Blog


...

TagTomat

10 jun 2024 10:24

Jordforsøg del 2: Genbrug jorden – Opfølgning på jordforsøg

Dette er del 2 af vores blogindlæg, der omhandler vores jordforsøg. Her undersøger vi, hvordan vi kan give vores jord nyt liv, så den kan genbruges år efter år. Hvis du ikke allerede har læst del 1 af vores blogindlæg om baggrunden for jordforsøgene, og hvordan du selv kan opfriske din jord, kan du finde blogindlægget her.

I dette blogindlæg kan du læse mere om selve jordforsøgene. Vi opridser vores fire forskellige jordforsøg, der danner grobund for jordforsøget samt hvilke tomatplanter, der indgår som ”testtomater”. Til efteråret kan du i vores sidste blogindlæg om jordforsøgene læse om, hvordan de forskellige jordforsøg er gået.

 

Fire forskellige jordforsøg

I blogindlæg del 1 fremlagde vi tre forskellige jordforsøg: Jordforbedring med henholdsvis uldgødning, svampesubstrat og kompost. Da det ikke er alle, der nødvendigvis har en kompost, eller som har nem adgang til uld og svampesubstrat, har vi sat gang i et fjerde jordforsøg – nemlig tilførsel af komposteret hestemøg. Hvis man ikke har adgang til hestemøg, kan det nemlig købes flere steder.

Herunder giver vi et overblik over de forskellige jordforsøg.

Forsøg 1 – Komposteret hestemøg:

Blandingsforholdet i dette forsøg er 1/3 hestemøg til 2/3 gammel jord.

Hvis du ikke har adgang til komposteret hestemøg, kan det købes flere steder – her kan du så nøjes med at iblande 1/3 del i din gamle jord og derfor undgå at udskifte al jorden samt brug af spagnum.

 

Forsøg 2 – Svampesubstrat:

Da vi løbende dyrker svampe i TAGTOMAT, har vi nem adgang til svampesubstrat, når vi ikke længere kan høste flere svampe på det. Derfor synes vi, at det er oplagt at forsøge os med, om det kan fungere til at give vores gamle jord nyt liv.

Blandingsforholdet i dette forsøg er 1/3 svampesubstrat til 2/3 gammel jord. Vi har både forsøgt os med svampesubstrat af halm samt savsmuld.

 

Forsøg 3 - Uldgødning:

Fåreuld ender ofte som et spildprodukt, men det er synd, da uld er rig på kvælstof og andre gode næringsstoffer, som langsomt frigives i jorden. Derfor forsøger vi os med, om uldgødning også kan bruges som jordforbedring.

Blandingsforholdet i dette forsøg er omkring 180 g. pr. m2 (til dyrkning af tomater som i forsøget). Derudover har vi i plantekasserne,der står på jorden, blandet lidt ekstra uld i toplaget, da det efter sigende skulle holde sneglene væk. Du kan læse meget mere om uldets egenskaber som gødning her.

 

Forsøg 4 – Kompost:

Vi har også lavet et jordforsøg med hjemmekompost, da mange har adgang til kompost – enten i egen have, gård eller måske på altanen. Ellers kan man i mange kommuner hente gratis kompost på genbrugspladser i løbet af foråret.

Blandingsforholdet i dette forsøg er 1/3 kompost til 2/3 gammel jord.

 

Placering af forsøg og dyrkningsforhold

Alle fire jordforsøg har vi placeret under ens dyrkningsforhold. Det vil sige, at de står på række med ens lys og varme/læ-forhold. Vi kører både forsøg med vores plantekasser, der står i jord-højde samt på toppen af et skraldeskur på Nørrebro. Det gør, at vi bedst muligt kan sammenligne jordforsøgene.

Alle jordforsøgene er sat over i vores selvvandende murerbaljer, så dyrkningsforholdene er ens. De selvvandende murerbaljer gør det nemt at opfriske jorden, der ligger ovenpå fiberdugen. Du kan finde en guide til, hvordan du nemt selv kan lave dem her.

 

Jordforsøgets testtomater

Vi dyrker de samme tomatsorter og tagetes som bunddække i de forskellige jordforsøg. Det gør vi, for at kunne sammenligne hvilken jordopfriskning, der giver de sundeste planer og den største tomathøst.

I jordforsøgene på vores skraldeskur på Nørrebro har vi i hvert jordforsøg plantet blommetomaten ’Datterini Red’ samt bøftomaten ’Zapotec Pink Ribbed’ og et bunddække af tagetes. I jordforsøgene stående på jorden har vi plantet cherrytomaten ’H34 Yellow - Belle Coeur’ samt ’Gargamel’. Vi har valgt en spredning i forskellige sorter, hvad angår tomat-type (cherry-, blomme-, bøftomat) samt sorternes hårdførhed for at give den største spredning i forsøget. Fx er det vores erfaring, at ’H34 Yellow - Belle Coeur’ samt ’Datterini Red’ er forholdvis hårdføre sorter, hvor ’Gargamel’ kan være mere ustabil.

 

Indtil videre er tomaterne i alle jordforsøgene kommet godt fra start! Vi håber, det fortsætter, og vi glæder os til at afsløre jordforsøgets resultater for jer i del 3 til efteråret.

Tak fordi I følger med – del endelig jeres erfaringer, hvis I har kastet jer over jeres egne jordforsøg derhjemme.

 

Grøn front!

Team TAGTOMAT

Om TagTomat

Bag TagTomat står et hold med en bred vifte af grønne fagligheder, der deler passionen om at skabe grønne fællesskaber og inspirere til grønne gør-det-selv og gør-det-sammen projekter. I dag har TagTomat alt fra økologiske frø, som pakkes på vores frøpakkemaskiner fra 1895, produktion af plantekasser, undervisningsmaterialer til dyrkningskits af svampe og mikrogrønt. Det hele startede med fem selvvandende plantekasser på et skraldeskur tilbage i 2011.

Bliv klogere på TagTomat