Blog


...

Lars Lund

09 feb 2024 14:19

Indret drivhuset med blomster

Sådan får du mest glæde af dine valg

 

De fleste, der dyrker planter i drivhuset, dyrker dem for at få afgrøder som for eksempel lækre solmodne tomater eller sprøde agurker, men der er også en del, der først og fremmest dyrker for at få smukke blomster i drivhuset.

Blomster har altid skabt glæde og smil, uanset om de er fra den vilde natur, hvor dit barn eller barnebarn kommer med en halvdød buket anemoner, eller det er en buket fra din have eller fra blomsterhandleren, så selvfølgelig skal dit drivhus også have blomster. 

 

Planlæg med omtanke

Alle planter stiller krav om plads, også i dit drivhus. Det kan være vanskeligt at få plads til alt det, man gerne vil have, især hvis man også synes, der skal være borde og stole til hygge i drivhuset. Det kræver lidt planlægning at få plads til ønskerne, og det uanset om det er tomater eller begonier, der er dine favoritter. Selvfølgelig kan du godt blande tomater med blomster, men i denne artikel er fokus på plads til blomsterne. 

 

Sæsonblomster eller gengangere

Det første, du skal tage stilling til, er, om dine blomster skal være nogle, du gerne vil beholde år for år i lighed med citroner. Citrusplanter smider man jo ikke ud, når frosten sætter ind, men opbevarer dem frostfrit. Sommerblomster kan du så selv eller købe dem i planteskolen. Vil du gerne gemme dine blomsterplanter til næste sæson, skal du enten have et køligt frostfrit rum eller indrette dit drivhus med et mindre rum, som du beklæder med bobleplast for at holde kulden ude og supplerer med for eksempel en gasovn, de dage, hvor der er frost.

 

Genveje

Kniber det med pladsen til vinteropbevaring, kan du gå nogle genveje.

Tjek om der i dit område findes et gartneri, der opbevarer planter. Søg under plantehoteller, eller spørg et gartneri nær dig. Det er ikke alle, der reklamerer for det.

 

Flere genveje

Køb potteplanter beregnet til boligen. De findes i alle størrelser med eller uden blomster, med forskellige farvede blade og blade i forskellige mønstre og former. Potteplanter elsker at stå i drivhuset om sommeren, bare der luftes godt ud. Når kulde nærmer sig, kan de flyttes ind i boligen, og skulle du mangle plads her, så koster de fleste potteplanter ikke meget mere end en stor buket blomster, og du har så potter med planter, du kan forære væk, når sæsonen er slut. Du vil helt sikkert blive meget populær.

Små unger

En lang række potteplanter, kan du også tage stiklinger fra og lade dem udvikle sig, når foråret kommer. Et eksempel som mange netop benytter sig af til drivhuset, er de meget populære pelargonier.

På Drivhusklubben har Louise Curley skrevet om Stiklinger fra drivhuset. Drivhusklubben har besøgt Graasten Slot og fået tips til at lave stiklinger af pelargonier. Jeg har også lavet en video, der viser hvordan du nemt kan lave stiklinger.

 

Endnu en genvej er at samle på blomsterplanter, der kan tåle mørke i vintermånederne men ikke frost. Det gør det måske lettere at opbevare dem i forhold til planter, der kræver lys.

Disse planter tåler mørke:

Burgainvilla glabra

Visse agapanthussorter

Brugmansia

Canna

Cestrum Clamtsi florida

Ficus carica

Fuchsia

Lantana

Plumbago

Punica

Schinus

Tecomaria campensis.

 

Alle, plus en lang række af andre blomster kan du bruge i drivhuset.

 

Værd at vide

De fleste sommerblomster tåler ikke frost, men stedmoderblomst, hornvioler, tagets og fløjlsblomst er meget hårdføre.

Knolde som georginer og sommerløg tåler ikke frost.  

Løgplanter af forårsløg som vintergækker, tulipaner, krokus, narcisser, hyacinter tåler frost.

 

Få plads til det hele

Sådan får du mere plads med hylder

Et andet vigtigt valg er pladsen. Er du for eksempel orkidesamler, samler kaktus eller elsker pelargonier, er det oplagt at se på hylder til dine blomster. Det vil skabe en hyggelig væg i dit drivhus.

Små borde eller bænke med plads til krukkerne er en anden mulighed, når pladsen skal udnyttes.

 

Slyngende planter udnytter arealet

Skal planterne fylde mindre i drivhuset, er slyngende planter, der vokser op mod taget også et godt valg. Omvendt kan du starte for oven og lade blomsterne i ampler hænge ned fra himlen.

Du kan så etårige sommerblomster og senere hænge dem i små særlige Juliana beholdere på profilerne eller fylde rummet med ampler og lade planternes stængler med blomster ”falde ned” som hængende grønne gardiner.

 

Lav nye rum

Med et rionet eller et lavt hegn af pileflet eller bambus, kan du lade blomster som for eksempel latyrus eller klematis, gro op ad en halvvæg, der deler dit rum lidt op og dermed gøre væggen til noget særligt.

 

Træk wire i taget

Trækker du nogle wirer på langs eller tværs af dit tag inde i huset, kan du få det mest romantiske tag.  Vin er det traditionelle tag, men også roser er særdeles velegnede i drivhuset, forudsat du om sommeren husker at lufte godt ud. Det skal du under alle omstændigheder gøre. Roser kan dyrkes i større krukker, så de fylder godt, men flotteste syn synes jeg, man får ved at plante en slyngrose. Selv har jeg i rigtig mange år haft en mosrose, der er gået i arv gennem generationer. Jeg er ikke sikker på, den oprindelig er en slyngrose, men det er den blevet i drivhuset, for den vokser og vokser. Den er remonterende, hvilket vil sige, at den giver nye blomster hele året. De giver en fantastisk duft i drivhuset. Til gengæld må du leve med nedfaldne rosenblade på gulvet nu og da.

 

Slynger sig som en rose

Er du ikke til roser, så er rosenslynger måske en mulighed. På latin, hedder den Rhodochiton atrosanguineus. Den dyrkes typisk fra frø, men du kan selvfølgelig også købe den som potteplante og lade den vokse som en slyngplante. Måske vokse i selskab med din klematis. Det kan blive et ganske smukt syn. Blomsterne er lilla klokkeblomster. I det fri dyrkes den som en sommerblomst, men kan overvintres inde på et køligt frostfrit sted. Når nattefrost i maj er forbi, pottes den om i ny jord. Den er let at dyrke. Sår du frø, kræver det blot lidt tålmodighed. Du skal regne med, der går en måned, før frøene spirer. Du kan roligt gå i gang nu i februar med såningen. Så frøene i individuelle små potter og pot dem over i større potter, efterhånden som de vokser til. De skal plantes udenfor efter sidste nattefrost ca. midt/slut maj.

 

Klematis du sjælden ser i haven

Klematis kan for mange sorters vedkommende fint klare sig i det danske klima, men der findes nogle sorter, der er mindre hårdføre, og deres overlevelse vil afhænge af, om vi får en hård eller mild vinter. De mindre hårdføre sorter er til gengæld ret holdbare i et drivhus, og dermed kan du som klematiselsker få klematis i drivhuset, der er mere sjældne at se i haverne og er ganske flotte. En af disse er Clematis florida. Dens løv er ikke voldsomt, så det passer jo fint til drivhuset. En anden Clematis florida-sort, »Sieboldii«, er også smuk i drivhus, Den har store, hvide blomster med rødviolette blosterblade.

 

Hængende gardiner

Hængende sommerblomster (ampler) er for eksempel Pelargonium, Petunia, Lobelia Erinus, Calibrachoa, Verbena, Fuchsia Campanula Diascias, ampeljordbær, Moldavisk Dragehoved.

 

Eksotisk stemning

Lidt eksotisk stemning giver Kæmpe-GranadilPassiflora quadrangularis, en sort af passionsblomst, der er en klatrende plante, med store vinrøde blomster, ja en stor lysekronelignende blomst. Den giver med lidt held tilmed store, gulgrønne, ægformede frugter, som er meget saftige og velsmagende. Den skal overvintres frostfrit, hvis du ikke sår en ny igen. I samme åndedrag skal nævnes den mere almindelige passionsfrugt, med store hvide og lilla blomster og senere brunviolette-orange frugter. I en lidt anden boldgade er Torneroses kjole (Rhodochiton atrosanguineum) med store lilla kjolelignende bægerblade.

 

Savner du plads, så plant omkring drivhuset

Listen for muligheder er lang, og selvfølgelig er der alle de traditionelle sommerblomster, du kan fylde i dit drivhus. Overvej også stauder som en mulighed, da de kan overleve ved, at du tager dem ud af potten og graver dem ned i jorden, men husk også at give dit drivhus smukke omgivelser med masser af spændende blomster foran dit drivhus. Der er en grund til, at dit drivhus er af glas.