Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

21 nov 2023 13:24

Mit første år med et drivhus på altanen

 

Tekst & Billeder: Deike @kuestenbalkon

 

I præcis seks måneder har Juliana Urban City Greenhouse stået på min altan i Kiel, og det har været en fantastisk ledsager gennem sæsonen.

Jeg har længe drømt om at få et drivhus, og jeg gjorde mig derfor tanker om, hvordan jeg ville bruge det i løbet af året. Min tredje havesæson startede med mange nye muligheder, som jeg dog måtte droppe, da sommeren i 2023 udviklede sig helt anderledes, end jeg regnede med: Masser af varme og lange tørkeperioder blev afløst af kolde dage med vedvarende regn. Aldrig før har jeg måttet bekæmpe så mange plantesygdomme, aldrig før har jeg (på trods af sygdommene) haft så godt et høstår. I dette tilbageblik på året der gik har jeg opsummeret, hvordan drivhuset har fungeret for mig i praksis:

Urban City…

…som dyrkningsrum i foråret

Kort efter at jeg havde samlet drivhuset på altanen, begyndte jeg med forspiring inde i lejligheden. Allerede i de første par uger blev det klart, at det havde betalt sig: med drivhuset havde jeg en form for dyrkningsrum, som i hvert fald kunne bruges til krydderurter og kålplanter. Jeg har ikke et køligt rum i min lejelejlighed, og der er generelt ikke meget plads til mange småplanter. Især fordi mange planter i fugtig jord hurtigt tiltrækker sørgemyg. Når de flytter sig over på stueplanterne, er det ikke ualmindeligt, at man skal behandle og/eller ompotte samtlige planter i lejligheden.

 

…som regnbeskyttelse i sommeren

Sikke en sommer vi havde i 2023! Mens jeg næsten ikke kunne nå at vande planterne i juni, og varmen fik dem til at brede sig ud af drivhuset, druknede juli i vedvarende regn og bragte flere svampesygdomme med sig. Før jeg købte drivhuset, havde jeg tænkt, at jeg ville bruge det som en varmekilde om foråret og sommeren. Normalt er somrene i Kiel milde med temperaturer på omkring 20 grader. Dog endte det med at glasdørene og taget stod åbent uafbrudt siden maj, fordi vi havde en temmelig varm sommer.

Frem for at flytte de varmekrævende planter ind i drivhuset, har jeg grundet den kraftige regn i juli i stedet stillet en Hokkaido græskarplante, en mini-melonplante og en mexicansk miniagurkeplante derind. Planter i græskarfamilien er tilbøjelige til at få svampesygdomme som meldug, hvis bladene er fugtige. Derfor tænkte jeg, at de ville have det særligt godt i drivhuset, hvor de er beskyttet for regnen. Mod forventning fik agurken og græskarret alligevel meldug, som jeg behandlede med et husråd: Bland en del fedtfattig mælk med otte dele vand og sprøjt planternes blade med blandingen, så de er drivvåde. Gentag processen tre dage i træk om aftenen.

Kort tid efter ramte den næste plantesygdom: Hokkaidoplanten blev angrebet af mosaikvirussen og adskillige bladlus, så jeg måtte skille mig af med den. Virussen overføres af bladlus og den spredes gennem saften i bladene. Angrebne blade visner, og planten går til. Bladlus, der efterfølgende bevæger sig over på altanens andre planter, kan overføre virussen, og derfor er man nødt til omgående at smide de angrebne planter ud. Siden da er rosmarinen flyttet ind mellem melonen og agurken.

 

…som blikfang i efteråret

Efter at den mexicanske miniagurk var høstet, og melonen var blevet for stor til den lille potte, ændrede drivhusets indhold sig fra august: på den nederste hylde står en mini aubergine, peberfrugt og rosmarin, og på hylden ovenover står en aloe vera, en snackpeber og en chiliplante.

Modsat sommeren lukker jeg i efteråret drivhusets døre og tag om eftermiddagen for at holde på dagens varme. Urban City drivhuset hjælper på den måde planterne med at modne om efteråret, da det mildner de kolde nætter. Så snart en plante er høstet, flytter en anden fra vindueskarmen derind. Peberfrugterne og chilierne i drivhuset modner trods alt hurtigere end dem i altanens vindueskarme.

…som frostbeskyttelse i vinteren

Så snart planterne, som stadig står i drivhuset, er blevet høstet, bruger jeg drivhuset som frostbeskyttelse. Da det er min første vinter med Urban City drivhuset, skal jeg først afprøve, hvor meget temperaturen i drivhuset falder, og hvilke planter der kan få en plads derinde næste år. Dette år stiller jeg de flerårige middelhavskrydderurter derind. Efter at en af mine rosmarinplanter døde af vandmætning en vinter, sørger jeg for, at potten ikke bliver udsat for regn. Derfor er en plads i det beskyttede drivhus perfekt!

Drømmer du om et Juliana City Greenhouse?

Så hop ind på vores webshop www.drivhuscenter.dk og læs mere om Juliana City Greenhouse.