Blog


...

TagTomat

04 jan 2023 09:05

Kom godt i gang med forspiring af chili

Vi er kun lige kommet tilbage fra juleferie, og vi har fået en masse spændende nye danske chilifrø hjem, som vi har glædet os til at få i jorden og se udvikle sig, så vi kan smage på de nye spændende sorter til sommer. Fx skal vi for første gang dyrke Aji Ayoyo som, lidt atypisk for chilier, har en klatrende vækst med fine creme-lilla frugter og Carolina Reaper Chocolate, der skulle være en af de aller stærkeste chilier.

Hvis det også kribler i dig efter at komme i gang med forspiringen til sommerens drivhusdyrkning, kan du her i januar og februar allerede forspire fx chili, peberfrugt og aubergine. Og med mange af de stærke chilisorter er det godt at komme tidligt i gang med at så frøene, hvis de skal nå at give frugter samme år.

Hvis du læser med videre, guider vi dig i, hvordan vi selv forspirer chili og giver et tip eller to til at få nogle sunde højtydende chiliplanter, der kan forsyne dig med chilifrugter til sommer. Forspiringsguiden kan også bruges til at forspire peberfrugt og aubergine

 

Chiliens SHU-værdi fortæller noget om udviklingstid og placering

Vi har ladet os høre fra en erfaren chilidyrker, at en tommelfingerregel er, at jo stærkere chilien er (SHU-værdien) jo før skal du i gang med forspiringen, hvis du vil have modne frugter samme år, da de er længere tid om at udvikle sig. Peberfrugt og de mildere chili (Capsicum annuum) kan derimod godt nå at udvikle frugter samme år, så længe du forspirer inden midt april. Så du har stadig god tid at løbe på med de mildere sorter, hvis du først skal ud på jagt efter nye frø.

Hvor stærk chilisorten er, kan også sige noget om, hvor varmekrævende den er. Jo stærkere den er, des mere varme kræver den typisk, og de stærke er derfor bedst at dyrke i drivhus. De mildere Capsicum Annuum vil ofte også give et større afkast ved dyrkning i drivhus, men kan de fleste somre også fint dyrkes på en solrig placering udenfor drivhuset.

 

 

Guide: Forspiring af chili

 

 

  1. Fyld dine potter/spirebakker med så- og priklemuld og vand jorden så den er fugtig, men ikke for våd. Det er vigtigt, at der er hul i bunden af dine potter, så vandet kan løbe fra.
  2. Læg et frø eller to (afhængig af spiringsprocenten) i hver potte og dæk med ca. 0,5 cm. så- og priklemuld og vand med en forstøver.
  3. Stil dem et lunt sted - helt optimalt 26-29 grader. Vær tålmodig, det kan godt tage et par uger, før frøene spirer. For hurtigere spiring kan du dække dine potter med plast/et låg.
  4. Når frøene er spiret, skal de placeres lyst i et syd-østvendt vindue, og det er vigtigt, at du fjerner evt. låg. Ved tidlig forspiring bruger vi vækstlys 14 timer i døgnet.
  5. Sørg løbende for, at jorden ikke tørrer ud men undgå overvanding. Vi anbefaler, at du gøder hver gang, du vander, fra dine planter har de første blivende blade.
  6. Har du plantet flere frø i samme potte, kan du enten fjerne den mindste eller plante dem om i hver deres potte, når de har sat de første 4-6 bladsæt. Det er også her, at dine planter er klar til ompotning i større potter, hvis du har sået i små spirebakker.
  7. Når jordtemperaturen i drivhuset er omkring 15-18 grader, kan dine planter plantes ud i en stor krukke, højbed eller direkte i jorden. Sørg for langsomt at vænne dine planter til direkte sollys ved at sætte dem udenfor et par timer om dagen og tage dem ind igen. Vinden vil også være med til at gøre dine små planter mere robuste.
  8. Vand jævnligt med gødningsvand, gerne hver gang du vander, og glæd dig til, at du kan høste dine første frugter. Hvis dine planter bliver for tætte, kan du evt. fjerne nogle af de nederste grene for at give luft og derved undgå svamp og skimmel.
  9. Høst evt. frø fra en moden frugt og læg dem til tørring, så du har frø til næste års dyrkning. Har du flere chili, end du kan bruge, kan du med fordel lave dem til chilipaste, chiliolie, tørre dem eller fryse dem ned, så du har egne chili hele året.
  10. Ønsker du flerårige planter, skal de tages ind vinteren over og vandes løbende, og det kan derfor være en fordel at dyrke i krukke.

Hvis du også vil lave dine egne forspiringspotter af fx mælkekartoner, kan du findes vores guides her eller i vores bog ’Vejen til grønne fællesskaber i byen’, der kan downloades gratis her.

Hvis du er på udkig efter nye sjove chilisorter, har vi samlet en god blanding af spændende chilier i vores nye ChiliBox, som lanceres i dag og kan findes på vores hjemmeside, eller du kan være heldig at vinde den på Drivhusklubbens Facebookside her i januar.

 

TagTomat har netop offentliggjort deres helt nye 2023 nyheder. Nu kan du give dig i kast med chili dyrkning med deres to nye frøboxe: den smagfulde og den modige. Læs mere om de nye chiliboxe herunder:

Den Smagfulde: https://tagtomat.dk/chilibox-den-smagfulde/?mtm_campaign=Juliana&mtm_source=blogindlaeg-chili_2023-01-05

Den Modige: https://tagtomat.dk/chilibox-den-modige/?mtm_campaign=Juliana&mtm_source= blogindlaeg-chili_2023-01-05

God forspiring og chilidyrkning!

 

Grøn front

Team TagTomat

Om TagTomat

Bag TagTomat står et hold med en bred vifte af grønne fagligheder, der deler passionen om at skabe grønne fællesskaber og inspirere til grønne gør-det-selv og gør-det-sammen projekter. I dag har TagTomat alt fra økologiske frø, som pakkes på vores frøpakkemaskiner fra 1895, produktion af plantekasser, undervisningsmaterialer til dyrkningskits af svampe og mikrogrønt. Det hele startede med fem selvvandende plantekasser på et skraldeskur tilbage i 2011.

Bliv klogere på TagTomat