Blog


...

Spirekassen

27 jun 2023 08:50

Drypvanding din bedste feriepasser

Sommeren er over os, og hvem elsker ikke det? Om kort tid bugner drivhuset med tomater og andre grøntsager, vi kan nyde hen over sommeren. Måske du også skal på sommerferie og væk fra drivhuset i en kortere eller længere periode. 

Hvem skal passe drivhuset, når vi er på ferie? Jeg tror, vi er mange, der har det samme problem, hvert år.

Svaret kan selvfølgelig være naboen eller familien, men det er ikke alle, som har den mulighed. En anden oplagt mulighed er et drypvandingssystem. Et drypvandingssystem vander automatisk, mens du er på ferie. Drypvandingssystemer til drivhuset benytter sig af vandmolekylets unikke magnetiske egenskaber. De små vandmolekyler trækker nemlig i hinanden som små magnetiske perler på en snor.

 

Et drypvandingsanlæg er meget simpelt opbygget. Du har en vandingsbeholder, der er forbundet med en fødeslange. Vandet løber fra vandbeholderen ud i fødeslangen og ind i drivhuset og tæt på dine planter. Her løber vandet løber gennem dryppindene og drypper vand ud til dine planter. Vandet trækkes igen af sig selv som perler på en snor ud gennem dryppindene og ud i plantemulden. Fænomenet beskrives også som hårrørseffekten eller hårrørsvirkning.

Der findes flere forskellige drypvandingssystemer på marked, men hos Spirekassen er vi velsignet med ét af de nye af slagsen: Irrigatia Solar Automatic Watering System SOL-C12L. Det kan købes hos Juliana Drivhuscenter.

 

Fordelen ved dette drypvandingsanlæg er, at det kan tilsluttes vores regnvandstønde. Drypvandingsanlægget er solcelledrevet, hvilket vil sige, at der er en lille pumpe, der skubber til vandet og understøtter hårrørseffekten. Pumpeeffekten gør, at selve anlægget ikke er så fastlåst i, hvordan det skal placeres i forhold dryppindene. På gamle gamle drypvandingsanlæg skulle vandbeholderen altid placeres højt nær drivhustaget for at udnytte tyngdekraften. Det er man fri for hos solcelledrevet drypvandingsanlæg.

Yderligere har Irrigatia anlægget den fordel, at det vander mere i høj sol og varme. Planterne vandes hver 3. time. Så længe regnvandstønden er fuld, passer planterne sig selv. Herved kan du roligt tage på ferie uden de mindste bekymringer.

 

Drypvanding - Fakta boks

  • Det er en klar fordel at bruge drypvanding til potter, krukker og ampler. De udtørrer nemlig hurtigt på de hede sommerdage. Med drypvanding holdes de jævnt fugtige.
  • Tomat og agurk elsker drypvanding
  • Agurkeplanten vil ikke have dryppinden tæt på halsroden, da denne skal holdes så tør som muligt.
  • Citrus, fersken og figentræet elsker drypvanding
  • Peber og chili har bedst af at udtørre imellem vandingerne. Når man ”vandstresser” planten med udtørringer, vil den automatisk sætte flere frugter.
  • Derfor bør du ind i mellem fjerne dryppindene, så planten udtørre en smule ind i mellem vandingerne.
  • Husk der altid skal være drænhul i bunden af potter og krukker, der drypvandes.

 

Drypvanding ikke kun til drivhus

Du kan også ganske nemt bruge et drypvandingssystem i haven på steder, hvor du har mange, krukker fx terrassen. Princippet er det samme for opbygningen af vandingssystemet.

 

Video Guides

Video: Irrigatia

Video: Irrigatia