Blog


...

TagTomat

01 mar 2023 14:12

Lav din egen selvvandende plantekasse til drivhuset

Kom godt i gang her i foråret med at bygge dine egne selvvandende plantekasser, også kaldet kapillærkasser, så de er klar til, at du inden længe kan så frø eller plante din forspiring eller planter ud i dine helt egne selvvandende systemer. De kan både være en god løsning, hvis du har gulvbelægning i dit drivhus, så du ikke kan plante direkte i jorden, eller hvis du bare ønsker at vande lidt mindre.

Hvis du læser med videre, vil vi guide dig igennem, hvordan du kan lave din egen selvvandende plantekasse af genbrugsmaterialer. TagTomat startede med 5 af disse plantekasser på taget af skraldeskuret der ses ovenfor, som lagde grunden til TagTomat. Mads, som er stifter af TagTomat, lærte at lave plantekasserne af hans forældre, og Mads’ far lærte det efter sigende af hans far.

Guide: Lav din egen selvvandende plantekasse

Plantekassen består af en murerbalje og et selvvandingssystem af genbrugsmaterialer, som i stedet for at blive til affald, nu kan være med til at skabe grønne dyrkningsoplevelser i, eller uden for, drivhuset. Selvom du nemt kan købe selvvandende kapillærkasser af flamingo i de fleste byggemarkeder, så er det både sjovt at bygge sine egne, og så holder dine hjemmelavede plantekasser noget længere, ligesom den nemt kan flyttes rundt på i drivhuset.

 

Du skal bruge
  • En plastbalje, vi bruger mest 65 liters murerbaljer.
  • Et stykke tilskåret fiberdug, som du kan lægge jorden på.
  • To 1½ liters flasker.
  • En stor flamingokasse eller 1½ af de små.
  • En hobbykniv.
  • Et bor og en skruemaskine til at lave overløb med, alternativt kan det skæres med hobbykniven.
  • Planter og/eller frø.
  • En 40-50 liters plantesæk eller tilsvarende næringsrig plantejord.

Se om du kan finde flamingokassen i dit lokale supermarked og genbrug et par 1½ liters flasker. Måske du endda har en murerbalje i overskud du ikke længere bruger, som nu kan omdannes til plantekasse.

Bemærk at princippet af denne guide også kan overføres til andre beholdere, hvis du ikke føler dig tryg ved at bruge murerbaljer, som er lavet af genbrugsplast. Genbrugsplast er ikke nødvendigvis godkendt til fødevare og kan indeholde pfas.  

Sådan gør du

Se eventuelt en video her af Mads, der viser, hvordan du bygger din egen kapillærkasse.

 

  1. Placer flamingokasserne i murerbaljen, og skær hul til de to flasker, og tilpas deres højde.
  2. Skær tre A-formede slidser i bunden af hver flaske, fold dem ind mod midten, og fyld flaskerne med jord.
  3. Ved overkanten af flamingokasserne borer eller skærer du et par huller i kassen til overløb.
  4. Læg fiberdug på flamingoen, og skær to huller, så det passer med flaskernes placering, og fyld op med jord. Alternativt kan du lægge din pose jord direkte ovenpå flamingoen og skære huller i bunden af posen over flaskernes placering samt øverst hvor dine planter sættes.
  5. Fugt jorden med et par liter vand, sæt dine planter og så dine frø i jorden. Du behøver ikke sætte planterne lige oven på flaskerne. Fyld op med vand i et af hjørnerne ved at trække fiberdugen til side.

Vi dyrker særligt et hav af tomater i murerbaljerne på taget af skraldeskuret, men du kan dyrke alt fra tomater, agurker, bønner, salat, spinat, chilier, krydderurter til blomster og meget andet.

Plantekasserne kan indeholde cirka 30 liter vand, så du kan nøjes med at fylde dem med vand cirka én gang om ugen i sommermånederne. Du vander kassen i et af hjørnerne ved at trække fiberdugen til side, og du undgår derved at jorden klasker sammen pga. vanding ovenfra. Den første uge eller to bør du dog også vande kassen ovenfra, indtil rødderne får fat.

Hvis du synes, at de sorte murerbaljer er grimme, kan du lave en plantekasseskjuler til den. Du kan eventuelt finde inspiration i vores Klik-Kasse her.

Husk at du i løbet af sæsonen skal tilføre lidt gødning, så du får flotte sunde drivhusplanter.

Grøn front

Team TagTomat

Om TagTomat

Bag TagTomat står et hold med en bred vifte af grønne fagligheder, der deler passionen om at skabe grønne fællesskaber og inspirere til grønne gør-det-selv og gør-det-sammen projekter. I dag har TagTomat alt fra økologiske frø, som pakkes på vores frøpakkemaskiner fra 1895, produktion af plantekasser, undervisningsmaterialer til dyrkningskits af svampe og mikrogrønt. Det hele startede med fem selvvandende plantekasser på et skraldeskur tilbage i 2011.

Bliv klogere på TagTomat