Blog


...

Lars Lund

08 maj 2023 08:24

Dyrkning af solsikke: sol selv i gråvejr

 

Det er børnenes favoritblomst, kolonihavens stolthed og konkurrencemenneskets foretrukne prydplante, og endelig er det solsortens eftermiddagsguf.

Solsikken er elsket af mange og heldigvis let at dyrke. Den er i kurveblomst familien, og kan få et blomsterhoved fra små fem centimeter og helt op til en halv meter. Farverne er i solens farver. Den kan være knald gul, rød eller næsten over i det sorte, som en solformørkelse. Den gule farve er dog den hyppigste.

Blomsten er sammensat af mange blomster, der hver især gerne vil bestøves. Insekterne lokkes til at dufte og farve, og den lidt mørkere plet i blomstens midte ses endnu tydeligere af mange insekter, end for eksempel den gule farve. I industrien bruges kernerne til olie og i mindre grad på brød. De er sunde, men kan også indeholde for mange tungmetaller, så man skal ikke spise dem i stort tal.

De fleste kender solsikken som etårige planter. Det vokser og vokser og kan blive flere meter høje. Til sidst, når efteråret kommer, klasker det sammen og smider alle frø som en pakke på jorden. Så er der måske nye selvsåede planter året efter, men ofte har fuglene snuppet frøene for mange fugle elsker de olieholdige frø.

 

Også en staude

Solsikken findes også som staude, og her er flere af slagsen. Et eksempel er Helianthus de capetalus ´Soleil d´or`, der er en overhængende solsikke med pileformede blade. Helt anderledes og smuk. Den dyrkes derfor ikke mindst for de smukke grønne blade for blomst, for det kræver lidt ekstra varme at få den til at give blomster.

Lettere går der med Helianthus maximilliani solsikke, der har gule blomster hele vejen op ad stænglen. Dens blomster holder længe også som snitblomst.

Den måske mest foretrukne blandt staudekender er 'Lemon Queen'. Farven er lysegul, og blomsten bestemt ikke så prangende, omkring 6 cm store. Alligevel er den ganske smuk og danner en tæt stængelmasse, der efterhånden får den til at syne, som en busk på omkring to meters højde. Også den er god som snitblomst.

De flerårige arter breder sig fra plantens midte ud til alle sider ved kraftige, krybende rodstokke. I løbet af 4-5 år dør midterpartiet bort. Er jorden særlig frugtbar kan den brede sig mere, end man ønsker og let fylde for meget i staudebedet. Derfor bør den plantes, hvor der ikke er andre stauder, og dens omkreds begrænses med et rodværn, man graver ned omkring det areal, man vil holde den inden for.  

Succes med et årige

Køber du etårige, er der ingen risiko. Her kan du plante dem ved en gangsti, foran huset, ved børnenes legehus i krukker og potter. Der findes et hav af variationer og i alle mulige størrelser. Er du til rekorder, så bliver sorten 'Skyscraper' let fire meter høj, og er du til de korte, men med stort solsikkehoved, så er 'Sunspot' en mulighed. Der er også solsikker, der kan minde om kæmpegeorginer, for eksempel sorten Teddy Bear. På nettet kan du finde frø til de forskellige sorter.

 

Sådan får du mere sol

Du kan så solsikkerne direkte på voksestedet, men du får mest ud af dem og også de højeste solsikker, hvis du starter dem inde i en potte.

Forspiring

Brug en passende potte med en såjord. Her kan du starte inde midt i april. Så to-tre frø i en dybde på to-tre centimeter. Hold jorden fugtig, indtil frøene er spiret. Når frøene er spiret, kan du potte om, så der kun er en plante i hver potte. 

De små kimplanter skilles ad, så hver plante får sin egen potte at gro videre i. Er det lunt, kan du starte i drivhuset.

Før de plantes ud, skal de vænne sig til udelivet. Man kalder det at hærde planterne. Sæt dem ud nogle timer i starten og øg timetallet hver dag over en god uges tid. Når de har været gennem denne kur, kan du plante dem ud fra midt i maj, men vent gerne til juni.

Såning på friland.

Solsikker vil have varme og sol. Find et godt lunt hjørne med så meget sol som muligt. Vil du have dem i rækker så lav en sårende på et par centimeters dybde. Så frøene med en afstand på omkring ti centimeter. Tryk jorden let til over frøene. Vand og sørg for at holde jorden let fugtig.

Pasning

Solsikker elsker vand og vil gerne have lidt gødning et par gange i løbet af sommeren. De er ret vindtolerante, så normalt kan de stå uden støttepind, fordi de udvikler en stærk rod og stængel.  

Når de er afblomstret, kan du høste frøene, men lad dem endelig modne så længe som muligt på planten. Vælg gerne frø fra de største hoveder. Du kan fjerne frøene ganske let ved at bøje blomsterstanden er par gange for at løsne frøene og derefter pille de store frø ud.

Søg billeder med sorter på nettet

Søg efter solsikkesorter på nettet, så finder du et varieret udvalg, der passer til det, du vil bruge dem til, både blandt de etårige og stauderne, samtidig får du en fornemmelse af farve, og højde. 

Vidste du ...

... at rekorden for den højeste solsikke er 9,17 m. Den er sat af Hans-Peter Schiffer i Tyskland tilbage i 2014. I Danmark er rekorden 4,85 m.

... at solsikker drejer deres hoveder mod solen, og om natten drejer de hovedet tilbage. Solsikken har et indbygget biologisk ur, som hver nat fortæller solsikken, at det er på tiden at vende hovedet mod øst. Det biologiske ur standser, når plantens vækst er afsluttet. Så går alle solsikker i stå med ansigtet mod øst. Det skulle give optimal bestøvning fra insekterne. Uret er afhængig af naturens normale dagsrytme. Hvis man for eksempel sætter solsikken ind ved kunstigt lys i 30 timer, så går det biologiske ur i stå.   

... at du kan få mange sole hele sommeren, med solsikkebusken Helianthus SunBelievable 'Brown Eyed Girl'. Den kom frem første gang i 2018, hvor den blev præsenteret på det berømte Chelsea Flowershow, hvor den vandt tredjepladsen for årets nyhed. Solsikken vil aldrig slå rekorder med hensyn til høje, men den skyder konstant nye blomster fra bladhjørnerne. I alt kan en enkelt busk levere over 1000 blomster fra juni og til november. Det er ret enestående.