Blog
Løg Guide: Løg er nemme plante i haven, og kræver ikke megen plads
Skal man så sine løg eller købe dem som små løg også kaldet sætteløg eller stikløg? Ingen tvivl om, at det klart nemmeste er at købe sætteløg og plante dem ud, når frosten er væk. Får de frost, snydes deres biologiske ur, og selvom løg nok ikke kan tænke, siger vi gerne, at de tror, der har været sommer efterfulgt af vinter, og så sætter de frø. På fagsprog siger vi, de går i stok.
Sætteløg du køber, kan have fået frost, så vær sikker på, at de kommer fra en leverandør, der er meget opmærksom på risikoen. Man er selvfølgelig mere sikker mod frost, hvis man selv sår, men løg vokser først for alvor, når de kommer ud i haven, og kommer de sent ud netop for at undgå frost, så når de næsten ikke at blive store.
Uanset om du er til den lette metode eller den lidt længere, hvor du selv sår, vil jeg anbefale, at du sår rødløg, og kun køber dem som sætteløg, hvis du har meget travlt. Erfaring viser, at rødløg nemt kan drille, når man dyrker dem som stikløg. Af en eller anden grund har de en større tendens til at løbe i stok, når de sættes som stikløg. Nu er du advaret.
Sådan sår du
Uanset om du vælger at så både kepaløg og rødløg, er så-metoden den samme for begge løg.
- Så frøene i små potter med plads til max fem frø pr. potte, og start inde i februar. Hvis du sår i drivhuset, kan du så i potter og gøre det fra sidste halvdel af marts.
- Temperaturen inde må gerne være mellem 15 og 20 grader, men når spirene er kommet op, skal du trappe temperaturen ned, så den ikke er meget over 15 grader.
- Stil potterne lyst, når spirene er oppe, og plant dem så ud i maj, men aldrig hvor der året før stod løg. Der skal gå to år, før du igen dyrker løg i samme jord. Ellers har du på forhånd sagt ja til problemer. Dine løg vil så nemt kunne få både skimmel og især løgfluer, hvis larve ødelægger dine løg. (Læs senere om skadedyr).
Pas dem
Hold øje med ukrudt og lug det væk, så snart det dukker op. Ukrudt skaber fugt omkring sig og kan let samle skimmel. Løg vil gerne have en del vand uden at stå i fugt, så husk især at vande i tørre perioder. Græsafklip er med til at holde en passende fugtighed i jorden.
Gødningsbehovet er meget lille og kan fint klares med græsafklip og lidt organisk gødning, der er arbejdet ned i jorden, helst før du planter ud.
Sætteløg eller stikløg
Stikløg er løg, der allerede har været i gang med at vokse. Køb dem og tjek dem. De må på ingen måde være bløde eller have tegn på det. Heller ingen mug på dem.
Du kan sætte dem sidst i april, og kommer der frost, må du dække med fiberdug. Sæt dem solrigt og så dybt, at toppen stikker op. Afstanden skal være ca. 10 cm mellem hvert løg og 30 cm mellem rækkerne.
Høst
Dine løg er klar til at blive høstet hen i august. Et tegn på at det er nu, er, at toppen begynder at falde ned. Tag dem op en solskinsdag og læg dem straks til tørre. Dagen efter kan du hænge dem i bundter i din garage eller andet tørt og luftigt sted.
Sygdomme og skadedyr
Løgfluen er en kedelig fætter. Det er en lille grå flue, der lægger sine æg ofte i april. Fluen ligger mellem 5 og 20 æg ved siden af løgplanten. Æggene klækkes efter en uge og larverne gnaver sig straks ind i løget. Hvis du holder jorden løs omkring løgene, lægger fluen ikke æg. Du kan også lægge græsafklip mellem rækkerne. Står der gulerødder og tomater tæt på løg, kan det forvirre fluen. Et insektnet over dine løg kan også hindre adgangen.
Skimmel
Løgskimmel kommer af fugt omkring løget. Derfor skal dine løg stå solrigt og ikke for tæt. Skimmel kan komme med, allerede når du køber stikløg, så det er vigtigt at tjekke, at de ser sunde ud.

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster