Blog


...

Johanne Mosgaard

12 jan 2024 10:41

Grønkålssalat med bagt græskar og appelsin vinaigrette

 

Sprød og mættende kålsalat med quinoa, bagt græskar, granatæblekerner og mandler. En salat fuld af smag og som kan spises som både tilbehør og som en måltidssalat.

 

Tilbehør til 5-6 personer:

  • 1 lille hokkaido græskar eller butternut squash
  • 2 dl quinoa
  • 200 g grønkål
  • 1 lille granatæble
  • 75 g grofthakkede og saltede mandler
  • 1 portion appelsin-vinaigrette
  • olivenolie til bagning og stegning
  • lidt salt

 

Forvarm ovnen til 200 grader varmluft. Flæk butternut squash over på langs, fjern kerner og skær den i skiver og herefter i tern (behold gerne skrællen på, hvis dit græskar er økologisk). Læg stykkerne i et ovnfast fad og vend dem med ca. 2 spsk olivenolie og lidt salt. Bag dem i ca. 25 minutter - til de er let gyldne, og du let kan stikke en kniv igennem.

Kog quinoa i ca. 4 dl letsaltet vand i 13-15 minutter til de "popper". Åben granatæblet med en kniv og tag kernerne ud - pil evt. kernene ud i en skål med vand, så undgår du saften i hele køkkenet.

Fjern grønkål fra stilken og hak det groft. Varm en pande med lidt olie og sauter det få minutter på panden, til det får en flot mørkegrøn farve. Klargør din appelsin-vinaigrette. Saml din salat med det let stegte grønkål, bagt butternut, kogt quinoa, granatæblekerner, de saltede mandler og vend salaten med appelsin-vinaigrette. Server fx på julebordet (som en alternativ kålsalat) eller blot i løbet af efteråret og start vinter, hvor råvarerne er i sæson.

Appelsin-vinaigrette:
  • 1 appelsin eller 2 mandariner/klementiner
  • 2 spsk hvidvinseddike
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 spsk ahornsirup
  • 1 knivspids salt
  • friskkværnet peber

Skær citrusfrugterne over i halve og pres saften ud af dem, brug gerne en citruspresser. Bland saften med hvidvinseddike, olivenolie, sirup, salt og peber. Smag den til. For mere sødme tilsæt lidt sirup. For mere syrlighed tilsæt eddike. For mere fylde tilsæt mere olie. Skal den være stærkere tilsæt peber og til sidst selvfølgelig salt efter behov. Server til efterårets og vinterens salater - den er fremragende sammen med kål.