Blog
Valg af det rigtige drivhus
Tekst og billede: Viktoria Heyn
Jeg elsker vores have og frem for alt, at den konstant videreudvikler sig. Vores have har eksisteret i over 50 år. Min mormor anlagde den, så overtog min mor den, og i nogle år har vi nu drevet dem sammen. I løbet af årene har den konstant ændret sig. Vi har anlagt nye bede, bygget højbede, plantet nye stauder og træer. I den periode har vi aldrig haft et drivhus i haven, fordi alt har fungeret, som det skulle. Vi har en overdækning til vores tomater og agurker, men aldrig et lukket drivhus. Det er slut nu, da en del af gartnerens proces er, at man får motivationen til at prøve noget nyt hvert år, eksperimentere og samle nye erfaringer. Dette år har vi anskaffet os et drivhus fra Juliana, og i denne artikel jeg vil forklare, hvad vi overvejede, da vi skulle vælge et drivhus.
Hvorfor er det en god ide at have et drivhus?
Et drivhus har mange fordele, og gør havearbejdet endnu mere alsidigt. Det muliggør tidlig såning, at havesæsonen kan blive forlænget til slutningen af efteråret, frugter, som har behov for meget varme, kan vokse optimalt, og planter, der er overfølsomme for frost, kan overvintre heri. I drivhuset er planterne beskyttet mod vind, hård nedbør, kuldeperioder, men også for fugle. Planterne kan trives meget bedre grundet klimaet, særligt mediterrane planter. Det egner sig frem for alt til plantesorter, hvis blade ikke kan lide regn, som f.eks. tomater og agurker. I de sidste par år har vi dyrket peberfrugt og auberginer på friland, og vi oplevede altid, at de sidste frugter i sensommeren ikke fik nok varme for at kunne blive modne. Denne problematik skal drivhuset nu løse.
Hvor skal drivhuset stå?
Den første vigtige overvejelse for valget af model og størrelse er placeringen af drivhuset. Det skal stå et solrigt sted, hvor bygninger og træer ikke kaster skygge på det. Vi beskæftigede os længe med, hvordan drivhuset skulle vende. I den forbindelse skal man overveje, hvad drivhuset overvejende skal bruges til. Vi har opstillet drivhuset, så det har en øst-vestlig-retning. Denne retning er fordelagtig til tidlig såning i foråret, og hvis man vil bruge drivhuset hele året. Retningen nord-syd egner sig fremragende til sommerdyrkning af frugt og grøntsager, da de får nok sol i løbet af dagen. Drivhuset har brug for mindst 6-7 soltimer om dagen, men 10 timer er endnu bedre. Ved valget af drivhus var det vigtigt for os, at det ikke er for småt eller for stort, så det er tilpasset til placeringen, samtidig med at der skal være plads nok til havearbejde. Af den grund besluttede vi os for modellen Juliana Premium på 13 m2, og det passer perfekt ind i vores have.
Hvad overvejede vi ellers, da vi skulle vælge drivhuset?
Vi besluttede os for et drivhus med hærdet glas, da det udviser en stor stabilitet og derfor også en lang holdbarhed. Det betyder også, at de robuste rammer og glasruder kan holde til stærk storm. Der er altid en risiko for, at f.eks. nedfaldne grene kan beskadige glasruderne, og ved modellen Juliana Premium kan man let udskifte dem, hvis uheldet er ude. Før hver sæson skal drivhuset gøres grundigt rent for beskytte planterne mod sygdomme, og her er materialet glas lettere at gøre rent.
Afhængigt af kvaliteten har drivhuse af plast også en god funktion. Materialet er af høj kvalitet, og det er robust. Ved plastmodellerne indsættes der ofte plader lavet af polycarbonat, som kan opnå en perfekt varmeisolering.
Juliana Premium modellen på 13 m2 har fire vinduer og en dobbelt stalddør, som sørger for god udluftning. For at undgå overophedning og underafkøling kan der monteres automatiske vinduesåbnere, som regulerer temperaturen i drivhuset. Vinduesåbnerne kan indstilles sådan, at vinduet åbner ved en temperatur på mellem 16 og 25 Grader. Man skal også huske på, at der skal være rigeligt vand til rådighed i nærheden af drivhuset. Juliana Premium modellen har tagrender, hvormed man kan aflede værdifuldt regnvand.
Vi byggede selv drivhuset og brugte samlet ca. 3-4 dage. Der kræves en vis mængde håndværk og frem for alt en masse tålmodighed for at kunne samle det. Det er vigtigt at arbejde præcist efter mål, så det hele passer i sidste ende. Vi bestilte også fundamentet, som kan tilkøbes separat, og indstøbte det med hurtigbeton en dag før opbygningen. Du bør afsætte tilstrækkelig tid til denne proces, så alt står lige.
Juliana tilbyder også en monteringsservice, som man kan bestille.
Argurke-, peberfrugt, aubergine- og melonplanterne står allerede klar. Nu skal vi bare have opdelt bedene og få plantet. Så begynder vores første haveår med et drivhus endelig, og vi er allerede meget spændte på de nye erfaringer, der venter forude.

Om Viktoria Heyn
Viktoria Heyn er pædagog, socialrådgiver og forfatter og vedligeholder den succesrige Instagram "naturlandkind". Hun voksede op på en gård i Wendland og lærte havearbejde af sin familie i en tidlig alder.
I et par år nu har hun og familien dyrket den mere end 50 år gamle have på gården og forsøgt at forsørge sig selv fra haven i sommermånederne. På sin Instagram-konto tager hun jævnligt sine følgere med i haven og giver tips om dyrkning, såning og pasning af planterne. Derved trækker hun på den viden, som tidligere generationer af familien har givet videre.
Viktoria er drivhusbegynder og giver tips til, hvad du skal overveje i starten.
Bliv klogere på Viktoria Heyn- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster