Blog


...

Louise Curley

15 maj 2023 09:31

Show Time! En magisk tid på Chelsea Flower Show

Maj er min yndlingsmåned - det friske grønne løv, der udfolder sig overalt, skummet af kvikgræs og skyer af hvidtjørn blomst; det er en magisk tid. Det er også tidspunktet, hvor Royal Horticulture Society's Chelsea Flower Show finder sted. Denne vidunderlige uge lange begivenhed finder sted i slutningen af maj, hvor de bedste havearkitekter, planteskoleejere og landskabsarkitekter samles for at skabe en spektakulær fejring af havearbejde.

Den første udstilling fandt sted i 1913, varede i tre dage og havde et enkelt telt. I dag varer udstillingen i fem dage, tager fire uger at bygge, og hver udstilling tager cirka 15 måneder at planlægge. Der er omkring 500 udstillere og haver, cirka 30.000 mennesker besøger hver af de fem dage, og den store pavillon dækker 2,9 hektar - det er et ret stort telt! Ofte er der planter i den store pavillon, der normalt ikke ville være i blomst, men avlerne har udført havearbejde mirakler ved hjælp af opfindsomme måder enten at forsinke blomstringen eller fremskynde tidlige blomster.

 

Presse dag

Jeg har altid set tv-dækningen, og jeg har været heldig nok til at deltage i udstillingen flere gange på pressedagen, dagen før udstillingen åbner for offentligheden, hvor der foregår bedømmelse af udstillingshaver og udstillinger i den store pavillon, og journalister, fotografer og programværter får lov til at få et kig på de botaniske vidundere, der tilbydes det år. Berømtheder er også inviteret med, og kl. 15 besøger kongefamilien. Det er en meget glamourøs dag for dem, der besøger, men på dette tidspunkt er alle, der har været involveret i at sætte udstillingen sammen, uden tvivl udmattede.

Højdepunkter fra showet

Det er svært at vælge, hvad jeg bedst kan lide på mine besøg i Chelsea. Showhaverne er kunstværker og hypnotiserende i deres detaljer. Jeg elsker de håndlavede haver, især dem skabt af den japanske designer Kazuyuki Ishihara, som er snørklede verdener inspireret af naturen med skulpturelle ahorntræer og mosfyldte klumper. Jeg går altid direkte til Gabriel Ash drivhusstanden, hvor jeg elsker at se den fantasifulde containerplantning og brug af vintage fund. I det store telt, Great Pavilion, støder jeg altid på planteskoler og planter, som jeg aldrig har hørt om før, og det får mig til at ønske, at jeg havde en større have og mere tid til faktisk at have en have. Jeg er altid ivrig efter at finde ud af, hvilken plante der vil være stjernen i år.

 

Chelseas indflydelse

Chelsea formår altid at få overskrifterne. I de senere år har der været dem, der har klaget over, at haverne er for vilde og for naturalistiske til at blive kaldt haver, og det er nemt at tænke, at det, man ser på showet, ikke er relevant for den gennemsnitlige haveejer. Men Chelsea handler om at åbne op for debatter om, hvad en have kan være, eller hvordan vi interagerer med naturen, det stimulerer kreativitet og ideer, viser talent og er en mulighed for eksperimentering, og alt dette filtrerer ned til de planter, vi køber, og de materialer, vi bruger til at bygge vores haver. Planten 'Silene fimbriata', en krøllet hvid torskemund, dukkede op i haverne på sidste års Chelsea show, og jeg elskede den så meget, at jeg nu har plantet flere i min egen have. Det er den slags inspiration, der fanger min opmærksomhed hvert år.

Her finder du flere informationer om RHS og Chelsea Flowershow.

 

Husk også, at du kan vinde billetter til Chelsea Flower Show i maj 2024 i forbindelse med Juliana's 60-års jubilæum.

Her kan du lære mere om jubilæumskonkurrencen og deltage.