Blog


...

Spirekassen

08 maj 2023 08:24

Planteportræt Melon

 

De fleste erfarne med drivhus har sikkert prøvet det på et tidspunkt… Dyrkning af melon i drivhuset. Hvis du ikke har prøvet det endnu, kunne denne sommer være en oplagt mulighed. Dog vil jeg sige, det kræver et drivhus på mindst 10 m2, for melondyrkning fylder. Hvis du først har smagt en hjemmedyrket melon, glemmer du det aldrig. Frugterne er ikke helt så store som dem, du køber i supermarked, men smagen er helt fantastisk og intens. Hvis man kan beskrive en smag som ”Sol og Sommer” så er det lige netop, hvad det er. 

Smagen af melon

Melonfrugtens smag dannes ud fra mange komponenter, der overordnet opdeles i tre elementer, nemlig forholdet mellem flere slags syrer, sukker og duftstoffer.

De sorter af melon, som brugs til industriproduktion har to primære egenskaber. Skallen skal være robust og hård. Frugtkødet skal være fast. Dette fordi, frugterne skal kunne tåle maskinhåndtering, transport og længere tids opbevaring. Smagen på frugtkødet er ikke det primære. De sorter, vi dyrker i hobbydrivhuset, er ikke nær så robuste, skallen er ofte tyndere, hvilket gør, at smagen ofte er langt bedre. Sorter med en tyndere og blødere skal frigiver hurtigt alle smagsstoffer, når de spises. Derfor har en hjemmedyrket melon en mere intens smagsoplevelse.

 

En stor familie

Melon, Cucumis melo, tilhører familien Cucurbitaceae, også kaldet græskarfamilien. Melon er i familie med mange andre kendte grøntsager fx squash, agurk, græskar, vandmelon. Fælles for dem alle er deres eksplosive vækst og deres store kærlighed til varme og direkte sol. Der findes at hav af varianter af melon (Se oversigtskort fra Only Foods)

Melon er etårig plante, med en krybende vækst. Det vil sige, at melon ikke klatrer, som vores agurker i drivhuset gør det.

Melon fortrækker at vokse i drivhusets bund og på det varmeste og mest solbeskinnede sted i drivhuset. Melon kan også dyrkes opret, men det er ikke helt så nemt som horisontal dyrkning.

Oprindelse af melon

Hvor melon som art stammer fra vides ikke med sikkerhed. Nogle botanikere mener, at melon stammer fra Indien og andre fra Iran. Andre mener også, at oprindelsen skal findes på det afrikanske kontinent. Fælles fra alle mulige oprindelser er, at klimazonen er markant varmere end på vores breddegrader.

Det er denne varmeoprindelse vi skal efterligne i vores drivhus, når vi skal have held med dyrkning af melon. Fra et frø spirer, til vi kan høste modne frugter, er lang for melon, mellem 70 til 90 dage. Ofte kan det være netop den lange udviklingstid, som vi har sværest ved at efterligne i drivhuset. Med lidt tips og tricks kan det alligevel lade sig gøre.

Dyrkning af melon

Melon er noget af det sidste, du skal forspire i vindueskarmen i april. En grundregel er, at man sår 3 til 4 uger før udplantning. Når først melonfrøet er spiret, udvikler planten sig hurtigt. Inden for uger er det planten, som bestemmer i din vindueskarm. Derfor bør du først starte med forspiringen sent, så planten kan flyttes ud, når den bliver for stor.

Temperaturen under spiring skal være omkring 20 til 25 grader. Frøet må max dækkes med tre gange muld i forhold til frøets tykkelse. Det vil sige at frøet kun skal dækkes med et par millimeter muld. Brug altid ”Så- og Priklemuld” til forspiring.

Efter fremspiring skal planten have så meget lys som muligt. Melonplanter er ikke glade for temperaturer under 15 grader på noget som helst tidspunkt. Specielt ikke når planterne er små. Hvis du vil være på den sikre side, bør du faktisk ikke udplante dine melonplanter, før temperaturen er 15 garder døgnet rundt i drivhuset.

 

Plantning i drivhuset

Du ved sikkert, at tomater kan plantes dybt i mulden uden at tage skade. Med melon er det lige omvendt. Meloner er mere følsomme over for jordbårne svampesygdomme. Melon må ikke plantes så dybt, at den nye muld kommer ind og dækker stammen og rodhalsen (*) på planten. Det er vigtigt, at du vælger at plante din melonplante det varmeste og mest solbeskinnede sted i drivhuset. Her trives planten nemlig bedst.

Temperaturer i drivhuset

Selvom melon gror bedst ved 28–35 grader, tåler planten ikke temperatur over 40 grader særlig længe af gangen. De fleste frugter dannes, når temperaturen er 18,3-23,9°C om dagen og ikke under 15,6°C om natten. Frugtsætningen er bedst i mellem 18,3-23,9°C. Her er de bestøvende bier mest aktive.

Bestøvning af melon

Hos agurk har man for længst forældet sig ud af bestøvningsudfordringer. Det er lidt anderledes med meloner. På melonplanter er der både han, hun og tvekønnede blomster på samme plante. Hunblomsterne skal altså bestøves af pollen fra hanblomsten, før melonfrugten udvikles. Man kan se, om en hunblomst er bestøvet korrekt, når den danner en lille knude i blomsterbunden, som sidder under blomsten. Man kan lege bi med en lille pensel og bestøve med hånden, men vores erfaring er, at det sjældent behøves. Hold vinduerne åbent hele sommeren. Lok bestøvende bier ind i drivhuset med blomster. Så fx lidt honningurt, Phacelia tanacetifolia eller ærteblomst, Lathyrus odoratus så klarer naturen resten.

 

Sådan får du mange frugter

Vi ønsker os jo flest mulig frugter på vores melonplante, og her er et par tricks, du bør kende. Det handler ganske simpelt om ikke at være så sød mod din melonplante. Du bør ikke dyrke din melon i selvvandingskasser af den simple grund, at planten har alt for let tilgang til en masse god næring og vand. Hvis en melonplante har det i rigelige mængder, vil planten nemlig have en tendens til kun at lave en masse blade, vegetativt stadie og knap så mange blomster.

Det gælder derimod om at få planten over i det, man kalder det generative stadie, hvor den sætter blomster. Planten skal stresses lidt fx med korte perioder med udtørring mellem vandingerne. Én anden måde at fremprovokere det generative stadie er at holde en smule igen med gødning.

Fun Facts

  • Ikke alle meloner er søde. Slangemelonen er en ikke-sød melon, der findes i hele Asien fra Tyrkiet til Japan. Den ligner en agurk i smag og udseende.
  • En melonfrugt består af 90% vand, 9% sukker og 1% protein

Bonusinfo

  • Hold underlagt tørt der hvor frugterne udvikles, lad fx frugten vokse på en tallerken
  • Frugten er moden når den slipper planten ved et let træk

(*)Rodhalsen er det sted på en plante som danner overgangen mellem stammen og rødderne. Rodhalsen er i en udsat position, fordi fugtigheden hele tiden svinger omkring den som gør svampeangreb muligt.

 

Bittermelon.

2 Kommentarer til dette indlæg

...

Dan Andersen

21 jul 2023 12:07

Melonplante uden hunblomster
Melon sæsonen startede godt i Drivhuset, masser af hunblomster - og har 2 meloner på vej.
Men de sidste 2 uger har jeg kun fået hanblomster - og det giver ikke noget. Har pint min melon med vandmangel, pillet hanblomsterne af, men næe nej, ingen kvindelige meloner i drivhuset.
Er der nogen der kender et triks til flere hunblomster -

Dan

...

Spirekassen

21 jul 2023 15:10

Hej Dan, ja det kan man netop godt opleve det som sker for dig lige nu. Melon er en intelligent plante og den regulerer selv hvor mange meloner som du kan klare at danne. Hvis planten får lov at vokse derudaf vil den sætte hæmmet mange blomster og anlæg til frugter. En plante kan udvikle 4 til 6 frugter og resten af blomsterne knopaborteres (hvis det er hunblomster) og går til grunde.

Lidt beskæring skal der til:

Knibe topskuddet af over 3–4 blade. Sideskud beskæres over 1–2 bladpar.

Beskæring hjælper plante til en balance mellem det som hedder den vegetative vækst og den generative vækst så du får mest ud af dine planter.

Mvh. Christine Wiemann

...

Dan Andersen (1)

24 jul 2023 21:52

Tak for svaret, vil straks gnibe mere på sideskudene.
Dan.