Blog


...

Lars Lund

23 apr 2024 09:57

Sådan dyrker du oliven

Det er ikke kun i Spanien og Italien, du kan dyrke oliven. Det kan du også i Danmark.

Af Lars Lund

 

Har du købt en oliven, så kan du glæde dig. Det er en af de skønne planter til dit drivhus og er med til at gøre dit drivhus lidt eksotisk, ja tilmed ligefrem gøre det lidt helligt. I oldtiden blev oliventræerne i templer betragtet som hellige træer.

 

Oprindeligt kommer oliventræet fra orienten. Senere har det bredt sig til Middelhavslandene.
Med klimaforandringerne breder oliventræet sig måske yderligere nordpå. 

 

Både i litteratur og på internettet vil du kunne læse, at oliven ikke tåler frost, og derfor skal beskyttes om vinteren. Fakta er dog, at både i mit eget drivhus og i det fri, og i flere danske haver trives oliven ganske godt hele året. Forudsætningen for at have det i drivhuset og ikke mindst i haven er dog, at oliven i så fald skal plantes direkte i jorden. Det er rødderne, der ikke tåler frost, mens både stamme og blade godt kan holde til frost, der dog ikke må være for langvarig uden beskyttelse. Minus ti grader i læ er generelt intet problem. I det sydlige Danmark skulle der efter visse kilder endog være vilde oliventræer, men det har ikke kunnet verificeres. Utænkeligt er det dog ikke, selvom den plante man kalder ”Nordens oliven”, Pyrus Salicifolia, kunne forveksles med den ægte oliven. Det er dog et helt andet træ, en prydpære, der har fået det navn, fordi bladene ligner olivenblade. 

Sådan passer du din oliven sommer og vinter

Oliven i din have eller dit drivhus er et rigtig godt valg, hvis du vil have noget eksotisk i haven. Du kan tilmed få frugter, som du kan høste og efter tilberedning spise. I deres naturlige dyrkningsområder kan et oliventræ blive op til tyve meter og få en alder på flere tusinde år. Herhjemme bliver de mindre, men du kan du købe store importerede træer. Træet er meget langsomt voksende, så hvis du køber en plante på en halv meter, skal du regne med, at det nok ikke bliver meget højere end to meter hos dig. Det er med andre ord et lille træ og heldigvis også et nemt træ at passe.

 

Anskaffelse af oliventræ

Som det er tilfældet med så mange planter, findes der forskellige sorter af oliven. Alene i Italien findes over 3.000 forskellige slags. Alle olivenfrugter er grønne fra start og skifter farve efterhånden, som de modner. Når de er mørkebrune, høster de fleste avlere deres oliven, fordi de giver bedst udbytte. Til gengæld giver de ikke nær så god olie, når de er brune, som når de er grønne. Derfor er olivenolie høstet fra grønne druer dyrere.  

 

Tip

Ofte er det spanske eller italienske oliventræer, der sælges i Danmark. Erfaringer herhjemme blandt haveejere er, at det er en fordel at købe et træ fra Italien. Her er vintrene lidt længere, og derfor passer sorterne herfra fint til danske forhold. Der er dog nogle, der har købt fra Spanien og også haft held med dem. Her er det især tale om større træer.

 

Tip

Et andet tip jeg fik af en oliventræshandler, er at købe et træ, der i forvejen har oliven afsat på træet. Dels kan der gå fra 7 og op til 15 år, før der kommer oliven på træet, og dels ser det ud til, at de træer, der bærer oliven, også bliver ved med at gøre det, mens træer, du køber helt uden olivenanlæg, måske aldrig vil give frugt eller kun giver ganske få frugter. Nogle er tilmed ikke selvbestøvende men skal have en bestøver fra et andet træ.   

 

Såning af oliven

Du kan også prøve at så oliven og lave din egen plante. Det skal blot ikke være fra en sten fra den syltede saltede oliven. Her er frugtanlægget oftest ødelagt af saltlagen. Skrab frugtkødet væk fra kernen. Læg kernen i lunkent vand (skift vandet nu og da) i et døgn. Brug et groft sandpapir og puds kernen, så går spiringen hurtigere. Placer kerne med spidsen opad i noget såjord og dæk den med ca. 1 cm jord. Sæt potten et varmt og lyst sted. 20-25 grader er perfekt.

Stiklinger

Formering af oliventræer sker professionelt ved podning, men med held kan du bruge halvmodne stiklinger. Tag stiklingerne i maj og frem til september. Fjern blade fra de nederste 2-3 cm og stilk.

 

Tip

Et tip er at dyppe enden i kanel. Der forhindrer svamp. Stik stiklingen i fugtig såjord og dæk med plast eller sæt dem i en spirekasse. Stuetemperatur er tilpas varmt.

 

Jord

Skal din oliven stå i et fast bed i dit drivhus eller ude i din have, er almindelig havejord udmærket. Du må dog meget gerne blande sand og grus i jorden, så jorden ikke er for tung. Oliven elsker vand, men rødderne må ikke stå for længe i vand. Det er muligt at købe en såkaldt middelhavsjord og køb i så fald en uden spagnum. Du må ikke plante dybere end den dybde, træet stod i i potten. Stammen kan rådne, hvis den står i fugt.

 

Plantning i bed

Lad rodklumpen suge vand i 12 timer. Grav et hul der er større end rodklumpen og fyld også hullet op med vand. Når vandet er sunket, kan du plante rodklumpen og fylde jord på. Giv gerne træets blade et brusebad. Om vinteren skal jorden dækkes med isolerende materiale.

 

Plantning i krukker

Vælg en krukke der er større, end den du købte planten i. Oliventræer bryder sig ikke om for meget omplantning, så den skal have plads til at gro. Hvis du vælger en krukke med så stor en bund som muligt, står den langt bedre fast end en krukke med lille bund. Krukken skal være uglaseret, så rødderne kan ånde.

 

I en krukke må der gerne være lidt ler til at holde på vandet. Krukker tørrer hurtigere ud.  Middelhavsjord indeholder vasket grus, ler og jernholdigt lava, og jordens pH er afstemt, så planterne lettere optager jern. Om vinteren skal krukken ind et sted så frostfrit som muligt, og krukken pakkes ind i isolerende materiale.

Pasning

 

Pasning af krukkeplanter

Om sommeren vil en oliven gerne have vand, og selvom det ikke er optimalt, kan den tåle at sjatvandes men helst have en god gennemblødt jord en gang om ugen. Til gengæld kan det godt tåle at tørre ud mellem vandingerne. Tørsten er størst sidst på foråret og hen over sommeren. Her skal du måske, alt efter vejret, vande to gange om ugen. Hvis det er meget blæsende eller varmt, er vandbehovet større end i stille overskyet vej. Stik en finger i jorden og mærk om den er fugtig. Er du ikke til sorte negle, så kan du for et ganske lille beløb købe en fugtighedsmåler.

 

Vandingen aftager gradvist hen mod efteråret. Jo varmere planten står, jo mere vand og lys skal den have. Det betyder, at tager du den ind i boligen om vinteren, skal du regne med kunstlys i den mørke tid og holde ekstra godt øje med vandingen. En tommelfingerregel siger, at når planten står i et opvarmet rum ved omkring 20 grader, skal det vandes. Står det ved 15-10 grader, skal det vandes en gang om måneden og under ti grader kun, hvis den taber blade ellers ikke. Helst skal den have en kølig periode for at sætte frugtanlæg.

 

Gødning kun om sommeren. Oliven fans vælger langtidsvirkende Osmocote middelhavsgødning, hvor der gødes to gange om året: forår og efterår. Andre vælger en flydende gødning, hvor der vandes hver anden uge.   

 

Planter i haven, vinter

Her slutter vandingen midt i oktober. Regner det meget, er det en god ide at beskytte mod for meget vand. Gødning for planter gravet ned i haven er ikke nødvendigt, men kompost er altid godt. Ved dagsfrost under -7-10 grader, kan man beskytte kronen med fiberdug. Enten som formsyet poser, der kan købes eller med dug i ruller. Fiberdug i ruller er billigere, og man kan selv forme det om træet. Stammen behøver ikke at pakkes ind.

 

Beskæring

Det er sjældent nødvendigt at beskære et mindre træ, men træet kan sagtens tåle beskæring. Det fremmer væksten. Mest går beskæringen ud på at forme dit træ, som du gerne vil have det og skære syge og døde grene væk.

Sygdomme og skader

 

Bladfald

Oliven kan få gule blade, der kan være tegn på overvanding. Falder de grønne blade af, er det tegn på det modsatte.

Brune pletter på blade, især spidserne, kan skyldes overgødning, for meget vand eller problemer med gødningssammensætningen.

 

Uldlus dukker af og til op, og er i sig selv ikke så generende for oliventræer, men de forårsager skade på barken, da de lever af saft. Det kan efterlade dit træ åbent for infektion og frostskader. Heldigvis er det nemt at behandle uldlus. Det er blot at vaske barken med en blanding af opvaskemiddel og vand. Kuren burde fjerne problemet uden meget besvær. Der findes også flere kemiske behandlinger for uldlus.

 

Phytophora Rod Rot

Skyldes dårligt dræn eller dårligt rodsystem, der får roden til at rådne.

 

Peacock disease er en sygdom, der starter med cirkulære pletter på bladene. Det kan være i form af sodpletter. Efterhånden bliver pletterne omgivet af bleggult væv. Sygdommen spredes til andre blade, og bladene falder af. Der er tale om en svampesygdom og skal derfor behandles med et svampemiddel, der sprayes på om morgenen. Bedst er at forebygge med en sprøjtning i november og igen i februar.

 

Tip
Egne syltede oliven

Vask oliven i koldt vand. Læg frugterne i en gryde eller en bradepande. Dæk med salt, citronskræl og uret. Sæt dem koldt i ti dage. Vend dem en gang om dagen. Efter ti dage vaskes de rene for salt. Tør dem på bradepanden i en ovn ved 785 grader i et par timer. Fyld dem i sterile glas. Hæld jomfruolie over, lidt tørret chili, hvidløgsfed og urter efter smag.