Blog


...

Robert Smith

01 maj 2024 11:44

Hvad kan du dyrke i krukker i drivhuset

 

Krukkedyrkning i et drivhus er en fantastisk måde at forlænge din vækstsæson og maksimere din haveproduktivitet, uanset dens størrelse. Ved at bruge potter, trug, gro-poser, hængekurve og endda tin dåser kan du skabe flere områder til at dyrke forskellige grøntsager i et beskyttet miljø. Med vores skiftende vejr hjælper dyrkning i potter også med at forhindre tab, hvis dit drivhus oversvømmes eller bliver vandmættet, da krukker er nemmere at flytte og holde planters rødder over jordoverfladen. Lad os derfor gå igennem det væsentlige ved succesfuld krukkedyrkning, lige fra valg af det perfekte substrat til innovative vandings- og dræningsløsninger, der vil holde dine planter sunde og glade.

Valg af det rigtige substrat

Årlige grøntsager:

Vælg en næringsrig pottemix, der inkluderer torv fri kompost eller kokosfibre og vermikulit eller perlit. Denne blanding sikrer både fugtretention og korrekt luftning, hvilket er afgørende for væksten af årlige planter. Der findes masser af gode komposter på markedet, fra uldbaserede til dem, der bruger grønt affald, så det er måske bedst at prøve et par stykker for at se, hvilken der fungerer bedst for dig.


Permanent plantede grøntsager:

Brug en tungere blanding, der indeholder mere lerholdig kompost og havejord, for at give langvarig støtte og ernæring. Denne type plantning fungerer godt til citrus træer, druer og enhver anden flerårig frugt, du måske dyrker i drivhuset. Grundlæggende set, hvis din plante er en permanent del af drivhuset, ønsker du, at substratet, den vokser i, skal være så tæt på at vokse i jorden som muligt, ellers kan komposten synke og hurtigt blive udtømt for næringsstoffer.

Forbedring af vandhåndtering


Dræning:

Korrekt dræning er afgørende. For at forbedre dette, tilføj et lag knuste potter eller småsten i bunden af dine containere. Denne ældgamle teknik forhindrer overskydende vand i at blive ved beholderens bund, hvilket reducerer risikoen for rod sygdomme. For potter med indbyggede drænhuller sikrer dette ekstra lag, at vandet flyder frit, hvilket holder rødderne sunde. Hvis du dyrker i metalvandtrug, så sørg for at lave rigeligt med afløbshuller i bunden. Du kan også have brug for at tilføje huller til terrakotta potter, hvis de er langsomme til at dræne, dette kan gøres let med specielle keramiske bor du kan købe online.


Vandreservoirer:

Nogle moderne krukker leveres med vandreservoirer i bunden, designet til at hjælpe med vandingen ved at tillade planter at absorbere fugt, som de har brug for det. Dette er særligt nyttigt i et drivhusmiljø, hvor temperaturerne kan variere.


Uldbeklædning til hængekurve:

At beklæde dine hængekurve med uld kan hjælpe med at bevare fugtigheden og langsomt frigive den tilbage til planterne, når de har mest brug for det. Denne metode er ideel til vandelskende planter som tomater og agurker og sikrer, at de forbliver hydreret uden konstant opmærksomhed. Du kan også bruge et lag uld i bunden af dine potter for at sænke vandhastigheden, som det dræner fra hullerne, hvilket giver planter længere tid til at hydrere og samtidig spare vand.

Vandkrystaller:

Indarbejdning af vandkrystaller i din pottemiks kan markant forbedre vandretentionen. Disse krystaller absorberer vand og udvider sig, langsomt frigiver fugt tilbage i jorden, når den tørrer ud. De er særligt nyttige til krukker, der hurtigt tørrer ud, hvilket reducerer behovet for hyppig vanding.

Drypsystemer:

Disse inkluderer sprinklere, drypper og sprøjter, som kan tilføjes til hver krukke og perfekt lede vandet, hvor det skal hen for maksimal effektivitet. Disse kan tilsluttes en haveslange eller vandtønde, hvor nogle endda har solpaneler, så de ikke kræver elektricitet, perfekt hvis du er på en kolonihave eller et sted med få faciliteter.

Fodring:

Krukkedyrkede planter er helt afhængige af dig for deres ernæring. Brug en afbalanceret, vandopløselig gødning hver anden uge i vækstsæsonen. Til permanent plantede grøntsager overvej en langsom frigivende gødning, der vil fodre dem i op til seks måneder. Du kan lave din egen flydende gødning ved at blødlægge nældeblade, som er bundet i et gammelt pudebetræk i vand i et par uger, og derefter fortynd feedene én del til 10 dele vand, før du bruger det på dine frugtplanter; dette vil hjælpe med at sikre en god høst af hjemmedyrkede, velsmagende grøntsager. Hvis dette virker for besværligt, så læg simpelthen nældeblade på overfladen af komposten som en muld, de vil hurtigt rådne ned og hjælpe med at fodre dine planter, samtidig med at de reducerer vandfordampningen.


Hvis du foretrækker ikke at lave din egen plantegødning, er der masser på markedet at vælge imellem.

 

 

 

Pladsbesparende plante teknikker


Hængekurve:

Du kan nemt dyrke tomater og agurker i hængekurve for at spare plads og producere en afgrøde fra et ubrugt område. Vælg hængekurve sorter, som normalt er mindre frugtede, så de ikke river sig selv fra kurven med deres egen vægt. Du kan få røde, gule og orange tomater til kurve, faktisk er der endda stribede tomater, der vil fungere godt. Nogle agurker er også gode i kurve, selvom de skal være mindst 30 cm brede og 20 cm dybe; husk at bruge uld eller vandkrystaller i kurve, dette forhindrer dem i at tørre ud for hurtigt.

 

Underplantning

Brug pladsen under tomatplanter ved at underplante med basilikum eller morgenfruer, som kan forbedre tomatens smag og afskrække skadedyr. Det er plads, der ellers ikke ville blive brugt, så ved at dyrke en velsmagende afgrøde af basilikum kan du høste dine tomater samtidig, ideelt til et italiensk inspireret måltid.


Hvis du ikke er tilhænger af basilikum, hvorfor så ikke bruge små chili eller krydderurter foran containere, hvilket tilføjer variation og maksimerer hvert tomme af dit drivhusplads.

At dyrke i krukker i dit drivhus sikrer en produktiv høst og giver dig mulighed for at dyrke forskellige planter med forskellige behov, alt sammen på samme plads. Ved at vælge de rigtige substrater, anvende innovative vandingsløsninger og optimere pladsen med kreativ plantning kan dit drivhus blive frodigt og produktivt.

Billeder med tilladelse fra Robert Smith og Darren Lakin.

Om Robert Smith

Rob er en erfaren gartner, der specialiserer sig i at dyrke spiselige planter. Han skriver ikke kun for flere britiske haveblade, men optræder også nu og da på tv og radio, deler sin passion for "Dyrk selv"-livsstilen på sociale medier (@robsallotment). Ud over sin offentlige person arbejder Rob også med flere af Englands mest kendte havefirmaer, herunder Suttons, Thompson & Morgan, Dobies og The Organic Gardening Catalogue, for at finde nye og spændende typer frugt, grøntsager og blomster, der skal lanceres i havecentre i hele Storbritannien og Europa. Hjemme finder du ham i sin køkkenhave, uanset om det regner eller skinner, ledsaget af hans trofaste ledsagere, Nipper og Reggie.

Bliv klogere på Robert Smith