Blog


...

Robert Smith

07 feb 2024 09:09

Februar i drivhuset - Aubergine

 

Hvis du begynder at dyrke auberginer fra frø i drivhuset i den kolde februar måned, er du næsten garanteret succes med disse varmeelskende middelhavsgrøntsager. Auberginer har forskellige former, størrelser og farver og strækker sig fra den klassiske lange sorte til den tyndere, lange grønne variant. Auberginer tilbyder en bred vifte af muligheder for hjemmegartneren, hvor den traditionelt formede frugt er perfekt til moussaka, mens den længere frugt er ideel at tilføje til karryretter og stir-fry.

 

 

Så frø i varmen af et drivhus.

Det første skridt mod en succesfuld auberginehøst begynder med at så frø i moduler, ideelt med en vækstlyslampe. Ved at bruge en vækstlyslampe sikrer du en konstant temperatur, hvilket er essentielt for spiring i kolde februar. Fyld hvert modul med torv fri kompost, placer dit frø i modulet i en dybde på cirka 1,5 cm og giv forsigtigt dem lidt vand. Der skal fastholdes en temperatur på cirka 18-21°C, hvilket er ideelt for at spire auberginefrø. Alternativt kan du placere dem på en varm vindueskarm, men sørg blot for, at det ikke bliver køligt om natten.

Tålmodighed er en dyd, da auberginefrø kan tage mellem 14-21 dage at spire. Under ventetiden skal du sørge for at vedligeholde kompostens fugtighed uden at vande for meget, da dette kan forhindre spiring eller fremme svampeinfektion; lad aldrig dit modul være for fugtigt.

 

 

Potte videre

Når dine auberginefrøplanter har brudt frem og udviklet deres første sæt af rigtige blade – et tegn på, at de er klar til at komme videre – er det tid til at flytte dem over i større potter. Dette flyt tillader de yngre planter at udvikle et stærkere rodnet i de større potter. Flyt forsigtigt frøplanterne ved deres blade, ikke deres stilk (da du kan beskadige det), over i en 7,5-10 cm potte fyldt med tørvefri kompost. Vær forsigtig med ikke at ødelægge de sarte rødder. Giv planterne lidt vand, så de kan sætte sig med komposten, og behold dem under vækstlys eller i et opvarmet drivhus, hvor de kan fortsætte med at nyde stabile temperaturer. Så snart vejret begynder at blive varmere, kan du overføre dine planter til et uopvarmet drivhus og begynde at akklimatisere planterne i mindre kontrollerede vilkår.

 

Æggeformet eller ej

Auberginer kommer i forskellige former og farver, hvilket kun gør deres tiltrækning større, når man dyrker dem i drivhuset. Varianter, som 'Jackpot', en kompakt variant der er egnet til mindre potter, og 'Galine' eller 'Black Beauty', som trives langs drivhusets kant eller i større potter, viser alsidigheden af disse lækre planter. 'Jackpot' er særlig velegnet til dem med mangel på plads, fordi den producerer en imponerende høst på meget lidt plads. Denne plante vil være glad i noget så småt som en 3 liters spand og stadig give dig masser af små sorte skinnede frugter. På den anden side er 'Galine' og 'Black Beauty' kendt for deres højere vækst og den traditionelle store sorte frugt, hvilket gør dem til en favorit for mange gartnere, især hvis du vil have stor skinnede frugt, der er god til moussaka og meget mere.

Få mest udbytte fra dine planter

At dyrke auberginer til frugtbæring kræver pleje og opmærksomhed, men der er nogle få simple skridt til succes. Som planterne vokser, kan nogle have brug for støtte til at bære vægten af deres frugter. Bambuspinde snor bundet til drivhusets tværstænger eller tomatbure kan være effektive støtter. Sørg for, at du er forsigtig, når du binder dine planter, og sørg for at give dem lidt plads til, at plantens stilk kan udvide sig, som planten vokser, dette er for at undgå at skade dem. Regelmæssig vanding er nødvendig, så sørg altid for at holde dem fugtige, og når den første blomst har dannet sig, er det tid til at begynde at give dem en gødning med højt kaliumindhold for at fremme sund vækst og maksimalt frugtudbytte.

 

Truende mider

En udfordring ved dyrkning af auberginer er problemet med røde edderkoppemider, et skadedyr, der trives under de varme, tørre forhold i et drivhus. Symptomerne omfatter plettede blade og en generel svækkelse af planten, nogle gange efterfulgt af gulfarvning af bladene og karakteristiske tegn på spindelvæv på undersiden af bladene. Du bekæmper disse skadedyr ved at øge fugtigheden omkring planterne, da røde edderkoppemider afskyr fugtige forhold. Du kan øge fugtigheden ved regelmæssig forstøvning eller placere vandbakker rundt i drivhuset. Ligeledes kan "damping down" udføres ved at vande gulvet i dit drivhus midt på dagen for at skabe fugtighed. Du kan også, sammen med øget fugtighed, købe nyttige insekter, der kan kontrollere de røde edderkoppemider. Disse små dyr agerer som din egen skadedyrsbekæmper, hjælper med at kontrollere udbrud og sikre, at dine planter ikke tager skade. På nettet kan du finde mange virksomheder, der sælger nyttige insekter, der er egnet til at bruge i et drivhusmiljø.

Giv din aubergine et turbo-boost

For dem med begrænset plads kan det at investere i en podet aubergineplante være alle pengene værd. Podet planter er mere robuste og kan afkaste et større og mere pålideligt udbytte. Det er særligt fordelagtigt for dig, som kun har plads til én aubergineplante, men stadig vil have en rig høst. Disse planter har den fordel at være mere resistente mod jordbårne skadedyr og sygdomme, plus deres turborødder vil hjælpe med at producere en moden frugt op til 2 måneder før planterne, der er dyrket fra frø.

Til sidst

Uanset om du dyrker én plante for et par frugter eller flere til moussaka og mere, er auberginen et must for alle grøntsagsdyrkere med et drivhus. Alle de forskellige frugter tilgængelige for en hjemmegartner er fantastiske sammenlignet med de traditionelle, der findes i supermarkeder. Uanset om du laver Baba ghanoush, bager dem, tilføjer dem til en pakke ristede grøntsager eller laver en karryret, kan du ikke gå galt i byen med auberginer dyrket i dit drivhus; de er den ultimative sommerelskende grøntsag.

 

 

Om Robert Smith

Rob er en erfaren gartner, der specialiserer sig i at dyrke spiselige planter. Han skriver ikke kun for flere britiske haveblade, men optræder også nu og da på tv og radio, deler sin passion for "Dyrk selv"-livsstilen på sociale medier (@robsallotment). Ud over sin offentlige person arbejder Rob også med flere af Englands mest kendte havefirmaer, herunder Suttons, Thompson & Morgan, Dobies og The Organic Gardening Catalogue, for at finde nye og spændende typer frugt, grøntsager og blomster, der skal lanceres i havecentre i hele Storbritannien og Europa. Hjemme finder du ham i sin køkkenhave, uanset om det regner eller skinner, ledsaget af hans trofaste ledsagere, Nipper og Reggie.

Bliv klogere på Robert Smith