Blog
Status i drivhuset i september
Grønne tomater smager skam herligt, og selvom sommeren officiel er slut, fortsætter den i drivhuset
Af Lars Lund
Jeg er glad for, at jeg ikke har et æbletræ, hvis grene hænger ned over mit drivhus, for så havde der virkelig været larm i gaden. Det har været et kæmpe æble år med masser af frugt, og i august rasede en storm over det meste af Europa, og så raslede sommeræblerne ned. Heldigvis er det sommeræblerne der faldt, for de holder ikke så længe, men skal spises næsten fra den dag man plukker dem, medmindre man laver æblegrød, æblekage, æblemos og æblemost ud af dem. Hos os gjorde vi det hele, og fryseren bugner, for det at spise os ud af stormens hærgen kunne vi ikke.
Saft af druerne
I drivhuset er min blå Schuyler klar til høst. Også her er der overflod, så der bliver lavet saft til den store guldmedalje. Vi bruger en såkaldt tutti frutti, kaldes vist også saftkoger, der også bruges til hyldebærsaft, solbær og anden saft. Flere har spurgt mig, om saften bare kan drikkes, når det er tappet fra tutti fruttien, det vil sige, skal saften ikke først i en vinballon og stå og gære?
Nej det skal den ikke. Den kan godt, men så er det vin, man fremstiller, og det har jeg ikke kastet mig ud i, siden jeg var ganske ung. Det skal i så fald heller ikke først gennem en tuttifrutti men koldpresses. Alligevel kan saft fra en tutti fruttien godt stå og gære. Jeg havde sidste år en flaske med patentprop stående i mit sommerhus, som stod på et køkkenbord et par måneder. Da jeg igen kom til sommerhuset, var flasken eksploderet, og der var ganske små glasstykker langt ind i væggen, hvor den stod, og væggene var sprøjtet til med rød saft. Så husk at sætte saften på køl. Gør man det, er min erfaring, at saften holder sig fint i 14 dage. Skal den holde længere, skal du have den i fryseren. Jeg bruger en mælkekarton. Skærer toppen af og lægger en frysepose i. Her hælder jeg saften i, binder en knude på posen og færdig. De firkantede ”poser” gør det lettere at stable i fryseren. I øvrigt kan du også lave æblesaft med en tutti frutti, så du behøver ikke at eje en presse. Efter æblerne er vasket, skærer du dem i små stykker, så er det nemmest at få saften ud. Blomst og stilk behøver du ikke fjerne.
Tomater, der ikke vil modne
Høsten af agurker, aubergine og tomater har været god i år. Hvis du stadig har mange grønne tomater, er det nu, du kan give dem et solbad. Min mormor pakkede dem godt nok ind i aviser og opbevarede dem mørkt og lunt, og så blev de også røde, men helt så lækre som de der nåede at modne, blev de nu ikke. Lægger man nogle æbler ved siden af, udskiller æblerne ætylen, et stof der øger modningsprocessen. Jeg lægger nogle af de grønne tomater på drivhushylderne og lader solen modne dem, men syltede grønne tomater smager nu også rigtig godt. Dem koger jeg i kort tid i en eddike-sukkerlage og lader dem trække i cirka to uger, så er de klar til at spise sammen med kødretter, eller hvad man nu synes. Vil du prøve, så skal du bruge ca. 200 gram sukker til et halvt kilo tomater, og halvanden deciliter eddike, samme mængde vand og knap to teskefulde vaniljesukker og eventuelt 4 kardemommefrø.
Så blander vi
Bland ingredienserne minus tomater i en gryde, der varmes op indtil sukkeret, er opløst. Når lagen koger, kommer du tomaterne i. Du kan godt lave nogle huller i tomaterne med tandstikker, så der kommer lidt lage ind. Kog videre i fem minutter. Hæld tomaterne ned i rene glas skyllet i Atamon og læg eventuelt fire kardemommefrø i. Luk glasset.
Fermentering
Du kan også fermentere tomaterne. Bedst smager de små cherrytomater, med eller uden cherry, der er ved at modne, men ikke er det. Her skal du til et halvt kilo tomater bruge 4 fed hvidløg, 50 gram dildkviste, 40 gram peberrod, 2 tsk. sorte peberkorn, koldt vand og lidt havsalt.
Efter tomaterne er skyllet, stikker du tandstikker i dem hist og her og laver nogle huller. Hvidløgene snitter du i tynde lag, og peberroden skærer du i en halv centimeters tykke skiver.
For at beregne hvor meget salt du skal have i, så du ikke får saltede tomater, sætter du et 2 liters glas med patenlåg på en vægt og nulstiller den. Bland tomaterne og de øvrige ingredienser enten før du hælder dem i glasset, eller ved at hælde dem skiftevis i glasset, så de blandes. Hæld så vand i så herligheden dækkes, men der skal være 5 cm op til kanten af glasset. Nu ganger du det fyldte glas samlede vægt med 0,015, og det tal du når frem til, er så det antal gram, du skal have i glasset. Hæld saltet i. Luk glasset, ryst det forsigtigt. Lad glasset stå på en tallerken ved stuetemperatur i 14 dage og herefter 14 dage yderligere i køleskabet. Nu er de klar, og de kan sagtens stå i månedsvis, det smager de bare bedre af. Opskriften har jeg fra den svenske fermenteringsguru Jenny Neikell, der lige har lavet en flot og lækket bog om fermentering.
Tør dem
Tomater kan også tørres, men en tomat består af 94 % vand, så der bliver ikke det store tilbage efter en tørring. Også her er det sortsbestemt, hvilke tomater der er bedst egnet. De bedste er de aflange Perini-tomater, men prøv dig bare frem. Sommetider bliver man positivt overrasket. Du skærer dem op i fire stykker, lægger dem på en rist og sætter dem i ovnen ved 30-40 grader i 8-12 timer. Tag dem ud mens de endnu er bløde, ellers bliver de så seje, at de ikke kan tygges. Der er sikkert andre opskrifter, som du kan finde på nettet.
Masser af sommer i drivhuset
Sommeren varer altid længere i drivhuset, og der er masser af tid til hygge under vinen tag eller blot at se ud i haven og mærke den særligt duft, efteråret byder på. Er du stadig vild med at dyrke andet end dig og din familie i drivhuset, og ikke ønsker kun at drive den af, så kan du så radiser i for eksempel i potter. Pluksalat er altid en hurtig grøntsag, spinat det samme. Der er også asiatiske kål, der høstes 8 uger efter, de er sået. Når du ikke at høste dem, blomstrer de i foråret. Pluk blomsterne og put dem i salatskålen. Hvidløg er næsten et must. De når ikke at være klar i løbet af vinteren, men de får en rigtig god start, når de vokser videre i foråret. Bedste resultat får du ved at købe sætteløg og ikke dem, du køber i grøntafdelingen supermarkedet. Grøntsager som dild, persille, gulerødder, pastinak og purløg kan du give samme gode start ved at så dem i efteråret.
Skift ruder der er i stykker
Når vi når hen i oktober, begynder vi hos os stille og roligt at neddrosle aktiviteterne i drivhuset frem til julen, der er værksted for julepynten. Det skal gøres godt og grundigt rent, og alle døde planter, eller planter der er færdige med deres bidrag og ikke kan overvintre, kommer på komposten eller kommer på mit lille vinterhotel. Husk at stormen ofte raser i oktober, så har du en rude, der er gået i stykker, så få den skiftet så hurtigt som muligt. Du kan i de fleste tilfælde selv skifte den, og lettest går det med et par sugekopper, du kan købe i byggemarkedet. Rigtig god september.

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster
- Nyeste indlæg
- Ovnbagt suppe med tomater og peberfrugter
- En kompostbeholder på altanen er en god idé!
- Efterårssåning af nigella i drivhuset
- Dejlige søde kirsebær til munden og sure til sovsen og vinen
-
Status i drivhuset i september