Blog


...

TagTomat

16 maj 2024 07:58

Kompostering i byen eller den lille have

Alt dit grønne madaffald og grønt fra altan, baggård eller have kan nemt komposteres og give ny næring til din jord. Uanset hvor lidt plads du har, kan du starte din egen lille kompost. Så læs med her om, hvordan du laver din egen lille kompost, så du kan bruge dit køkken- og planteaffald i stedet for at køre det væk.

Det skal du bruge

Du kan komme nemt i gang med følgende:

  • 2-6 stk. vandtætte opbevaringskasser med låg (20-60 liter) – størrelse og antal efter ambitioner.
  • Strukturmateriale, fx æggebakker, køkkenrulle, pap, halm, kviste eller blade.
  • En god køkkensaks til at findele dit grønne køkkenaffald med.
  • Lille håndskovl eller andet til løbende at rode rundt i komposten med.
  • boremaskine og bord til at lave huller beholderen.
  • en større beholder til eftermodning.
  • kompostorme og lidt gammel kompost for hurtigere omsætning.

 

 

Guide – sådan laver du din egen mini-kompost

Det er faktisk så simpelt, at du blot skal anskaffe dig to plastbeholdere og bore huller i den ene. Sæt beholderne oveni hinanden. Du kan nu kompostere dit eget grøntaffald. Vi guider dig lidt mere udførligt i, hvordan du gør herunder.

 

  1. Bor drænhuller i bunden af din ene beholder, og sæt den oveni din anden beholder uden huller. Det vil gøre, at væsken fra den våde køkkenkompost kan drænes væk ned i nederste beholder, og at din kompost derfor ikke bliver våd. Ved at have lukket bund (samt låg på), vil din kompost også være rottesikret. Bor også gerne et par huller i låget for ilt til komposten.
  1. Læg grøntsagsrester og lidt strukturmaterialer i bunden af den øverste beholder med drænhuller. Tilsæt gerne lidt gammel kompost, og evt. også kompostorme for at speede komposteringen op. Men det er ikke en nødvendighed.
  1. Fyld løbende grønt mad- og planteaffald i din kompost. Tilsæt mere strukturmaterialer, hvis din kompost bliver for våd. Det er vigtigt, at din kompost ikke er for våd, da den vil rådne og lugte. Er din kompost omvendt for tør, vil komposteringen gå i stå. På altanen eller i den mindre have er udfordringen ofte, at komposten bliver for våd, da der tilføres mere køkkenaffald end strukturmateriale.

  2. Løft en gang imellem på låget og rod rundt i komposten.

  3. Når din kasse er fyldt, er det bare at vente tålmodigt, til du har din helt eget lokale kompost lige ved hånden. Husk at komposten er meget næringsrig, så prøv dig frem med blandingsforholdene. Typisk vil blandingsforholdet med gammel jord være 1/3.

  4. Hvis du har plads, kan du også efterkompostere i en stor beholder, og du kan nu starte en ny kompostering i dine mindre kompostbeholdere.
     

Komposten er nu ved at være omsat og kan opfriske vores plantekasser, så de har ny næring til den kommende sæson. Husk at klippe grene i meget små stykker, da du kan se på nedenstående billede, at det er meget langsommere om at kompostere end køkkenaffald, blade mm.

Vi optimerer pladsen ved at gemme vores kompostbeholdere i vores plantekasser. Der er nemlig plads til dem under bænken, der ses på billedet herunder.


Hvis du har store kompostambitioner

Hvis du har meget mad- og haveaffald og har plads til en større kompostbeholder i din baggård, have eller terrasse som her, så kan du sagtens skalere op. Her ser du en af vores større kompostbeholdere, som står på en skole på Nørrebro, så køkkenpersonalet dagligt kan smide deres grøntaffald til lokal kompostering, der senere anvendes i deres køkkenhave. Denne er designet med to rum, huller til iltning og med et lille ”vindue” så man kan følge komposteringen.

God kompostering!

Team TagTomat

Om TagTomat

Bag TagTomat står et hold med en bred vifte af grønne fagligheder, der deler passionen om at skabe grønne fællesskaber og inspirere til grønne gør-det-selv og gør-det-sammen projekter. I dag har TagTomat alt fra økologiske frø, som pakkes på vores frøpakkemaskiner fra 1895, produktion af plantekasser, undervisningsmaterialer til dyrkningskits af svampe og mikrogrønt. Det hele startede med fem selvvandende plantekasser på et skraldeskur tilbage i 2011.

Bliv klogere på TagTomat