Blog


...

Lars Lund

16 jan 2023 09:35

Dyrk auberginer - drivhusets blå rubin

Dyrk auberginer - drivhusets blå rubin 

Få held med at dyrke aubergine i drivhuset

Du behøver ikke rejse jorden rundt i 80 dage for at dyrke auberginer, men det tager ca. 80 dage, fra du sår et frø, til du kan høste den eksotiske frugt, som du på rejser i Grækenland næsten altid vil opleve som en vigtig ingrediens i en græsk musaka eller i Frankrig i en ratatouille.

Aubergine er langt fra så populær at dyrke i hobbydrivhuset som agurker eller tomater, og det er faktisk synd. Den lidt svampede frugt, der egentlig biologisk er et bær, er både sund og velsmagende. Tilmed er den lige så nem at dyrke som både tomater og agurker. Det eneste krav den stiller, der adskiller den en smule, er varme, så den kan ikke dyrkes i det fri men skal under glas.

Natskyggefamilien

Aubergine er som kartofler fra natskyggefamilien. Det vil sige, at noget af planten er giftig. Grønne kartofler er giftige, og det er auberginer, der ikke er varmebehandlet også. Det samme er bladene og blomsten. Derfor skal du også altid varmebehandle frugten.

 

Dyrk den i krukker

Du kan selvfølgelig dyrke aubergine i plantesække eller bede i drivhuset, men på mange måder egner den sig bedst i krukker. Krukkejord opvarmes hurtigt, og da aubergine i lighed med chili er flerårig, kan du tage krukken med planten ind om vinteren, og skal så ikke starte forfra næste år.

 

Start sidst i februar

Frøene kan du få fat i nu. Der findes flere forskellige sorter. Nogle bliver ret store, både planten og frugten, mens andre bliver mindre. De fleste foretrækker de sorter, der ikke giver alt for store frugter, blandt andet fordi de når at modne, så man får fuld glæde ud af dem, men også typisk producerer mange frugter.  

Start med at så dem inde i en lille potte. Frøet skal blot en centimeter ned i jorden. Brug en så-og priklejord. Stil dem varmt, måske med el varmemåtte under. De skal have mindst 21 grader og gerne 25 grader.

Når de er spiret efter ca. 14 dage, skal de have fuld sol. Pot dem om, når de vokser og er 10 cm høje. Når rødderne fylder en 12 cm potte helt ud, skal de over i en større potte.

Afhærdning

Aubergine skal som chilier og agurker ikke for tidligt ud i drivhuset. Helst skal der være 15 grader hele døgnet, så regn med ca. 1. juni, måske midt i maj, hvis temperaturen er til det. Du kan hærde dem ved gradvis at vænne dem til de lidt køligere omgivelser, så det er ind og ud den første uges tid. Især nattemperaturen skal du holde øje med. Den må ikke dale ret meget under 15 grader. Gør den det, vil det være en stor fordel at dække planten til med en fiberdug.

I drivhuset må de ikke stå i skyggen af de andre planter. De skal have sol, sol og sol.

Når frugten vokser, kan den blive tung, og her kan det være nødvendigt at binde frugten op, så den får lidt støtte fra en pind.

    

Vanding og pasning

Vand med tempereret vand og tilsæt gødning som med tomater.

Nip de første blomster af, så vokser den videre og sætter mere frugt. Hjælp også med bestøvning ved at bruge en pensel.

 

 

Høst

Man kan høste aubergine, når de føles faste og har en blank overflade. Typisk er det sidst i juli og begyndelsen af august. Bliver de overmodne bliver de bløde og får mange kerner. Husk de skal grilles eller i en ovn eller en pande, før du må sætte tænderne i dem. Ellers kan du få ondt i maven. Synes du de smager bittert, er det de gamle gener, der dukker op i dem. Kuren kan enten være at skrælle dem, men så fjerner du også alt det sunde. Bedre er at skære dem i skiver og salte dem, så de trækker salt i en halv times tid.

 

Den kan også lide rubinen 

Aubergine får let lus. Det er derfor en af fordelene ved at dyrke dem i krukker. De kan tages ud af drivhuset og spules. Spindemider ses mere sjældent, mens snegle gerne går i lag med dem.

Sorter

  • Aubergines latinske navn er Solanum melongena og ikke alle sorter bliver lilla eller som en rubin, men kan være grønne med striber og hvide som æg.
  • Ping Tung Long wer, er en asiatisk variant, med de klassiske aflange frugter.   
  • Sorten Mini Stiped Toga er blandt de mindre sorter der bliver ca. 50 cm høj. Den får orangegrønne striber og modner i august.
  • Rotonda bianca sfumata di rosa har sarte violette aftegninger velegnet i skiver.  Fås økologisk i Spirekassen.dk  
  • Bianca al Uovo er som et hårdkogt æg at se på. Har smukke lilla blomster og producerer frugt i en uendelighed.
  • Black Beauty er en økologisk sort i den klassiske dyb lille farve med en buttet pæreform. Er blandt de større sorter med frugter på 10-15 cm   
  • White smuk dråbeformet hvid aubergine mild smag
  • Orien Expres højtydende aflang og dekorativ
  • Fengyuan Purpe ligner næsten blå bønner. Højydende og nem at passe.  

2 Kommentarer til dette indlæg

...

Dorte

16 feb 2023 12:49

For omkring 50 år siden fik min barndoms nabo nogle frø fra Holland. Han såede dem i drivhuset, men fik smidt frøposen væk. Op kom en plante med nogle ukendte frugter og da han ikke vidste, hvad de hed, blev de kaldt psykopat-rødbeder. Det var før auberginen blev kendt i Danmark😁

...

Lars Lund

17 feb 2023 15:50

Hej Dorte Tak for din sjove og gode historie . Den slags samler vi også på . 😍 mvh Lars