurkesorter.


Oprydning i drivhuset

Inden vinteren begynder, er det vigtigt, at du husker god hygiejne i drivhuset. Fjern alle gamle planter, rødder og specielt agurkens rodhals. Det er for at forebygge, at skadelige svampe og bakterier overlever i gamle plantedele og jord til næste dyrkningssæson.


De 10 bedste råd
 • Start sent med forspring i april.
 • Vælg F1 sorter for at undgå bitter smag og pigge.
 • Udplante sent, omkring 1. juni eller i meget lun periode
 • Plant aldrig dybt, hold rodhalsen tør, lun og fri for muld.
 • Overbrus dagligt med vand på bladundersiden.
 • Fjern topskuddet når planten er omkring 2 meter høj.
 • Husk god opbinding.
 • Lad ikke frugter blive for store på planten.
 • Opbevar frugter ved 7 grader væk fra agurk, æbler, pære og banan.
 • Lad være med at høste frø til ny spiring næste år

2 Kommentarer til dette indlæg

...

Mikaeel Mortensen

14 mar 2024 18:17

I skriver: Bruger du selvvandingskasser, er det vigtigt, du udelukkende fylder dem med postevand. Hvis du ønsker at bruge regnvand, så bland det med postevand 1:1.

Jeg er klar over, at postevand pH-mæssigt er neutral (ca. 7), mens regnvand er lidt surt (ca. 6). Er det generelt, at I mener, at postevand er bedre i selvvandingskasser, eller er det kun for agurkplanter? Og hvorfor er det egentligt sådan?

...

Drivhusklubben

20 mar 2024 14:15

Hej Mikael,

Tak for dit spørgsmål.

I Danmark indeholder postevand kalk. Det kender det når kaffemaskinen kalker til og kalkpletter i badeværelset. Postevandet er på grund af kalk let basisk med en pH 7-8,5.

Regnvand indeholder ikke kalk. Når regnvand falder mod jorden, indsamler dråberne flere urenheder fra atmosfæren undervejs. Blandt andet atmosfærisk kuldioxid også kaldet CO2. Regnvandet ender til sidst i vores regnvandstønder. På grund af den opsamlede CO2 er pH værdien under 7, hvilket gør regnvandet let surt. Regnvand indeholder faktisk en del kvælstof fra landbrugets ammoniakfordampning.

Betyder det så noget om vand er Surt eller Basisk?

Ja, det kan have afgørende betydning for, om du får succes med vores plantedyrkning.

 

Drivhuset

Den flydende gødning til hobbybrug i drivhuset, er tilpasset det danske let basisk postevand IKKE regnvand. Bruger du kun regnvand og dine planter vokser i plantesække? Vil du opleve at planteren ser ud, som om de mangler gødning, selvom du har tilsat rigeligt. Grunden er en flydende gødning ikke virker optimalt i let surt regnvand. Flere næringsstoffer kan ikke optages af planteroden når vandet har en lav pH- værdi.

Problematikken kan du se helt tydeligt på tomater, peber og chili i sensommeren. Måske har du oplevet sorte områder i tomatfrugtens bund. Fænomenet kaldes giffelråd. Planten har svært ved at optage næringsstoffet calcium primært fordi vandet har en for lav pH-værdi.

Løsningen kan være til tilfører en håndfuld kalk til din plantesæk for at gøre pH- værdien mindre sur.

 

Selvvandingskasser

Brug aldrig udelukkende regnvand til selvvandingskasser. Lav en kombination 1:1. Altså 50 % regnvand og 50 % postevand. På den måde får du den rette pH værdi i vandet så planterne kan optage den flydende gødningen.

 

Jeg håber, du er blevet hjulpet godt på vej.

Mvh 

Drivhusklubben

...

Gitte Thomsen

10 jun 2024 06:24

Hej
Min agurker er kommet godt i gang, og vi høster allerede. De står i selvvandingskasser, 2 pr. plantesæk.
Fra den ene dag til den anden, er den ene begyndt at hænge med bladene. Kan ikke se nogen sygdomme.
Hvorfor nu det?
Overvejer om vi bare skal skifte den med en ny med det samme.

...

Christine Wiemann

10 jun 2024 14:31

Hej Gitte

Jeg tænker, du har helt styr på, om din selvvandingskasse er fyldt med vand, og derfor ikke vandmangel der er problemet. Det lyder desværre som om, at dine agurker kan have fået en systemisk svamp. Enten er det plantens rodhals, som har fået en infektion, eller også er der for lidt ilt i selve plantesækken. Specielt agurk har brug for en plantesæk af god kvalitet med masser af ilt til roden. Ikke mindst skal rodhalsen være tør, og planten ikke være plantet for dybt i sækken. Agurk skal i modsætning til tomat nemlig ikke plantes dybt i pantesækken, da dette kan medføre svamp og kollaps af planten.

Jeg ville nok starte forfra. Nye planter, ny plantesæk af god kvalitet og udskift vandet og rengør selvvandingskassen. Plant nye planter, og husk at holde rodhalsen fri.

 

Mvh Christine